Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2021 19:48
Με ροζ χρώμα βάφτηκε και το Δικαστικό Μέγαρο, όπως και άλλα δημόσια κτίρια της Λάρισας, στο πλαίσιο της δράσης του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού Με ροζ χρώμα βάφτηκε και το Δικαστικό Μέγαρο, όπως και άλλα δημόσια κτίρια της Λάρισας, στο πλαίσιο της δράσης του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Ο κορονοϊός και η γέννα της εγκύου στο ΠΓΝΛ

Σημαντικές ανάσες για την ομαλή διαχείριση των εφημεριών στα δύο νοσοκομεία έδωσε η προσθήκη των κρεβατιών στις ιδιωτικές κλινικές και στο Κέντρο Αποκατάστασης για την εξυπηρέτηση covid και μη covid ασθενών της περιοχής σε

μια περίοδο με ιδιαίτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα ενεργοποιήθηκε και η σύμβαση για την αξιοποίηση και των 4 τελευταίων κλινών στη ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής για μη covid ασθενείς, με αποτέλεσμα ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης να ζητήσει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να αυξήσει ανάλογα τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση covid ασθενών.
Την ίδια ώρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνέντευξη Τύπου της Ιατρικής Σχολής μετά την απόφαση της Συνέλευσης και τη δημόσια παρέμβαση με την οποία ζητούσε να σταματήσουν οι διακομιδές covid ασθενών από περιφερειακά νοσοκομεία στο Πανεπιστημιακό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τόσο των covid ασθενών όσο και της εκπαίδευσης των φοιτητών και των ειδικευόμενων γιατρών.
Αιτία της αναβολής για το αμέσως προσεχές διάστημα -χωρίς να προσδιορίζεται- είναι η επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών, με υγειονομικούς παράγοντες της περιοχής πάντως να σχολιάζουν ότι δεν είναι δυνατόν οι πανεπιστημιακοί να ζητούν να δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, όταν πρόκειται για νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό και χρηματοδοτείται πρόσθετα για αυτές τις υπηρεσίες του.
Άλλος παράγοντας πάντως με σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης σχολιάζοντας την απόφαση της Συνέλευσης διαβεβαίωνε με νόημα πως σε αυτό το κύμα της πανδημίας το Γενικό δεν θα μετατραπεί σε covid Νοσοκομείο…
* * *
Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αλέξανδρος Δαπόντε ήταν χθες κατηγορηματικός: Αν η κλινική του είναι η μοναδική υποδομή στην 5η ΥΠΕ για τη διαχείριση των εγκύων με covid, αλλά και των τοκετών πέραν των άλλων υποχρεώσεών της στις γυναίκες ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας και με δεδομένη την αποχώρηση τριών γιατρών, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις!
Ο κ. Δαπόντε συγκέντρωσε πάνω του τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της επιστημονικής κοινότητας ολόκληρης της χώρας που ασχολείται με τη συγκεκριμένη ειδικότητα για το άρτια οργανωμένο και με πλήρη επιστημονική κάλυψη υβριδικό συνέδριο -με διά ζώσης παρουσία, αλλά και διαδικτυακές συνδέσεις- για τον HPV και τους βιοδείκτες στη Λάρισα.
Μεταξύ των θεμάτων με κοινωνικές διαστάσεις αυτά με την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων γυναικών τόσο για covid όσο και για τη γρίπη –κοκύτη, καθώς και με τη μεταφορά της εμπειρίας από τη διαχείριση των 60 εγκύων γυναικών και τους αντίστοιχους τοκετούς στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού στη διάρκεια της πανδημίας, που αποτέλεσε το αντικείμενο δημοσιευμένης επιστημονικής μελέτης.
Και μια λεπτομέρεια: προχθές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με τους συνέδρους να παρακολουθούν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, στην Κλινική του Πανεπιστημιακού οδηγήθηκε και γέννησε έγκυος γυναίκα, που είχε προγραμματιστεί να γεννήσει σε ιδιωτικό μαιευτήριο, αλλά μάλλον το ματαίωσε διακριτικά….
* * *
Δύο νέες επιστημονικές έρευνες σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή πριν και κατά την εγκυμοσύνη, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η πρώτη μελέτη από Νορβηγούς επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England of Medicine», μελέτησε σχεδόν 18.500 εγκύους, μεταξύ των οποίων περίπου 4.500 που είχαν κάνει αποβολή. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στα εμβόλια Covid-19 (Moderna, Pfizer/BioNTech και AstraZeneca) και σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Μάλιστα οι γυναίκες που είχαν αποβάλει, είχαν κατά μέσο όρο 9% μικρότερη πιθανότητα να έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «η μελέτη δεν βρήκε την παραμικρή ένδειξη αυξημένου κινδύνου για αποβολή στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης μετά από εμβολιασμό για Covid-19, επιβεβαιώνοντας ευρήματα προηγούμενων μελετών που υποστηρίζουν τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη».
Η δεύτερη διεθνής μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησε 107 γυναίκες που έμειναν έγκυες ενόσω συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της AstraZeneca σε Βρετανία, Βραζιλία και Νότια Αφρική. Το 72% των γυναικών είχαν κάνει κανονικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιπες εικονικό (πλασίμπο).
Διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση στην ασφάλεια της κύησης. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για σχέση ανάμεσα σε μειωμένη γονιμότητα και στον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο».
Οι Νορβηγοί ερευνητές της πρώτης μελέτης επισήμαναν ότι «είναι σημαντικό οι έγκυες να εμβολιαστούν, επειδή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και επιπλοκών αν αρρωστήσουν με Covid-19, καθώς επίσης να κάνουν πρόωρο τοκετό. Επίσης, ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό ότι θα παρέχει προστασία στο νεογνό έναντι λοίμωξης Covid-19 κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του».
Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2114466
καιhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673621022820
* * *
Το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας καλεί τους εθελοντές και φίλους του να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τις Λαρισαίες Εθελόντριες Αδελφές του έπους του ’40 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 31 Οκτωβρίου στον Αγ. Αχίλλιο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθελόντριας στον λόφο του Φρουρίου. «Η απότιση φόρου τιμής σε αυτές τις κυρίες που προσέφεραν τις υγειονομικές υπηρεσίες σε δυσμενείς συνθήκες είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι σύγχρονοι Ερυθροσταυρίτες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass