«Ξεκόλλησαν» οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕ 8 ΘΕΣΕΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ, ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡ. ΒΛΑΧΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2022 20:41
Από την επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στη Λάρισα και τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό Από την επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στη Λάρισα και τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό

Του Δημ. Κατσανάκη

Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, που «κόλλησαν» στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το ΑΣΕΠ άναψε το «πράσινο φως» και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 8 ατόμων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προκειμένου να υλοποιηθούν οι δύο χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ δράσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Πρόκειται για τις δράσεις «Υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας» και «Πρόγραμμα ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών/Ενίσχυση Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών», που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με το ΑΣΕΠ να αποδεικνύεται τροχοπέδη για την προκήρυξη των αναγκαίων θέσεων προσωπικού, όπως ενημέρωσαν την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη οι τοπικοί υγειονομικοί φορείς κατά την επίσκεψή της στη Λάρισα στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ΑΣΕΠ έδωσε τελικά την πολυπόθητη έγκριση και τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 8 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων μία θέση ψυχιάτρου, μία θέση παιδοψυχίατρου, δύο θέσεις ψυχολόγων, δύο επισκεπτών υγείας και δύο κοινωνικών λειτουργών με σύμβαση δώδεκα μηνών και με ανανέωση ή παράταση της σύμβασης μέχρι τη λήξη των δύο προγραμμάτων.
Είχε προηγηθεί ένας κυκεώνας διαβουλεύσεων, τροποποίησης αποφάσεων και ανταλλαγής εγγράφων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου, του Υπουργείου Υγείας, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και του ΑΣΕΠ, που διήρκησε δύο σχεδόν χρόνια, καθώς η πρώτη απόφαση για την πρόσληψη του προσωπικού ελήφθη τον Αύγουστο 2020.
Καθοριστική για την υλοποίηση των δράσεων υπήρξε η επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη τον Μάρτιο 2021 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, όπου τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης και συνεργασίας όλων των δομών και Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αναδεικνύοντας ως παράδειγμα την παρουσία των επαγγελματιών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν. Λάρισας δίπλα στους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε ενήλικες και παιδιά. Μετά τη συνάντηση της κας Ράπτη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό μάλιστα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε την επέκταση της χρηματοδότησης των Πράξεων Ψυχικής Υγείας των Φορέων εποπτείας του Υπουργείου Υγείας στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 - 2020 με επιπλέον μήνες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 31.10.2023.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγόρης Βλαχάκης φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη, καθώς για την έγκριση των προσλήψεων από τον ΑΣΕΠ δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας, που δικαιώθηκε όταν κανείς δεν πίστευε ότι οι Κινητές Μονάδες θα λειτουργούσαν στη Λάρισα, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, για να προσθέσουν ότι οι μονάδες θα παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες του νομού όπως αποδείχτηκε από την ανάπτυξη των υπηρεσιών του νοσοκομείου στη διάρκεια της πανδημίας.
ΟΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας αντιστοιχούν στα δύο έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 250 χιλιάδων ευρώ. Το πρώτο από τα δύο έργα αφορά το «Πρόγραμμα ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών/Ενίσχυση Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών» με συνολικό προϋπολογισμό 124 χιλιάδες ευρώ και ωφελούμενους στην περίοδο λειτουργίας του προγράμματος 425 παιδιά (225 κορίτσια και 200 αγόρια).
Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με υπηρεσίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης και της υποτροπής νόσου, τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, την ενίσχυση της παροχής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους μέσω διαγνωστικών, συμβουλευτικών, υποστηρικτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, καθώς και την κάλυψη των υφιστάμενων ελλειμμάτων του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.
Για την ανάπτυξη του Προγράμματος προβλέπεται η πρόσληψη 4 επαγγελματιών, εκ των οποίων ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός/εργασίας και ένας επισκέπτης Υγείας με ωράριο απασχόλησης του προσληφθέντος προσωπικού 07:00 π.μ. με 15:00, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Το δεύτερο έργο αφορά την ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία στο πλαίσιο του υποέργου «Υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας», με συνολικό προϋπολογισμό 126 χιλιάδες ευρώ και ωφελούμενους 430 άτομα (210 γυναίκες και 220 άνδρες).
Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, η πράξη για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (κατ’ οίκον νοσηλείας) είναι εξαρχής λειτουργική και ολοκληρωμένη, καθώς στηρίζεται στην επιστημονική υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με πολυετή εμπειρία και ειδικευμένο προσωπικό.
Στόχοι των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι μετά την πρόσληψη του προβλεπόμενου προσωπικού και την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας να ακολουθήσει η κίνηση και συγκεντρωτικό προφίλ εξυπηρετούμενου πληθυσμού και η καταγραφή πράξεων για κάθε εξυπηρετούμενο (χωρίς στοιχεία ταυτότητας). Για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον του Τμήματος Ψυχιατρικής Ενηλίκων προβλέπεται η πρόσληψη 4 επαγγελματιών, εκ των οποίων ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας επισκέπτης Υγείας, με ωράριο απασχόλησης του προσληφθέντος προσωπικού 07:00 π.μ. με 15:00, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξής τους, τα δύο προγράμματα έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας στον Νομό Λάρισας, ενώ παράλληλα θα περιοριστεί ο αριθμός μετακινήσεων ψυχικά ασθενών προς το Γενικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, βελτιώνοντας τους χρόνους ανταπόκρισης στα νέα ή τα υποτροπιάζοντα περιστατικά ασθενών – πασχόντων από ψυχικές διαταραχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass