ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Tραγική έλλειψη γιατρών καταγγέλει ο Δ. Βαρνάβας

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2014 21:53 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:51

 

Τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας διαπιστώνειη ΟΕΓΝΕ. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος στο ΔΣ του ΠΙΣ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τριάντα χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ, η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα της περιφέρειας, είναι τραγική. Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στη βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Εξοργιστική είναι η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγήςτων νέων γιατρών στο εξωτερικό, από τη Γερμανία μέχρι το Αμπού Ντάμπι. Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό, υπολογίζονται σε άνω των 7.000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν την περίοδο 2010-12, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που φεύγουν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011,συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία. Στο διάστημα 2011-12 οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις από το ΕΣΥ ανήλθαν στους 1.453 γιατρούς και στο 2013 υπολογίζονται σε 800. Ταυτόχρονα, για 953 γιατρούς ΕΣΥ έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και εκκρεμούν για 1.400 θέσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των κ Γρηγοράκου και Βορίδη, υπόσχεται την πραγματοποίηση 2.500 προσλήψεων γιατρών το 2015. Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό των γιατρών και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας. Καμία από τις υπεσχημένες προσλήψεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αφού καμία δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή».

Και συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα κενών  σε νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και εκείνα της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας. Συγκεκριμένα:

  • Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
  • Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν  η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό η ΩΡΛ,  το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα
  • Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική
  • Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η Αγγειοχειρουργική Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα  Ογκολογικό,  Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής
  • Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία  και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική. Δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος
  • Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς,  έμεινε χωρίς Νεφρολόγο. Κενά παρουσιάζουν  η Παιδιατρική Κλινική η οποία αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών της και απειλείται με κλείσιμο ή συγχώνευση με την αντίστοιχη των Τρικάλων,  η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
  • Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ : Κενά στη Καρδιολογική Κλινική, στη Χειρουργική, στη Παιδιατρική, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο
  • Στην ΑΛΛΟΝΗΣΟ έφυγε και ο τελευταίος αγροτικός γιατρός.

Συνολικά, κατέληξε, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν σήμερα άνω των 6000 γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass