Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 08 Νοε 2022 11:01 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Νοε 2022 18:41
Σημαντική η παρουσία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη στο 8th MedTech Conference, #mtco22, με τίτλο «Η ιατρική τεχνολογία μετά την πανδημία», που συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα. Με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας πρόσφερε πολλά στη συζήτηση, σε μια εποχή που το Υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για κεντρικές προμήθειες για όλα τα νοσοκομεία της χώρας… Σημαντική η παρουσία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη στο 8th MedTech Conference, #mtco22, με τίτλο «Η ιατρική τεχνολογία μετά την πανδημία», που συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα. Με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας πρόσφερε πολλά στη συζήτηση, σε μια εποχή που το Υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για κεντρικές προμήθειες για όλα τα νοσοκομεία της χώρας…

Προκαταρκτικές και δομές ψυχικής υγείας

Νέα προκαταρκτική εξέταση για τη (μη) διαχείριση καρδιοχειρουργικού περιστατικού

από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας διέταξε τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. Την αφορμή για τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής έδωσε αναφορά επιμελητή του καρδιολογικού τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Αθήνας, που κλήθηκε από το ΕΚΕΠΥ να αντιμετωπίσει στην εφημερία της 31ης Αυγούστου κρίσιμο περιστατικό από τη Λαμία, επειδή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αρνήθηκε να το παραλάβει.
Σύμφωνα με την αναφορά του επιμελητή, στη συγκεκριμένη εφημερία δέχθηκε τηλεφώνημα από το Νοσοκομείο Λαμίας για επείγον καρδιοχειρουργικό περιστατικό που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένος ασθενής με διαχωριστικό ανεύρυσμα ανιούσης αορτής). Ο ίδιος εξήγησε ότι θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με το ΠΓΝΛ εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων κατά τη μεταφορά, αλλά και γιατί στο τμήμα του βρισκόταν σε εξέλιξη άλλο επείγον περιστατικό, που δεν αναμενόταν να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.
Ακολούθως, όπως συνεχίζει ο επιμελητής, το τμήμα του δέχθηκε και νέο τηλεφώνημα από το ΕΚΕΠΥ με την εντολή να γίνει αποδεκτό το περιστατικό γιατί το ΠΓΝΛ δεν το αποδεχόταν, εξηγώντας ότι …«ο καθηγητής στη Λάρισα λείπει με άδεια και ο επιμελητής που εφημερεύει δεν είναι σε θέση να εκτελέσει την επέμβαση!».
Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε ήδη στον καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Ζαχαρούλη και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.* * *
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά έδωσε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την εβδομάδα ψυχικής υγείας.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση 104 νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κ. Ράπτη, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των διαγωνισμών για τις 64 πρώτες Μονάδες και προχωράει άμεσα στην υλοποίησή τους. Από αυτές, οι 12 αφορούν την υποστήριξη παιδιών και εφήβων και της οικογένειας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων σε Αττική και Τρίκαλα. Από αυτές τις Μονάδες, τα δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές και θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ειδικά για κακοποιημένα παιδιά και εφήβους, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Δημιουργούνται, επίσης, τρεις Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία, καθώς και δύο Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημιουργία 8 μονάδων για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σε Αττική, Πειραιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη και Ηράκλειο Κρήτης.
«Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο υποστήριξης των παιδιών μας στην κοινότητα» τόνισε η κ. Ράπτη. Και υπογράμμισε ότι για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, παράλληλα με τις νέες δομές, αναπτύσσονται και εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες. «Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων μας με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες», όπως: Στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας, στην Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας - Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Επίσης, δημιουργήθηκε η πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι νομοθετήθηκε η λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμια για την ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών, με πρώτο από αυτά στο ΠΑΔΑ.* * *
Δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών προκηρύσσει το ΠΓΝΛ για τη μίσθωση των δύο κυλικείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 17.000 €.
Πρόκειται για το κυλικείο που βρίσκεται στο ισόγειο του Νοσοκομείου δίπλα στον χώρο του αμφιθεάτρου με έκταση περίπου 10 τ.μ. (καθαρής ωφέλιμης επιφάνειας 7,12 τ.μ.) και το κυλικείο στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων συνολικής έκτασης 19,46 τ.μ. (καθαρής ωφέλιμης επιφάνειας 13,16 τ.μ. και βοηθητικού χώρου 6,30 τ.μ.).
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στο Τμήμα Προμηθειών του Π.Γ.Ν.Λ. την Τρίτη 22.11.2022, και ώρα 10:30 π.μ.. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίζεται η 21.11.2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00:00.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προμηθειών του Π.Γ.Ν. Λάρισας (περιοχή Μεζούρλο Λάρισας), στο τηλέφωνο 2413-501.614 ή στο email: procure@uhl.gr, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 12:30–14:30.* * *
Αυξημένη μετά την υποτονική κίνηση του Οκτωβρίου, εμφανίζεται η κίνηση στα φαρμακεία του νομού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τα φαρμακεία του νομού έχουν εφοδιαστεί με 100 χιλιάδες εμβόλια από τα 3,5 εκ. που έχουν διατεθεί σε ολόκληρη τη χώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναμένεται να διατεθεί το σύνολο των ποσοτήτων και να μην παρατηρηθούν επιστροφές.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Κουτσούκης, μέχρι σήμερα έχει διατεθεί το 25% των εμβολίων προβλέποντας αύξηση της κίνησης τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Νοέμβρης θεωρείται ιδανικός μήνας προκειμένου το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό.* * *
Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογος ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση συνεργασίας με εταιρεία αποκομιδής υγειονομικών αποβλήτων που έχει αναλάβει την υποχρέωση συλλογής και καταστροφής των αιχμηρών και των μολυσματικών αποβλήτων από τα φαρμακεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Η παροχή της υπηρεσίας αυτής προς τα μέλη του Συλλόγου είναι δωρεάν για 2 φορές καθ’ έτος και αποπληρώνεται από τα ταμειακά αποθέματα του Συλλόγου με επιδότηση μέρους του κόστους από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Τα φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα μεμονωμένης επέκτασης της σύμβασης με περισσότερες αποκομιδές εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Τον μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών έναντι της γρίπης, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αποκομιδή από τα φαρμακεία με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η υπηρεσία αποκομιδής των αποβλήτων ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης Άνοιξης με την καθολική συμμετοχή των φαρμακείων.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass