Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα μικροβιολoγικά εργαστήρια

* ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «CLAWBACK» *«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ, ΕΧΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ» ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ * ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2024 13:26

Κλειστά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας, που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους για το ClawBack από τις 8 Μαΐου. Χθες στο πλαίσιο πανελλήνιας τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων Συλλόγων, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, κ. Ράνια Σουλτούκη, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια, και θα συνεχίσουν όπως αναφέρθηκε «μέχρι να μπορέσει κάποιος να καταλάβει πως το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς έχει γονατίσει η πρωτοβάθμια εργαστηριακή ιατρική».

Χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λάρισας έγινε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Clawback στην υγεία, πληγή για την ιατρική κοινότητα, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την κοινωνία» με την οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας και είχαν σαν στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.
«Το clawback είναι ένας οικονομικός όρος, ένα οικονομικό τέχνασμα που βρήκαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για να “αρπάζουν” τα χρήματα από την τσέπη των μικροβιολόγων» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και ανάφερε για τους μικροβιολόγους πως «δεν μπορούν να αντέξουν άλλο, αφού το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι εξορθολογισμός των δαπανών το 40-50% που ζητείται πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αυξήσει το ταβάνι όσων μπορεί να δώσει για τις εργαστηριακές εξετάσεις και να μη μετακυλύει το κόστος της πρωτοβάθμιας φροντίδας στις πλάτες των γιατρών. Θα πρέπει να αυξηθεί το κονδύλι και να μπούνε κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα έτσι ώστε το σύστημα από μόνο του να εξορθολογιστεί. Μέχρι τότε όμως και επειδή οι μικροβιολόγοι έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού θα πρέπει να τους ενισχύσει με κάποια εκατομμύρια, ένα κονδύλι για να ελαφρώσουν και να μπορέσουν να είναι βιώσιμα τα εργαστήριά τους και να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας, κ. Ράνια Σουλτούκη είπε πως «το χρέος το οποίο μας επιβλήθηκε και θα πρέπει να πληρώσουμε είναι 1,6 δισ. από το 2013. Αυτά αφορούν εξετάσεις που εκτελέσαμε σε όλους τους πολίτες αλλά δεν μπορούμε να τις πληρωθούμε και μας τις ζητάει να τις πληρώσουμε εμείς. Να δώσουμε τα χρήματα αυτά κατανεμημένα σε 120 δόσεις. Είναι ένα χρέος που δεν μας αφήνει να συνταξιοδοτηθούμε γιατί όλη η σύνταξη που θα αποδίδεται θα πηγαίνει σε χρέος στον ΕΟΠΥΥ. Δεν μας αφήνει όμως ούτε να κλείσουμε τα ιατρεία μας και μας αναγκάζει να μεταβιβάζουμε ακόμα και περιουσίες στα παιδιά μας προκειμένου να τις σώσουμε. Ζητάμε απλά πράγματα, τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, πλην της δικής μας. Θέλουμε στο πρόβλημά μας να κύψουν όλοι οι πολιτικοί και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στον οποίο απευθύνουμε έκκληση. Είναι ένας ευρωπαϊστής ηγέτης και είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν εφαρμόζει αρκετά πράγματα γι’ αυτό. Γνωστοποιούμε το πρόβλημα στους πολίτες και σε όλους τους φορείς. Οι πολίτες δεν φταίνε σε κάτι, καθώς έχουν τις ασφαλιστικές εισφορές και περιμένουν την ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠYΥ, όσον αφορά στον έλεγχο της υγείας τους, αλλά δεν ξέρουν ότι αυτό το αποπληρώνουμε εμείς. Το τελευταίο μεγάλο παράδειγμα ήταν οι πλημμυροπαθείς. Εφαρμόστηκε λόγω κοινωνικής πρόνοιας του κράτους πως από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου δεν θα πλήρωναν 15% συμμετοχή, αλλά θα την έδινε το κράτος και δυστυχώς τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούσαν σε συμμετοχή τα πληρώσαμε εμείς. Άρα εμείς κάναμε αυτό δώρο στους πλημμυροπαθείς πολίτες και όχι το κράτος».
Ανακοίνωση γύρω από το ζήτημα του Clawback διένειμαν στον χώρο και τα μέλη των Περιφερειακών Ενώσεων Εργαστηριακών Ιατρών. «Καλή θέληση δείξαμε. Ανοχή και αντοχές δείξαμε, όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι» σημείωσαν.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass