Εφαρμογές της μουσικής στην κλινική ιατρική

Δημοσίευση: 03 Νοε 2014 19:56 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:54

 

Του Αποστόλη Ζώη

Μια μοναδική εκδήλωση απόλαυσαν οι τρικαλινοί που βρέθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, όπου ο κ. Αθανάσιος Δρίτσας, καρδιολόγος- Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης και συγγραφέας, μίλησε με αναλυτικό και ζεστό τρόπο, προκαλώντας το χειροκρότημα των παριστάμενων, για τη μουσική ως μαθησιακό, γνωσιακό και εκπαιδευτικό εργαλείο. Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και  την Εταιρεία Βαρέων Εγκεφαλικών Παθήσεων, Αλτσχάιμερ, Άνοιας και Συναφών Νόσων.

Στην παρουσίαση επισημάνθηκε η συμβολή της μουσικής όχι μόνον στην ιατρική αλλά και στην εκπαίδευση, με έμφαση στο ρόλο που έχει διαδραματίσει αυτή για τον άνθρωπο από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι σήμερα. Η όμορφη εκδήλωση, την οποία τίμησαν οι τρικαλινοί με την παρουσία τους, έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συντελεστές τον Α. Δρίτσα και την Ελευθερία Ζαμπετάκη- Δρίτσα.

 

Διάλεξη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δρίτσας, κατά τη διάρκεια της διάλεξης, παρουσίασε  τα ιστορικά και τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία που συνδέονται με τις εφαρμογές της μουσικής στην κλινική ιατρική. Επίσης αναφέρθηκε και παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την μεγάλη σημασία που έχει επίσης η μουσική ως μαθησιακό και εκπαιδευτικό εργαλείο. Παράλληλα, τόνισε,  την μεγάλη αξία της μουσικής στην εκπαίδευση σε μια εποχή κατά την οποία, όπως διευκρίνισε, το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αφαιρέσει την μουσική και άλλα καλλιτεχνικά μαθήματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για τεράστιο λάθος να περιορίζονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Πιστεύω, υπογράμμισε, ότι ούτε οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας ή Πολιτισμού έχουν αντιληφθεί ποτέ την ευρύτερη αξία της μουσικής παιδείας. Επιπλέον, πρόσθεσε,  μια μακροχρόνια επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πρόσφατα ότι οι νέοι που μαθαίνουν μουσική γίνονται πολύ σπανιότερα χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με νέους που δεν έχουν μουσική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια ο κ. Δρίτσας παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό, ανέφερε, ότι οι αρχαίοι έλληνες είχαν κατανοήσει απόλυτα αυτό που σήμερα αποδεικνύουν οι επιστήμονες με τις σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μελέτης του εγκεφάλου ότι δηλαδή,  η μουσική παιδεία βοηθάει στην ανάπτυξη και άλλων δεξιοτήτων εκτός από τις καθαρά μουσικές δεξιότητες, για να διευκρινίσει:

«Δεν είναι τυχαίο ότι στον αρχαίο κόσμο η μουσική κρατούσε σταθερά τη θέση της στον κορμό της παιδείας. Είναι διαχρονική, βαθυστόχαστη και επιστημονικά προφητική η θέση του Αριστοτέλη για την αξία και τον ρόλο της μουσικής στην εκπαίδευση όπως με πληρότητα εκφράζεται στο βιβλίο του «Πολιτικά» στο κεφάλαιο Θ'. Καθορίζει ως τέσσερα (4) τα κύρια μαθήματα στα οποία πρέπει να εκπαιδεύονται οι νέοι και αυτά είναι «γράμματα» (δηλ. ανάγνωση, γραφή, γραμματική), «γυμναστική», «ιχνογραφία» και «μουσική». Η θέση του Αριστοτέλη είναι ότι η μουσική τείνει κάπως προς την αρετή επειδή (όπως η γυμναστική διαπλάθει το σώμα), διαπλάθει το ήθος αλλά επίσης εκπαιδεύει τη φρόνηση και μαθαίνει τον άνθρωπο να απολαμβάνει σωστά και να περνάει ευχάριστα τις ώρες της ανάπαυσης. Και μάλιστα ο Αριστοτέλης έχει συλλάβει τους δύο τρόπους που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη μουσική δηλαδή και ως «παιδεία» (δηλ. εκπαιδευτικό εργαλείο) και ως «παιδιά» (δηλ. παιχνίδι και ευχαρίστηση)».

Επιπλέον ο κ. Δρίτσας δεν παρέλειψε να εξηγήσει, ότι έχει επιστημονικά αποδειχθεί σήμερα ότι τα παιδιά που ξεκινάνε μουσική στα 6-7 τους χρόνια αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη μαθηματική ικανότητα, αποκτούν πειθαρχία στη μελέτη τους και αποκτούν μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξαρτησίας κινήσεων.

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί σήμερα, συνέχισε ο κ. Δρίτσας,  μια διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονικά θεραπευτική προσέγγιση και είναι συμπλήρωμα της κλασσικής ιατρικής. Μια από τις κατηγορίες, εξήγησε,  μουσικοθεραπείας είναι η ακρόαση προ-επιλεγμένης μουσικής για ατομική χρήση ή για εφαρμογές στο νοσοκομείο σε νοσηλευόμενους ασθενείς, αυτό λέγεται ιατρική μουσική ή μουσική φάρμακο (music medicine) και απευθύνεται πχ σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε ασθενείς κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων με τοπική ή στελεχιαία αναισθησία, σε νεογνά ή πρόωρα βρέφη, σε γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε μονάδες αποκατάστασης.

 

Συναυλία

Την διάλεξη ακολούθησε  συναυλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Δρίτσας παρουσίασε  έργα του για πιάνο και επίσης τραγούδια του για φωνή και πιάνο από τον δίσκο του «Στην Άκρη των Παραμυθιών» αλλά και νέα ανέκδοτα τραγούδια, σε στίχους του Χρήστου Μπουλώτη και της συζύγου του Ελευθερίας Ζαμπετάκη- Δρίτσα. Η ίδια τραγούδησε  σόλο ενώ έπαιζε πιάνο ο κ. Δρίτσας,  συνοδεύοντας  επίσης το τραγούδι της ως δεύτερη φωνή. Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass