Υπόθεση Υγείας

Ο προϋπολογισμός της 5ης ΥΠE, νομοσχέδια και ερωτήσεις...

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2023 13:08

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Την έγκριση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 της Διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.Πε.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έδωσε ο Υπ. Υγείας, ο οποίος διαμορφώνεται στο ύψος των 88.623.508,47 ευρώ ως εξής:


Η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 21,4 εκ. ευρώ, τα ίδια έσοδα σε 3,2 εκ. ευρώ, τα έσοδα παρελθόντων ετών σε 3 εκ. ευρώ, τα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδύσεις σε 35,9 εκ. ευρώ και το πιθανό ταμειακό υπόλοιπο σε 14,7 εκ. ευρώ, ενώ στο τμήμα των εξόδων προβλέπονται δαπάνες για φάρμακα 320 χιλ. ευρώ, υγειονομικό υλικό 940 χιλ. ευρώ, χημικά αντιδραστήρια 635 χιλιάδες ευρώ, μισθοδοσία 11,35 εκ. ευρώ, υπηρεσίες 5 εκ. ευρώ, πληρωμές για επενδύσεις 38,1 εκ. ευρώ, αποζημίωση εφημεριών 5,45 εκ. ευρώ και αποθεματικό 12,1 εκ. ευρώ.
* * *
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ»», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προς επεξεργασία.
* * *
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων» καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης.
Δεν είναι λίγοι οι συλλογικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων, που εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του Θεσμού της Δωρεάς Οργάνων, καθώς και την αύξηση του αριθμού των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων υγείας στην χώρα μας, που συνδέονται με την επιβίωση, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σημαντικού αριθμού ασθενών.
Παράλληλα σημειώνουν ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η πρόβλεψη να αποτελέσει ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Ανεξάρτητη Αρχή, με στόχο την ενίσχυση του κύρους του, καθώς και τη διασφάλιση της ουσιαστικής οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειάς του.
* * *
Δύο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας από βουλευτές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πρώτη του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη αφορά στη βιομηχανία των αναίτιων καισαρικών τομών, με τον βουλευτή να τάσσεται υπέρ της κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου μείωσης των καισαρικών και προώθησης του φυσικού τοκετού, στη βάση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ερευνών από ελληνικά πανεπιστήμια και επιστημονικές εταιρείες.
Ρωτά μάλιστα τον υπουργό Υγείας αν σκοπεύει να εκδώσει άμεσα την ΚΥΑ καθώς και με ποια βήματα και χρονοδιάγραμμα θα εκδοθεί; Η δεύτερη της βουλευτή ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη αφορά στην έλλειψη Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης. Με την ερώτησή της η βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει για την ίδρυση νέων σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων κέντρων αποκατάστασης, με τρόπο τέτοιο που να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της επικράτειας και τα παιδιατρικά περιστατικά και να καλυφθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι αναγκαίες θεραπείες, τα τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη, για όλους τους κινητικά ανάπηρους, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πρώτη στιγμή της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, κινητοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό του για να συνδράμει τους τραυματίες και να επιχειρήσει στο σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, το οποίο δυστυχώς κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας.
Οι ακούραστοι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Ε.Ε.Σ., κατόπιν εντολής του προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιου Αυγερινού, από τις πρώτες ώρες της φρικτής καταστροφής έσπευσαν στο σημείο, προσφέροντας πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους επιβάτες και βοηθώντας στη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο. Παράλληλα, με τον εξειδικευμένο διασωστικό εξοπλισμό που διαθέτουν (κοπτικά μηχανήματα κ.α.) ενίσχυσαν τις δυνάμεις της Πολιτείας στις έρευνες για την εξαιρετικά δύσκολη ανεύρεση και περισυλλογή των θυμάτων από το πεδίο του δυστυχήματος, καθώς και στη μεταφορά τους στα νοσοκομεία της Λάρισας. Ταυτόχρονα, οι εθελοντές και προσωπικό του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) κλήθηκαν να επωμιστούν το εξαιρετικά δύσκολο έργο της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης στις οικογένειες των θυμάτων στο Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου πραγματοποιείται η αναγνώριση των θυμάτων του φονικού δυστυχήματος.
Ο Ε.Ε.Σ. κινητοποίησε άμεσα 35 εθελοντές του Τομέα Υγείας, καθώς και νοσηλεύτριες από τα Περιφερειακά Τμήματα Βόλου, Λαμίας και Λάρισας για τη διοργάνωση διπλής έκτακτης αιμοδοσίας (1-2/3) στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, με σκοπό την ενίσχυση των πολυάριθμων τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική, συγκεντρώνοντας συνολικά 370 φιάλες αίματος.

EES1.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass