Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2022 21:05

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η σημερινή, σύμφωνα με τις αποφάσεις

του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις θανατηφόρες συνέπειες της καπνιστικής έξης, ενώ, παράλληλα, με τη διάδοση των αντικαπνιστικών μηνυμάτων ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής και την αποδέσμευσή τους από τη νικοτίνη. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ σχετικά με τη χρήση προϊόντων καπνού, τόσο στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Στόχος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση των νεοπλασματικών ασθενειών είναι έως το 2040 λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να κάνει χρήση καπνού. Η γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δρ Τσικρικά Σταματούλα σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των καπνιστών για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη από την απεξάρτηση. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, όπου μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των πνευμονολόγων, θα τους βοηθήσει με τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις «να κερδίσουν πίσω την καθαρή ανάσα τους και να ελέγξουν την αναπνευστική τους λειτουργία». Εκεί, οι καπνιστές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα τους παρέχουν πλήρη υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας διακοπής, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν τις δυσκολίες και τις προσωπικές «παγίδες» των υποτροπών, οργανώνοντας από κοινού ένα εξατομικευμένο πλάνο απεξάρτησης από τη νικοτίνη, «χαρτογραφώντας το άκαπνο μονοπάτι της επόμενης μέρας σε ένα περιβάλλον πιο υγιές και φιλικό για όλους».

 

Οι προσλήψεις και τα Κέντρα Μηχανικής Θρομβεκτομής

Ανακοινώθηκε χθες η προκήρυξη για την πρόσληψη 8 ατόμων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου -η δημοσίευση σε άλλη σελίδα- προκειμένου να υλοποιηθούν οι δύο χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ δράσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε». Πρόκειται για τις δράσεις «Υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας» και «Πρόγραμμα ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών/ Ενίσχυση Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών», που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το ΑΣΕΠ. Στο πλαίσιο της προκήρυξης, προβλέπεται η πλήρωση 8 συνολικά θέσεων, εκ των οποίων μία θέση ψυχιάτρου, μία θέση παιδοψυχίατρου, δύο θέσεις ψυχολόγων, δύο επισκεπτών υγείας και δύο κοινωνικών λειτουργών με σύμβαση δώδεκα μηνών και με ανανέωση ή παράταση της σύμβασης μέχρι τη λήξη των δύο προγραμμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλουν, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποκλειστικά ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στην ακόλουθη διεύθυνση:  Γ.Ν. Λάρισας, Τσακάλωφ 1, Τ.Κ. 41221, ΛΑΡΙΣΑ, απευθύνοντάς τη στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, υπόψη κου Βασίλειου Σταμουλόπουλου και κας Κωνσταντινιάς Σεϊτάνη (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2413-504.331 /-327).  Η προθεσμία ταχυδρομικής υποβολής των αιτήσεων με συστημένη επιστολή είναι δέκα ημέρες, υπολογιζόμενες ημερολογιακά και αρχίζει από την Τετάρτη 01-06-2022 έως και την Παρασκευή 10-06-2022.
* * *
Συγκροτείται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή υπαλλήλων του Γ.Ν. Λάρισας με διετή θητεία -από 1/1/2022 έως 31/12/2023-, ως εξής: 1. Κωνσταντούλα Θεοδώρα, διευθύντρια Εσωτερικής Παθολογίας. 2. Κολοβός Στυλιανός, επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. 3. Κουκούλης Γεώργιος, επιμελητής Β’ Χειρουργικής. Αναπληρωματικά μέλη: 1. Λάλου Πολυξένη, επιμελήτρια Β’ Εσωτερικής Παθολογίας. 2. Γκριτζέλη Στυλιανή, επιμελήτρια Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογίας. 3. Κουκουράτος Θεόδωρος, επιμελητής Β’ Γαστρεντερολογίας.
* * *
Συνολικά 15 θέσεις διαθέτει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη μαθητεία τους. Πρόκειται για δύο θέσεις Βοηθών Φαρμακείου, τρεις θέσεις Τεχνιτών Θερμικών – Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, τρεις θέσεις Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, πέντε θέσεις Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων και δύο θέσεις Μαγειρικής Τέχνης.
* * *
Καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι όροι και οι προϋποθέσεις οργάνωσης και λειτουργίας Κέντρων Μηχανικής Θρομβεκτομής για τη θεραπεία επαναιμάτωσης (Ενδοφλέβια Θρομβόλυση/Μηχανική Θρομβεκτομή) σε ασθενείς με οξύ Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ). Απόφαση σημαντική για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που επιδιώκει, ως γνωστόν, τη σύσταση και λειτουργία ειδικού Κέντρου Αγγειακών Παθήσεων μετά την εξαγγελία του Βασίλη Κοντοζαμάνη στη Λάρισα. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, οι επεμβάσεις Μηχανικής Θρομβεκτομής θα διενεργούνται στα εργαστήρια επεμβατικής ακτινολογίας των κέντρων ΜΘ. Ως ελάχιστος αριθμός επεμβάσεων των επεμβατικών ιατρών που στελεχώνουν και είναι υπεύθυνοι των κέντρων είναι οι 50 ενδαγγειακές επεμβάσεις επαναιμάτωσης από τις οποίες οι μισές ως πρώτος επεμβατικός (main operator). Κάθε κέντρο οφείλει να διαθέτει έναν ειδικό ιατρό, Nευρολόγο ή Παθολόγο, με εξειδίκευση και αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση οξέων ισχαιμικών ΑΕΕ, αποδεδειγμένη εμπειρία στην ενδοφλέβια θρομβόλυση, καθώς και στη διαχείριση ασθενών με ΑΕΕ μετά τη θεραπεία επαναιμάτωσης. Επίσης, το κέντρο πρέπει να διαθέτει τη δυνατότητα Νευροχειρουργικής και Καρδιολογικής κάλυψης σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών της Μηχανικής Θρομβεκτομής (π.χ. αιμορραγία επαναιμάτωσης που χρήζει άμεσης κρανιοτομής, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που χρήζει άμεσης στεφανιαίας αγγειοπλαστικής). Η δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας διαχείρισης των ασθενών με οξύ ΑΕΕ που θα απαρτίζεται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (νευρολόγους, παθολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους, νευροχειρουργούς, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, αγγειοχειρουργούς, εντατικολόγους) είναι σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας ενός κέντρου ΜΘ.

 

DRONE

Το πρώτο ιατρικό drone κατά τη διάρκεια απογείωσης μπροστά από το Νοσοκομείο Svendborg στη Δανία. Το drone θα μεταφέρει δείγματα αίματος, φάρμακα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό μεταξύ του Νοσοκομείου Svendborg και του νησιού Aero.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass