ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Προληπτικές εξετάσεις για ανασφάλιστους

* Θα γίνονται από τα μέσα Ιανουαρίου στην πλ. Ταχυδρομείου * Αθαν. Μπαντούλης: Έχει αξία η πρόληψη, να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2014 20:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:19
  
Στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας θα βρίσκονται εγκατεστημένες, από τα μέσα Ιανουαρίου, οι κινητές μονάδες Υγείας, της 5ης ΥΠΕ, με σκοπό να παράσχουν προληπτικό ιατρικό έλεγχο σε ανασφάλιστους. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο, με απώτερο στόχο να «περάσουν» από τα δύο οχήματα, που φιλοξενούν τα όργανα ελέγχου, όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, οι οποίοι, στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στον τομέα της Υγείας.
Όπως είναι γνωστό οι μονάδες διαθέτουν όργανα ενός μεγάλου φάσματος προληπτικού ελέγχου, όπως για: μαστογραφία, αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, σπιρομέτρηση για καπνιστές και πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και μέτρηση οστικής μάζας (για την οστεοπόρωση).
Εμπνευστής της όλης προσπάθειας, η οποία συνεχίζεται άοκνα εδώ και δυόμισι χρόνια, ο γιατρός Θανάσης Μπαντούλης, ο οποίος, μαζί με μια ομάδα δέκα περίπου συνεργατών, δίνει καθημερινά τη μάχη στο όνομα της πρόληψης και της αξίας που έχει αυτή για την υγεία.
Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του, όπως αναφέρει στην «Ε». Να πάρει η όλη προσπάθεια και δομή θεσμικό χαρακτήρα. «Έχουμε γυρίσει ήδη όλο το νομό Λάρισας, ενώ αρκετές περιοχές, όπως της Ελασσόνας και του Τυρνάβου έχουμε επισκεφτεί για δεύτερη φορά. Το καλοκαίρι ήμασταν στις βόρειες Σποράδες και αυτές τις ημέρες εξετάζουμε σε χωριά του Πηλίου. Έχουμε κάνει πάνω από 5.500 μαστογραφίες, 50.000 μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, 3.500 σπιρομετρήσεις και πάνω από 7.000 ελέγχους οστικής μάζας. Κατόπιν, για παράδειγμα οι μαστογραφίες, κάθε 15 ημέρες αποστέλλονται στα Γενικά Νοσοκομεία, όπου ελέγχονται από δύο γιατρούς και ενημερώνεται η εξετασθείσα. Επιδιώκουμε λοιπόν αυτή διαδικασία να θεσμοθετηθεί με προληπτικούς ελέγχους, σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε κάθε δήμο».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαντούλη, στις μελλοντικές προθέσεις, αλλά και δυνατότητες του προληπτικού αυτού συστήματος, είναι η ενίσχυσή του με τεστ προστάτη, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και επιθυμία συνεργασίας με γαστρεντερολόγο και αγγειοχειρουργό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για δύο ακόμη εξετάσεις, όπως είναι οι στοχευμένες κολονοσκοπήσεις και ο έλεγχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.
Όπως σημειώνει ο κ. Μπαντούλης, στόχος είναι να εμπεδωθεί και αυξηθεί η έννοια της ατομικής ευθύνης στην πρόληψη. Παρατηρεί μάλιστα ότι οι γυναίκες, όχι μόνο των αστικών κέντρων αλλά και της υπαίθρου, είναι πιο δραστήριες και έχουν μυηθεί στην αξία της πρόληψης. Έτσι, είναι κατά πολύ περισσότερες οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, απ’ ό,τι οι άνδρες που κάνουν σπιρομέτρηση για να προλάβουν τυχόν προβλήματα από το κάπνισμα.
«Είναι όμως σημαντικό, καταλήγει ο Θαν. Μπαντούλης, διότι πολλά νοσήματα, όπως μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά κ.ο.κ., μπορούν να προληφθούν σε πρώιμο στάδιο και τελικά να αντιμετωπιστούν».
Δ. Χατζηευθυμίου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass