ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΝΩ ΚAΘΥΣΤΕΡΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Χωρίς βασικά εμβόλια, παιδιά απόρων και ανασφάλιστων

* Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παιδίατροι από την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων – Χωρίς αντιφυματικά εμβόλια, επίσης λόγω ελλείψεων και οι μισοί μαθητές Α’ τάξης δημοτικών σχολείων της Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2014 22:01 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:07
Σε μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, μπορεί να εξελιχθεί η καθυστέρηση στην υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, με αφορμή τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε 7 βασικά εμβόλια για παιδιά και εφήβους.
Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα έχει διακοπεί ο εμβολιασμός σε παιδιά απόρων και ανασφάλιστων λόγω της έλλειψης επτά εμβολίων (τεραδύναμο, ηπατίτιδας Β’, πνευμονιόκοκκου, ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) μηνιγγιτιδόκοκκου, αιμόφιλου ινφλουέτζας τύπου Β’, ανεμοβλογιάς) με τους παιδιάτρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ, επίσης ελλείψει εμβολίων, έχει διακοπεί και ο αντιφυματικός εμβολιασμός μαθητών της Α τάξης δημοτικού.
Τα τελευταία αποθέματα των 7 εμβολίων που διέθετε η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας εξαντλήθηκαν εδώ και 6 μήνες ενώ το τελευταίο διάστημα εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα του αντιφυματικού εμβολίου (BCG) όπως και της φυματίνης (mantoux) με αποτέλεσμα το 50% των μαθητών (Α’ τάξη) δημοτικών σχολείων της πόλης να μην έχουν εμβολιασθεί ακόμη.
Οι προμήθειες εμβολίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «παγώσει» με αφορμή προβλήματα στους σχετικούς διαγωνισμούς, του Υπουργείου Υγείας. Για το μεν αντιφυματικό εμβόλιο, που διατίθεται μόνο από δημόσιες δομές υγείας και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, το θέμα των ελλείψεων αναμένεται να αντιμετωπισθεί σχετικά γρήγορα και όπως τονίζουν ειδικοί, χωρίς επιπτώσεις.
Ωστόσο για τα 7 βασικά εμβόλια (σ.σ. ο εμβολιασμός ξεκινά από βρέφη 2 μηνών και με τις αναμνηστικές δόσεις συνεχίζεται έως και την εφηβεία) το θέμα είναι πιο σοβαρό καθώς αφορά σε παιδιά απόρων και ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται λόγω της διόγκωσης της ανεργίας και των γενικότερων επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Για τα 7 εμβόλια, το καθεστώς διάθεσης άλλαξε με εγκύκλιο της πρώην υφυπουργού Υγείας Φωτ. Σκοπούλη, σύμφωνα με την οποία, από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν διατίθενται από τα Φαρμακεία των νοσοκομείων όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά από τη Διεύθυνση Υγιεινής της κάθε Περιφέρειας.
Τα εμβόλια διατίθενται και σήμερα δωρεάν, αφού είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, με τη διαφορά ότι πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Αντίθετα τα ίδια εμβόλια διατίθενται στα φαρμακεία μόνο που το κόστος τους, ξεκινά από τα 12 ευρώ (πνευμονιόκοκκο) και φθάνει στα 48 ευρώ (τεραδύναμο) ή και στα 51 ευρώ (MMR). Κόστος που όπως είναι αυτονόητο δεν μπορεί να καλύψει κάποιος ανασφάλιστος, άνεργος ή άπορος.
Παιδίατροι σημειώνουν στην «Ε» πως η διακοπή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού «άμεσα δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Μελλοντικά ωστόσο και όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών ανασφάλιστων, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν παιδικές ασθένειες οι οποίες είχαν σχεδόν εξαφανισθεί στη χώρα μας λόγω του προγράμματος».
Για να προσθέσουν πως «πολλές από τις ασθένειες που καλύπτονται από τα συγκεκριμένα εμβόλια κάθε άλλο παρά αθώες είναι αφού έχουν επιπλοκές, όπως οι εγκεφαλίτιδες για παράδειγμα μετά από ιλαρά, με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις. Όπως επίσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ακίνδυνες, η λοίμωξη πνευμονιόκοκκκου ή η λοίμωξη μηνιγγιτιδόκκου που είναι μικροβιακές λοιμώξεις».
ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΟ
Το θέμα των ελλείψεων αντιφυματικού εμβολίου (BCG) αναδείχθηκε στην πρόσφατη κινητοποίηση που διοργάνωσαν το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Λάρισας και φορείς του νομού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στο σύνολο σχεδόν των σχολείων περιφερειών του νομού αλλά λόγω της έλλειψης, δεν ολοκληρώθηκε στο 50% των μαθητών της Α’ τάξης δημοτικών σχολείων της πόλης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass