Botox στομάχου για απώλεια βάρους

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2023 8:00

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι και πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Ωστόσο, υπάρχει μια νέα μέθοδος απώλειας βάρους σε άνοδο: Οι ενέσεις Botox στο στομάχι. Αυτή η σχετικά νέα διαδικασία περιλαμβάνει ενδοσκοπικές ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, κοινώς γνωστής ως Botox, σε συγκεκριμένες περιοχές του στομάχου για να καθυστερήσει ο χρόνος γαστρικής κένωσης και να περιοριστούν οι συσπάσεις των μυών του στομάχου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια της όρεξης, η οποία οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Ενώ το Botox στομάχου μπορεί να φαίνεται σαν μια μαγική λύση, δεν συνιστάται για όλους. Παρακάτω θα δούμε τα κριτήρια για τους ασθενείς που είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία, τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της. Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, γνωστής και ως Botox, για την απώλεια βάρους μέσω ενδοσκοπικών ενέσεων σε συγκεκριμένες περιοχές του στομάχου είναι μια σχετικά νέα μέθοδος. Με την καθυστέρηση του χρόνου γαστρικής κένωσης και τον περιορισμό των συσπάσεων των μυών του στομάχου, οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια όρεξης, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
Ενώ το botox στομάχου μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε επιθυμεί να χάσει βάρος, πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Δεν συνιστάται για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 40, οι οποίοι μπορεί να έχουν επιτυχία με χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας. Η διαδικασία είναι κατάλληλη για άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 27-35, τα οποία έχουν περίσσευμα 10-20 κιλών και δεν μπορούν να χάσουν βάρος με δίαιτα και άσκηση. Οι ασθενείς που είναι υπέρβαροι αλλά όχι αρκετά παχύσαρκοι για χειρουργική επέμβαση αποτελούν την ιδανική ομάδα ασθενών. Οι ασθενείς με έλκος ή γαστρίτιδα μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία πριν υποβληθούν σε botox στομάχου.
Το botox χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και χρόνια και όταν εφαρμόζεται στη σωστή δοσολογία από ειδικό, δεν υπάρχουν γνωστές βλαβερές συνέπειες. Ως τυπική ενδοσκοπική διαδικασία, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές βλάβες στο στομάχι. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς με μυϊκή νόσο ή αλλεργία στο botox.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία μέθοδος απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένου του botox στομάχου, δεν είναι εγγυημένα αποτελεσματική. Ενώ μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βοηθήσει στη δίαιτα, υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας για τους ασθενείς που καταναλώνουν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες μετά τη διαδικασία.
Το botox στομάχου είναι μια ενδοσκοπική διαδικασία που διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία. Υπάρχει γενικά μια περίοδος παρατήρησης 1-2 ωρών μετά τη διαδικασία, μετά την οποία οι ασθενείς μπορούν να αναμένουν μείωση της όρεξης και έλεγχο της όρεξης εντός 3 ημερών.
Το μπότοξ στομάχου επηρεάζει μόνο τους λείους μύες του στομάχου, όχι τα νευρικά κύτταρα ή την εντερική κίνηση, και επομένως δεν αυξάνει την τεμπελιά του εντέρου. Ένας διαιτολόγος μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για τους ασθενείς που περιλαμβάνει τροφές που προάγουν τη λειτουργία του εντέρου.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε botox στομάχου μπορούν να αναμένουν να χάσουν 10-15% του συνολικού τους βάρους εντός 3-6 μηνών μετά τη διαδικασία. Η διατροφή θα πρέπει να παρακολουθείται στενά μετά τη διαδικασία για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Mπορούν να αναμένουν ότι θα νιώθουν πείνα αργότερα του κανονικού, θα χορταίνουν με λιγότερο φαγητό και θα αισθάνονται κορεσμό νωρίτερα. Αν και η διαδικασία δεν αποτελεί εγγυημένη λύση, μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες απώλειας βάρους όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass