ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Άνθρωποι και μηχανήματα που νικάνε τους καρκίνους

* Αχτίδα φωτός η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Ακτινοθεραπευτικό

Δημοσίευση: 09 Νοε 2014 13:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:02

«Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου που εντοπίζουμε στον πληθυσμό. Και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους...» Εξεπλάγη το ακροατήριο από τη δημόσια τοποθέτηση πανεπιστημιακού στη Λάρισα. Κι όμως δεν επρόκειτο για επαγγελματική διαστροφή. Διότι ο καθηγητής συνέχισε εξηγούμενος. «Χαιρόμαστε, διότι εντοπίζοντας τους καρκίνους μπορούμε να θεραπεύσουμε ακόμη πιο πολλούς...»

Η εξέλιξη της Ιατρικής, στο επίπεδο της διάγνωσης και σ΄ εκείνο της θεραπείας αλλά και η τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν τα δεδομένα στην κάποτε άνιση μάχη με τον καρκίνο. Για να αντιμετωπιστεί όμως η ασθένεια απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: Να υπάρχουν οι κατάλληλοι γιατροί και να έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Η Λάρισα έκανε άλματα στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και των τμημάτων χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Πάρα πολύς κόσμος, αμέτρητες οικογένειες της Θεσσαλίας, απέφυγε το κοστοβόρο και ψυχοφθόρο ταξίδι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να βρει την υγειά του. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν βελτιούμενα, αντιθέτως φρέναραν.

Κακός ή ανύπαρκτος σχεδιασμός σε συνδυασμό με τη στενότητα πόρων οδήγησαν τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού σε παλαίωση και προβληματική λειτουργία. Μηχανήματα σε φάση end off life, που έχουν τελευτήσει τον βίο τους, που οι εταιρίες δεν δέχονται πια ούτε την τακτική συντήρηση να τους κάνουν, end off service. Κατάσταση που διαρκεί από πριν το 2010, με αποτέλεσμα συχνές βλάβες, πολυήμερες διακοπές λειτουργίας. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό κάτι φαίνεται να αλλάζει στον ορίζοντα.

Η ΔΩΡΕΑ

Πριν λίγες μέρες προέκυψε η εξέλιξη με τη μεγάλη Δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου. Που προσφέρει στο Πανεπιστημιακό έναν υπερσύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ, για τις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια ενός ακόμη, δεύτερου, Γραμμικού Επιταχυντή, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενώ την βδομάδα που πέρασε έφτασε στο Πανεπιστημιακό κι ο Εξομοιωτής, η αγορά του οποίου επίσης πληρώνεται μέσω του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνει ο διοικητής του Νοσοκομείου Θαν. Μητσιός ξεπερνιέται το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού καθώς εξασφαλίστηκε η άδεια να προσληφθούν επιπλέον ακτινοφυσικοί με συμβάσεις έργου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας τους Τμήματος Ακτινοθεραπείας, μέχρι να προκύψουν κανονικές προσλήψεις.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Ο νέος Εξομοιωτής, αξίας 800.000 ευρώ, έφτασε επιτέλους στο Πανεπιστημιακό και αμέσως ξεκινά η εγκατάστασή του. Το μηχάνημα θα βοηθήσει πολύ στις θεραπείες, δηλώνει ο καθηγητής Γιώργος Κύργιας, διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού. Αξιοποιώντας τις δυνατότητές του, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες θα κάνουν εκπληκτικής ακρίβειας στοχεύσεις στα επίμαχα σημεία του σώματος των ασθενών. Και ο ακριβής σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας βελτιώνει κατά πολύ τα αποτελέσματά της. Θα τελειώσει φυσικά και το «ανέκδοτο» με τις αλλεπάλληλες βλάβες του παλιού αντίστοιχου μηχανήματος.

Βέβαια, θα απαιτηθεί περίπου ενάμιση μήνας για την εκπαίδευση του προσωπικού του Τμήματος στο νέο μηχάνημα, διάστημα κατά το οποίο βέβαια θα δημιουργηθεί κενό στη διαδικασία υποδοχής νέων περιστατικών στο Πανεπιστημιακό.

Όταν εγκατασταθεί ο Γραμμικός Επιταχυντής της Δωρεάς Νιάρχου, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας θα τριπλασιάσει τον αριθμό των ακτινοβολούμενων ασθενών που καλύπτει σήμερα. Απαραίτητο όμως είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία απόκτησης και του δεύτερου Επιταχυντή μέσω του ΕΣΠΑ. Όχι μόνο δύο απαιτούνται δύο μηχανήματα σε λειτουργία για να αποκτήσει το Τμήμα Ακτινοθεραπείας διεθνή πιστοποίηση αλλά διότι έτσι θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής κατά 80%. Μηδενίζοντας ουσιαστικά τις λίστες αναμονής. Σημειωτέον ότι καρκίνος και λίστα αναμονής θεωρούνται, από τον απλό κόσμο αλλά και τους γιατρούς, έννοιες ασύμβατες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γ. Κύργιας, το Τμήμα του δέχεται κάθε χρόνο πάνω από τις 3.000 αιτήματα ασθενών για ακτινοθεραπεία. Με τον σημερινό εξοπλισμό που διαθέτει μπορεί να ανταποκριθεί μόνο σε 300-500 περιστατικά ετησίως. Παραπέμποντας τα υπόλοιπα για θεραπεία σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία. Κατάσταση που πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να εκλείψει.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass