ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΙΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το ντοκιμαντέρ της ζωής

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2014 21:21 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:19


Ο τρόπος που γεννάμε έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας.  Τα μυστικά του τοκετού φωτίζονται στο MICROBIRTH, ένα νέο, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.

Στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της «σποράς του μικροβιώματος του μωρού» στη διάρκεια του τοκετού, με τα ίδια τα βακτήρια της μητέρας -τα βακτήρια αυτά που βοηθούν να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι «φιλικό» και τι «εχθρικό». Αυτή η «σπορά» των βακτηρίων είναι απαραίτητη και, ακόμα κι όταν ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εφικτός. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα του «σώμα με σώμα» και ο θηλασμός προσφέρουν επίσης τα βακτήρια που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Οι παραγωγοί της ταινίας και οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταδεικνύουν, μέσα από την έρευνά τους, ότι αυτή η «σπορά του μικροβιώματος» τη στιγμή της γέννας καθορίζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου σε ολόκληρη τη ζωή του.  

Εξέχοντες επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική συμμετέχουν στο MICROBIRTH εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πώς οι σύγχρονες πρακτικές των γεννήσεων μπορεί να παρεμβαίνουν σε σημαντικές βιολογικές διαδικασίες καθιστώντας τα παιδιά μας ενδεχομένως περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες αργότερα στη ζωή. Πρόσφατες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή ότι έχουν περίπου ένα 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, αντίστοιχο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη.  Όλες οι διαταραχές αυτές συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ταινία  MICROBIRTH διερευνά πολλές πιθανές εξηγήσεις. Εάν ένα μωρό γεννιέται με καισαρική τομή, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη "σπορά" του μικροβιώματος του μωρού, την κρίσιμη μεταφορά των καλών βακτηρίων από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να μην αναπτύσσει πλήρως τις δυνατότητές του. Μια άλλη υπόθεση είναι η πραγματική διαδικασία του κολπικού τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του κοκτέιλ των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορούσε να επηρεάζουν βαθύτατα τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό του μωρού.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ

Η εθελοντική Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας, μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ Microbirth, την Πέμπτη 16/10 και ώρα 17.30, σε αίθουσα του κινηματογράφου Victoria.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass