Εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής στο ΔΩΛ για τον καρκίνο

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2014 13:46 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:09

Σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, θα τιμηθεί η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, με μία εκδήλωση που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υποστήριξη, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, του Ιατρικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας καθώς και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, του Συλλόγου ΙΑΣΩ και της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας.

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control) έχει καθιερωθεί η 4η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των φορέων υγείας και των πολιτών στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου σχεδιάζει, οργανώνει και συντονίζει παγκόσμια προγράμματα κατά του καρκίνου.

Τα προγράμματα αυτά έχουν επικεντρωθεί στους παρακάτω πέντε τομείς προτεραιότητας:  Την Παγκόσμια Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία Κατάρτισης (GETI), η οποία έχει ως στόχο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη του εργατικού δυναμικού προτείνοντας λύσεις και ανταλλάσοντας πρακτικές υγείας με στόχο τη βελτιστοποίησή τους.

Την Παγκόσμια πρόσβαση στην Πρωτοβουλία Πόνου (GAPRI), η οποία έχει ως στόχο την παγκόσμια διαθεσιμότητα βασικών παυσίπονων φαρμάκων. Την Πρωτοβουλία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (CCI) και τη μείωση της εμφάνισής του, καθώς και της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισής του.

Κάθε χρόνο 530.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και περίπου 275.000 πεθαίνουν από τη νόσο. Η πρωτοβουλία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Την πρωτοβουλία για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας (CHICA), η οποία επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό των παιδιών που επιβιώνουν από τον καρκίνο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το ποσοστό των παιδιών που επιβιώνουν από τον καρκίνο στις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 10-30%, σε σύγκριση με το 80% που παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το μητρώο Καρκίνου (GICR), που έχει ως στόχο να δώσει μια απάντηση στην έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Η διεθνής επιστημονική εμπειρία έχει αποδείξει, ότι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτείται η συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων σε όλα τα στάδια πρόληψης, διάγνωσης αλλά και θεραπείας της νόσου, κάτω από την «ομπρέλα» ενός σύγχρονου Κέντρου Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης του Καρκίνου. Ας γίνει αυτό αίτημα όλων των Θεσσαλών, αλλά και των κατοίκων της Κεντρικής Ελλάδας, που καλούνται να ενισχύσουν με την παρουσία τους την πεποίθηση  ότι «στη μάχη με τον καρκίνο υπάρχουν πολλοί νικητές, μπορούν να γίνουν περισσότεροι!».

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Με αφορμή την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Ιωάννης Στεφανίδης σημειώνει πως «σήμερα παρατηρείται, συνεχής αύξηση της συχνότητας του καρκίνου. Παράλληλα παρουσιάζονται συνεχώς νέες θεραπευτικές δυνατότητες από την επιστημονική έρευνα για την αντιμετώπιση και την ίασή του!

Στον τόπο μας οι δυνατότητες αυτές για την αντιμετώπιση του καρκίνου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πλήρως – με προϋπόθεση τον κατάλληλο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό – καθότι παρατηρείται πλέον μεγάλη συγκέντρωση ειδικών επιστημόνων στα Νοσοκομεία μας. Το γεγονός αυτό έχει διαμορφώσει συνθήκες που επιβάλλουν πλέον το στόχο για ίδρυση ενός σύγχρονου Κέντρου Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης του καρκίνου στον τόπο μας.

Η σημερινή πρόσκληση ας θεωρηθεί η απαρχή μιας εκστρατείας για να συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Η παρουσία και η συμβολή όλων μας είναι πολύ σημαντική».

ΚΕΝΤΡΟ

Στην εκδήλωση αναφέρεται και ο καθηγητής Ογκολογίας της Ιατρικής Λάρισας Χρήστος Παπανδρέου σημειώνοντας πως «βασικός της σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού της Κεντρικής Ελλάδας πάνω στα θέματα πρόληψης, έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου που αυξάνουν την πιθανότητα ιάσεως.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που αφορά στον καρκίνο σας πληροφορώ πως η στατιστικά αναμενόμενη ετήσια επίπτωση νέων κρουσμάτων καρκίνου σε πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίων ατόμων είναι περί τις 5 χιλιάδες!. Από αυτά, το 30% περίπου δεν θα φθάσει ποτέ να αντιμετωπιστεί ογκολογικά λόγω του λίαν προχωρημένου σταδίου και μόνο ένα 30-40% θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί ογκολογικά με βάσει τις υπάρχουσες κλίνες της Κεντρικής Ελλάδος.

Το υπόλοιπο 30-40% θα αναγκαστεί να μετακινηθεί σε ογκολογικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ανυπολόγιστο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό κόστος. Ως εκ τούτου, ο απώτερος σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αδήριτη ανάγκη ίδρυσης ενός Σύγχρονου και Αρτιου Αντικαρκινικού Κέντρου Κεντρικής Ελλάδος καθότι, αφ' ενός υπάρχει ήδη η απαραίτητη κρίσιμη μάζα υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού για την αντιμετώπιση σε πολυπαραγοντική βάση των νεοπλασιών, και αφ' ετέρου λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εδώ και 9 χρόνια πρότυπο Ογκολογικό Συμβούλιο.

Σε ενίσχυση της επιδίωξης δημιουργίας ενός από μακρού αναγκαίου Αντικαρκινικού Κέντρου είναι το γεγονός ότι το Π.Γ.Ν.Λ. έχει καταστεί κέντρο αναφοράς ιάσεως καρκίνου όρχεως με τη σύμπραξη και συμβολή του Καθηγητού Ουρολογίας από το αντικαρκινικό κέντρο των ΗΠΑ  M.D. Anderson Cancer Center, Dr. Louis Pisters που με τον Αν. Καθηγητή Ουρολογίας Βασίλειο Τζώρτζη και την ομάδα του έχουν καταλυτικά συμβάλλει στην ίαση περισσότερων από 40 παιδιών με καρκίνο όρχεως από ολόκληρη την Ελλάδα και την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 6 χρόνια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass