ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δόντια από βλαστικά κύτταρα

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2014 20:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:09

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας. Το συνέδριο απασχόλησε  ένα ευρύ φάσμα των επιστημονικών πεδίων τα οποία διαπραγματεύεται η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα καλύφθηκαν θέματα Στοματοπροσωπικού Πόνου, Στοματολογίας, Ενδοδοντίας, Προσθετικής, Οδοντικών Εμφυτευμάτων, Γναθοχειρουργικής, Ακτινοδιαγνωστικής κ.α.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή στην επίσημη τελετή έναρξης, καθηγητή Βιολογίας Στόματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης  Θύμιου Μητσιάδη, ο οποίος μιλώντας με θέμα «Αναγεννητική Οδοντιατρική: Κλινική πραγματικότητα και μελλοντικοί στόχοι» ενώπιον ενός διευρυμένου ακροατηρίου που απαρτίζονταν από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, των Οδοντιατρικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Βιοτεχνολογίας Λάρισας, των συνέδρων οδοντιάτρων και ευρύτερου κοινού αναφέρθηκε στις σημερινές δυνατότητες πού έχουμε ως επιστήμονες να παράγουμε δόντια από βλαστικά κύτταρα.

Για να τονίσει μεταξύ άλλον ότι «προς το παρόν κάτι τέτοιο έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στα πειραματόζωα  ποντίκια που χρησιμοποιούνται συνήθως για πειράματα του είδους αυτού. Ο πολφός των δοντιών περιέχει μεγάλο αριθμό βλαστικών κυττάρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ¨επιδιόρθωση¨ κατεστραμμένων οδοντικών ιστών καθώς και τη δημιουργία νέων που θα εμφυτεύονται εκεί που έχουν χαθεί δόντια αποκαθιστώντας  με τον πλέον βιολογικό τρόπο κάθε δόντι που λείπει».

Μεγάλη εντύπωση επίσης προκάλεσε η αναφορά από τον κ. Μητσιάδη, πως «δεν απαιτείται σήμερα η συλλογή βλαστικών κυττάρων από τον πλακούντα κατά την γέννηση και η συντήρησή τους  σε ειδικούς καταψύκτες με το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, μιας και η επιστήμη σήμερα έχει βρει τον τρόπο να μετατρέπει κάθε ώριμο κύτταρο στο βλαστικό κύτταρο από το οποίο προέρχεται με μια διαδικασία που διαρκεί χρονικά ένα μήνα. Το γεγονός αυτό καθιστά άχρηστες τις τράπεζες βλαστικών κυττάρων».

Ο κ. Μητσιάδης ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας σαν μια συμβολική κίνηση εκ μέρους της Εταιρείας για την προσφορά του στην επιστήμη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass