Ασφυκτιά η ΜΕΝΝ του Πανεπιστημιακού

«ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΚΛΙΝΕΣ» ΛΕΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΓΡΙΒΕΑ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2022 21:40

Της Νατάσας Πολυγένη

Υπό ασφυκτικές συνθήκες λειτουργεί το τελευταίο διάστημα η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Μεγάλος είναι ο αριθμός των πρόωρων νεογνών που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε σημείο να μην υπάρχει πλέον καμία διαθέσιμη κλίνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Μονάδα αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δεχτεί νέα περιστατικά, ωστόσο τα καθημερινά αιτήματα τόσο από τα νοσοκομεία του θεσσαλικού νομού όσο και από ιδιώτες που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος μιας νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής ιδιωτικού νοσοκομείου, φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τη Μονάδα του Πανεπιστημιακού, που δίνει πραγματικά τιτάνια μάχη να φροντίσει τους μικρούς μαχητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιστρέψουν γρήγορα στα σπίτια τους.


Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι όμως που συμβαίνει εξαιτίας του μέτρου της αναστολής σε υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν. Συνολικά η νοσηλευτική υπηρεσία έχει καταγράψει 180 νοσηλευτές που απουσιάζουν αυτήν τη στιγμή από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
Για την κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΝΝ της Παιδιατρικής Κλινικής, η «Ε» ζήτησε από την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας, διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ιωάννα Γριβέα, να τοποθετηθεί. Η διευθύντρια της Παιδιατρικής επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων πρόωρων νεογνών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ηλικία κύησης μικρότερη των 32 εβδομάδων και εξαιτίας του ότι ο χρόνος νοσηλείας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρατεταμένος, συνήθως 3μηνο, το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο διάστημα να μην υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθεί νοσηλεία σε όλα τα νεογνά που τη χρειάζονται. Παρά το γεγονός ότι το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό, όπως λέει, δίνει και την ψυχή του για να λειτουργήσει η Μονάδα, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν επιπλέον κλίνες, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Διοίκηση του ΠΓΝΛ και της 5ης ΥΠΕ στηρίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Χαρακτηριστικά, η κ. Γριβέα σημειώνει τα εξής:
«Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Παιδιατρικής Κλινικής είναι η μοναδική Μονάδα σε όλη την 5η ΥΠΕ και μία από τις μεγαλύτερες ΜΕΝΝ σε όλη την Ελλάδα. Μαζί με τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελούν το δημόσιο Περιγεννητικό Κέντρο της 5ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση όλων των κυήσεων υψηλού κινδύνου. Όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει υψηλού επιπέδου νοσηλεία σε πολλά πάσχοντα ή πρόωρα νεογνά και αυτό το γνωρίζει ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Το τελευταίο 6μηνο έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων πρόωρων νεογνών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ηλικία κύησης μικρότερη των 32 εβδομάδων. Ο χρόνος νοσηλείας αυτών των νεογνών είναι παρατεταμένος, συνήθως 3μηνο, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να προσφέρουμε νοσηλεία σε όλα τα νεογνά που τη χρειάζονται.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που γίνονται στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΠΓΝΛ, ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούνιο η πλήρης ανακαίνιση των Τακτικών και Επειγόντων Ιατρείων με τη συμπαράσταση της Cosmos Aluminium Α.Ε. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και μάλιστα να εκσυγχρονίσουμε τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Η ΜΕΝΝ έχει δύναμη 30 κλινών, αλλά από αυτές μόνο οι 15 είναι εντατικής νοσηλείας. Θα πρέπει, λοιπόν, να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε να μετατραπούν επιπλέον 10 κλίνες σε κλίνες εντατικής νοσηλείας. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί εξοπλισμός, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η Διοίκηση του ΠΠΓΝΛ και της 5ης ΥΠΕ, αλλά και η Νοσηλευτική Υπηρεσία, είναι δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια και νομίζω ότι εάν υπάρξει ταυτόχρονα και ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω χορηγιών θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την υπάρχουσα Μονάδα σε μία Μονάδα που θα καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες όλης της 5ης ΥΠΕ. Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα ο δείκτης που αφορά τις υπηρεσίες στην έγκυο και στο νεογέννητο είναι ένας από τους βασικότερους δείκτες παγκοσμίως».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass