ΜΟΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΕΠ ΑΜΟΙΒΗ

Πονόδοντος, η πάθηση που δεν αντιμετωπίζεται στη Λάρισα

* Όπου φτωχός κι η μοίρα του αφού δεν υπάρχει πρακτικά δημόσια και δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη

Δημοσίευση: 23 Νοε 2014 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:29

«Κι άμα σου πονέσει το δοντάκι θα σου δώσω άλλο ένα φιλάκι». Με τη θεραπεία που συνέστησε ο τραγουδοποιός Γιάννης Λογοθέτης αντιμετωπίζουν οι Λαρισαίοι τον πονόδοντο. Ιδίως άμα τους πιάσει βραδινές ώρες. Πώς αλλιώς, άμα δεν έχουν χρήματα να πάνε σε ιδιώτη οδοντίατρο... Κάνοντας μπουκιές με καταπραϋντικό τσίπουρο; Ή καταφεύγοντας στον κουρέα στη γειτονιά, όπως τα χρόνια τα παλιά; Αφού δημόσια, δωρεάν, οδοντιατρική περίθαλψη, δεν υφίσταται πρακτικά στη Λάρισα. Το Οδοντιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου υπολειτουργεί μέχρις ανυπαρξίας.

Η Λάρισα διαθέτει βεβαίως πάρα πολλούς και πολύ καλούς ιδιώτες οδοντιάτρους. Για να τους επισκεφθεί όμως κανείς χρειάζονται χρήματα, που φυσικά δεν διαθέτουν όλοι. Κι οι παθήσεις των δοντιών πλήττουν συχνότερα τα πιο φτωχά στρώματα, για ευνόητους λόγους. Τα περασμένα χρόνια, ο κόσμος με σφιχτά οικονομικά είχε μια απαντοχή για οδοντίατρο στο Νοσοκομείο, στο ΙΚΑ, στα Κέντρα Υγείας. Όχι όμως πια... Και μάλιστα στην εποχή της κρίσης, με τη φτώχεια να θερίζει και πάρα πολύ κόσμο να μην διαθέτει τις οικονομικές δυνατότητες να καλύψει οδοντιατρικώς ούτε τα παιδιά του.

ΧΩΡΙΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

Στο ΓΝΛ υπηρετούν σήμερα μόλις τρεις οδοντίατροι, όταν χρειάζονται τέσσερις το ελάχιστο για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι εφημερίες του Τμήματος. Τις ανάγκες καλύπτει επικουρικά η μία οδοντίατρος που υπηρετεί στο Κ.Υ. Φαρσάλων, εγκαταλείποντας φυσικά τότε τη δική της περιοχή. Άλλος ένας οδοντίατρος στο Κ.Υ. Τυρνάβου, κι εκεί τελειώνει η δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη στο νομό της Λάρισας. Οδοντίατροι δεν υπάρχουν πια ούτε στο ΠΕΔΥ, που διαδέχθηκε τον ΕΟΠΥΥ, που είχε αντικαταστήσει το ΙΚΑ-για καλύτερα έλεγαν, πλην όμως... Οδοντίατροι δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στα Κέντρα Υγείας Αγιάς, Γόννων και Ελασσόνας. Πού οι παλιές εποχές, που στην Ελασσόνα υπηρετούσαν 6 οδοντίατροι, ναι έξι, σκανδαλώδες επίσης, από την αντίθετη πλευρά.

Τρεις οδοντίατροι στο ΓΝΛ, καλύπτουν τις ανάγκες ολημερίς, το βράδυ εφημερεύουν «on call», από το σπίτι τους. Για να πάρουν θερινή άδεια πρέπει να κάνουν κολλητά τις εφημερίες που τους αναλογούν ώστε να μπορέσουν να λείψουν λίγες μέρες. Ν΄ αρρωστήσουν απαγορεύεται, ποιος θα τους καλύψει πίσω. Τα έκτακτα περιστατικά καλύπτονται φυσικά μόνο στη διάρκεια της ημέρας. Μόλις βραδιάσει, στις «on call» εφημερίες, ο οδοντίατρος θα ειδοποιηθεί να σπεύσει από το σπίτι του μόνο σε σοβαρά περιστατικά, σε κάποιον τραυματισμό κλπ. Ο πονόδοντος, το πρήξιμο πρέπει να περιμένουν να ξημερώσει.

ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΕΚΛΑ

Το ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του Οδοντιατρικού Τμήματος στο ΓΝΛ μετράει χρόνο αναμονής τεσσάρων μηνών. Αναμονή όμως δίχως νόημα, διότι το μόνο που μπορούν να κάνουν πια οι οδοντίατροι του νοσοκομείου είναι εξέταση του περιστατικού, άντε και καμιά εξαγωγή. Σφραγίσματα πλέον δεν γίνονται, πόσο μάλλον πιο σύνθετες οδοντιατρικές εργασίες. Και τούτο διότι οι ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι τραγικές. Μία και μοναδική οδοντιατρική καρέκλα πια, η οποία όμως έχει τα χάλια της, εδώ κι έναν χρόνο δεν μπορεί πλέον να επισκευαστεί. Άρα αδύνατον να εργαστεί στα σοβαρά οδοντίατρος. Μια σύγχρονη, πλήρης οδοντιατρική έδρα κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ περίπου. Αυτό το ποσόν δεν μπορεί να βρεθεί από την υγειονομική διοίκηση, αδύνατον. Κι αντί να κάθονται οι οδοντίατροι του νοσοκομείου, δικαιολογημένα να μην κάνουν τίποτε, τρέχουν να βρουν λύση. Στην απόγνωσή τους, μέχρι στο Ίδρυμα Νιάρχου έσπευσαν ικέτες. Για συγκριτικά αστείο ποσόν.

ΑΣΤΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το πιο σοβαρό αστείο όμως ήταν ο τρόπος που επιχειρήθηκε να δοθεί λύση από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Με υπογεγραμμένη εντολή διοικητή ανά χείρας οι οδοντίατροι του ΓΝΛ έσπευσαν να πάρουν την οδοντιατρική καρέκλα από το ΙΚΑ Τυρνάβου, το οποίο έχει κλείσει. Για να ανακαλύψουν ότι την προηγούμενη ημέρα τους είχαν προλάβει οι γναθοχειρουργοί του Πανεπιστημιακού που είχαν ανάλογο πρόβλημα, παλιάς, άχρηστης έδρας και οι οποίοι επίσης διέθεταν γραπτή εντολή για την παραλαβή με την υπογραφή διοικητή. Με την ευκαιρία, στο Πανεπιστημιακό υπηρετούν μόνον 2 γναθοχειρουργοί, είναι θαύμα πώς λειτουργεί και το δικό τους Τμήμα. Οδοντιατρικό δεν διαθέτει το Πανεπιστημιακό, ίσως επειδή είδε τα χαΐρια του Γενικού.

ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΑμεΑ

Το Οδοντιατρικό του ΓΝΛ είναι που παρέχει και τριτοβάθμια περίθαλψη. Με τους προαναφερθέντες οικτρούς όρους λειτουργίας. Είναι το μοναδικό Τμήμα στην Κεντρική αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αντίστοιχο ούτε στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο λειτουργεί ειδική μονάδα οδοντιατρικής περίθαλψης ΑμΕΑ. Άτομα με προβλήματα υγείας, που δεν συνεργάζονται με τον οδοντίατρο, αντιμετωπίζονται στη συγκεκριμένη μονάδα. Μετά από 3-4 μήνες αναμονής στα ραντεβού, εννοείται. Τα ειδικά περιστατικά αντιμετωπίζονται με γενική αναισθησία, που χορηγεί αναισθησιολόγος γιατρός, οπότε διεξάγονται όλες μαζί οι απαιτούμενες οδοντιατρικές εργασίες. Με τη χρήση φορητού, τροχήλατου οδοντιατρικού μηχανήματος.

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Ιατρείου, ξεκίνησε να λειτουργεί και Οδοντιατρείο. Με κάποιους εθελοντές οδοντιάτρους που έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Η υπόθεση όμως κόλλησε στη γραφειοκρατία, καθώς το Κοινωνικό Οδοντιατρείο δεν έγινε κατορθωτό να λάβει άδεια νόμιμης λειτουργίας, οι εθελοντές επιφυλάχθηκαν και η προσπάθεια ατόνησε.

Οι μη έχοντες λοιπόν στη Λάρισα, δεν έχουν ούτε οδοντιατρική περίθαλψη. Κι ας είναι πλέον ο δήμαρχος οδοντίατρος.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass