ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Το φάρμακο είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα»

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:43

«Εγκληματεί η κυβέρνηση απέναντι στον λαό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κων. Λουράντος, μιλώντας σε ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας για να προσθέσει πως «αν ήταν άλλη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αυτή δεν θα υπήρχε από καιρό».

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «κυβέρνηση – παρωδία», εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κων. Λουράντος, μιλώντας προχθές βράδυ σε ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας για το μέλλον του κλάδου, που έγινε με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

Με αφορμή το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τη διάθεσή τους από σούπερ μάρκετ, ο κ. Λουράντος τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση – παρωδία, πρέπει να καταλάβει ότι το φάρμακο είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Εγκληματεί η κυβέρνηση απέναντι στον λαό, αν ήταν άλλη αντιπολίτευση η κυβέρνηση αυτή δεν θα υπήρχε από καιρό» για να προσθέσει πως «κακώς επαίρεται η κυβέρνηση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αφού το κόστος μετακυλήθηκε στην τσέπη του ασφαλισμένου. Όλα αυτά γίνονται για να πληρώσουν ακόμη περισσότερα οι ασφαλισμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι διήμερες εργασίες της εκδήλωσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, άνοιξαν το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», με χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣΟΦΛΑ Π. Καφανέλη και τον πρόεδρο του ΦΣΛ και γραμματέα του ΠΦΣ Γιάννη Μακρυγιάννη να σημειώνει με αφορμή τη διοργάνωση, την ανάγκη κατάθεσης προτάσεων για το μέλλον του κλάδου ο οποίος έχει εισέλθει «στη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων ετών».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Λάρισας Απ. Καλογιάννης και Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας καθηγητής Ι. Στεφανίδης, ο γεν. γραμματέας του ΙΣΛ Μιχ. Μέρας και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΦΣ Δημ. Βαγιωνάς.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Σε στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε, με τον συντονισμό του κ. Μακρυγιάννη, εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, των φαρμακευτικών συνεταιρισμών αλλά και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκαν με εισηγήσεις τους στα νέα δεδομένα που δημιούργησε στον κλάδο η δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα, καταθέτοντας παράλληλα σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, εισηγήθηκε το θέμα «ο θεσμικός ρόλος του ΕΟΦ και η συμβολή του στη φαρμακευτική διακίνηση. Η προστασία και η στήριξη του Έλληνα ασφαλισμένου». Για να παρουσιάσει τις δράσεις του ΕΟΦ τον τελευταίο χρόνο αποσαφηνίζοντας ότι «τις πολιτικές τις χαράζει το υπουργείο Υγείας» προσθέτοντας πως «όταν η Τρόικα πίεζε σώνει και καλά σε μια νύχτα να βαφτισθούν κάποια φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ, ο ΕΟΦ αντιπρότεινε τη συμμετοχή του ΠΦΣ στις συζητήσεις».

Ο κ. Λιντζέρης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να «επιστρέψουν στα φαρμακεία τα γάλατα ειδικής διατροφής», ενώ αναφερόμενος αναλυτικά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και πώς αυτές προσδιορίζονται, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα για την αποτύπωση της κατάστασης.

«Ελλειψη φαρμάκου σημαίνει να μην το βρίσκει ο ασθενής, άσχετα με το εάν υπάρχει στην εταιρία, ο ΕΟΦ οφείλει να έχει τη φαρμακευτική αγορά υπό έλεγχο» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, που εισηγήθηκε το θέμα «οι νέες πρωτοβουλίες του ΠΦΣ για την αλλαγή της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής των φαρμακείων μας».

Για να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία χαρακτήρισε «μη αποζημιούμενα φάρμακα». «Αυτή η κυβέρνηση – παρωδία» τόνισε ο κ. Λουράντος «πρέπει να καταλάβει ότι το φάρμακο είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα. Εγκληματεί η κυβέρνηση απέναντι στο λαό, αν ήταν άλλη αντιπολίτευση η κυβέρνηση αυτή δεν θα υπήρχε από καιρό».

«Θα δημιουργήσουν τραστ τα 11.000 φαρμακεία και δεν θα δημιουργήσουν τραστ τα σούπερ μάρκετ;» αναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος για να αναφέρει παράδειγμα με μη συνταγογραφούμενο φάρμακο και πώς θα κυμαίνεται η τιμή του από τον "ανταγωνισμό" των σούπερ μάρκετ, όταν στην πραγματικότητα η τιμή του θα έχει πολλαπλασιασθεί, σε σχέση με τη σημερινή τιμή πώλησης στα φαρμακεία.

«Πρόκειται για υποκρισία της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ «όταν λένε ότι από τα 5 δισ. ρίξανε τη δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ. Στα 3,5 δισ. ευρώ έπεσε η δαπάνη αφού το 1,5 δισ. το πληρώνει ο πολίτης, κακώς επαίρεται η κυβέρνηση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αφού το κόστος μετακυλήθηκε στην τσέπη του ασφαλισμένου. Όλα αυτά γίνονται για να πληρώσουν ακόμη περισσότερα οι ασφαλισμένοι. Η κυβέρνηση κοιτάζει τα πάντα με νούμερα. Όταν συζητάμε με τον υπουργό, όταν συμφωνούμε σε όλα με τον υπουργό και φεύγοντας μας λέει “να ρωτήσω και την Τρόικα” τι άλλο να πούμε;» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ προαναγγέλλοντας νομικές προσφυγές για θέματα όπως, μεταξύ άλλων, της απελευθέρωσης του επαγγέλματος και της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Η συζήτηση συνεχίσθηκε με τις εισηγήσεις του προέδρου της ΟΣΦΕΕ Σταύρου Μπελώνη («Οι νέες θέσεις της ΟΣΦΕΕ και των ΣΥΦΑ ως βασικός πυλώνας στήριξης των φαρμακείων»), του προέδρου του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνου Φρουζή («Η Φαρμακοβιομηχανία στην κρίσιμη καμπή της οικονομικής κρίσης. Προοπτικές και προτάσεις διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα»), του προέδρου της ΠΕΦ Θεόδωρου Τρύφωνα («Οι θέσεις της ΠΕΦ και οι προτάσεις κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων της φαρμακευτικής αγοράς») και του αντιπροέδρου της ΕFEX Βασιλείου Σερέτη («ΜΗΣΥΦΑ-Αυτοθεραπεία- Καινοτόμες προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο των επιχειρήσεών μας»).

Η εκδήλωση του ΦΣΛ ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή με το μέλος της διοίκησης του ΠΦΣ Λευτέρη Μαρίνο να εισηγείται το θέμα «Οι ανάγκες επιβίωσης των νέων φαρμακοποιών για τη διερεύνηση μιας νέας πολιτικής».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass