ΤΟ «ΠΑΡΤΙ» ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Αγόραζαν με 3.000, τα «στεντ» των 193 ευρώ!

*Επιτυχία των υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού, με πανελλήνιο όφελος * Κατάφεραν να προσγειώσουν την τιμή προμήθειας των ενδοστεφανιαίων προθέσεων, δεκαπέντε φορές χαμηλότερα

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:09

 

Ενδεικτική της ανεξέλεγκτης σπατάλης του Δημοσίου που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, προς όφελος πάντα συγκεκριμένων συμφερόντων, η εξέλιξη που προέκυψε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Του οποίου οι υπηρεσίες, σε πρόσφατο διαγωνισμό που διεξήγαγαν, πέτυχαν τιμή μόλις 193 ευρώ για την προμήθεια των «στεντ» που χρησιμοποιούνται στις στεφανιογραφίες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι τώρα ίσχυε πανελληνίως ως ανώτερη τιμή τα 540 ευρώ το κομμάτι, όπως όριζε το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου και στην οποία τιμή γίνονταν οι προμήθειες από τις εταιρίες εισαγωγής του συγκεκριμένου υλικού. Τρεις φορές ακριβότερα δηλαδή. Και βέβαια το δραματικά θεαματικό εις βάρος του Δημοσίου είναι ότι μόλις πριν λίγα χρόνια τα «στεντ» αγοράζονταν από τα δημόσια νοσοκομεία δεκαπέντε φορές ακριβότερα, σε τιμές περί τα 3.000 ευρώ το ένα.

Οι ίδιες εταιρίες, για τα ίδια υλικά, βρίσκονται να υποστέλλουν τις τιμές σε απίθανα επίπεδα, τόσο που πριν από όχι πολύ καιρό θα θεωρούνταν ανέκδοτο. Καταδεικνύοντας το λεγόμενο «πάρτι» που ελάμβανε-και μάλλον λαμβάνει ακόμη- χώρα στον τομέα της Υγείας.

«Συγχαίρω τις υπηρεσίες του νοσοκομείου για την επιτυχία τους», δηλώνει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Θαν. Μητσιός. «Θα αποστείλω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στο υπουργείο ώστε η ίδια χαμηλή τιμή για τα «στεντ» να ισχύσει, βάσει του Παρατηρητηρίου, για ολόκληρη την Ελλάδα». Συγκαταβατικός ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, καθηγητής Φιλ. Τρυποσκιάδης, επισημαίνει με πικρία: «Αυτά να βλέπουν... Που δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορούν τους γιατρούς...».

Το «στεντ», η ενδοστεφανιαία πρόθεση, είναι σχετικά πρόσφατο τεχνολογικό επίτευγμα. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό κυλινδρικό πλέγμα, που χρησιμοποιείται από τους καρδιολόγους στις στεφανιογραφίες. Και μετά τη διάνοιξη του φραγμένου αγγείου της καρδιάς με το γνωστό «μπαλονάκι», εισάγεται και τοποθετείται στο προβληματικό σημείο ώστε να εμποδίσει την επαναστένωση του αγγείου. Χιλιάδες «στεντ» χρησιμοποιούνται ετησίως στα Αιμοδυναμικά Κέντρα των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Στους διαγωνισμούς των υπηρεσιών νοσοκομείων και του υπουργείου για προμήθεια «στεντ», πριν από μερικά χρόνια, οι τιμές που έδιναν όλες οι προμηθεύτριες εταιρίες κινούνταν στα ίδια πλαίσια, περί τις 3.000 ευρώ. Όταν τα πράγματα έσφιξαν, με την κρίση, το υπουργείο όρισε ανώτερο πλαφόν τα 1.500 ευρώ. Και όλοι προμηθευτές προσαρμόστηκαν σ΄ αυτή, στην ανώτερη επιτρεπόμενη πάντοτε τιμή. Όταν δε, το Παρατηρητήριο Τιμών υλικών κατέβασε τον πήχη στα 540 ευρώ ως ανώτερη τιμή για κάθε «στεντ», πάλι όλως παραδόξως, όλοι οι προμηθευτές βρέθηκαν να χρεώνουν στην ίδια ανώτερη τιμή. Πράγμα που αναμένεται να συμβεί και τώρα που το Πανεπιστημιακό της Λάρισας κατέβασε την τιμή «στο υπόγειο». Προφανώς υπήρχε ευρύ περιθώριο συμπίεσης του κέρδους.

Σωτ. Ζαχαριάς

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass