27 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία

Oλα όσα δεν γνωρίζουμε για τις διαταραχές στην όσφρηση

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2023 13:40

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία, η οποία έχει καθιερωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, επανέρχεται στο προσκήνιο ένα θέμα το οποίο ο περισσότερος κόσμος παρατήρησε κατά την περίοδο της πανδημίας.


Οι διαταραχές στην ικανότητα της όσφρησης (γνωστές με τον ιατρικό όρο ανοσμία) έγιναν ευρέως γνωστές εξαιτίας της νόσου Covid-19.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την περίοδο του κορονοϊού είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η ανοσμία ήταν «κάτι που δεν περιμέναμε».

* Τι είναι όμως η ανοσμία και από τι προκαλείται;

Για πολλούς είναι μια προσωρινή ενόχληση που σταδιακά επανέρχεται. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι παρατεταμένη και να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρόνια ρινοκολπίτιδα (γνωστή ως ιγμορίτιδα) είναι μια πολύ συχνή νόσος που ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς.
Ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά για τον ασθενή συμπτώματα είναι η ανοσμία μαζί με τη ρινική συμφόρηση και τη ρινική καταρροή, το συνάχι κοινώς.
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί πολίτες παραμένουν αδιάγνωστοι και υποφέρουν, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών των ασθενών απευθύνεται σε ειδικούς ΩΡΛ, καθώς οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία σε αυτά τα συμπτώματα γιατί τα αποδίδουν σε ένα κοινό κρυολόγημα.

* Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει διάφορες εκφάνσεις και μία από τις πιο συχνές είναι η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων. Για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες οι μέχρι τώρα θεραπείες είναι:
- ρινικές πλύσεις με κορτικοστεροειδή σε καθημερινή βάση (φυσιολογικό ορό ή αποστειρωμένο θαλασσινό νερό),
- υποτροπή τα από του στόματος κορτικοστεροειδή τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως,
- χειρουργική επέμβαση.
Εκτός όμως από τις συγκεκριμένες θεραπείες, καθώς πολλοί δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν την καθιερωμένη τυπική φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία, η ερευνητική κοινότητα έχει στραφεί στη μελέτη των βιολογικών παραγόντων, ως μια σημαντική θεραπευτική εναλλακτική λύση.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στην επιστήμη, οι βιολογικοί παράγοντες έχουν αποδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες, μειώνοντας τα συμπτώματα και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και την ανοσμία.
Η συμβουλή της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της ανοσμίας είναι ο ασθενής να απευθύνεται σε ειδικό ΩΡΛ, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει, αλλά και να θεραπεύσει, με την κατάλληλη αγωγή τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες.
Άλλωστε, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αυτή η ασθένεια αφενός δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους στη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών εν γένει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχολογική τους επιβάρυνση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass