Χρ. Κέλλας για το ΠΕΔΥ: «Χρειάζεται χρόνο η μεταρρύθμιση»

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2014 21:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:14

 

«Παρά τις επιφυλάξεις μου, θα είμαι θετικός στο νομοσχέδιο, διότι για πρώτη φορά αποτολμάται η δημιουργία ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Λογικό είναι να υπάρξουν ατέλειες, και να δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή του. Εδώ είμαστε να το βελτιώσουμε όπου χρειαστεί», τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας μιλώντας σήμερα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας (ΠΕΔΥ).

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι τώρα η ώρα και η ευκαιρία να τολμήσουμε την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Ιδρύεται, λοιπόν, κάτω από την ίδια ομπρέλα του ΠΕΔΥ, μία ενιαία δημόσια δομή καθολικού χαρακτήρα και ελεύθερης πρόσβασης για όλους τους ασφαλισμένους, που περιλαμβάνει τα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα πολυδύναμα ιατρεία.

Η μεταρρύθμιση αυτή βέβαια – ξεκαθάρισε οκ. Χρ. Κέλλας - δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται οπωσδήποτε χρόνος για να ξεδιπλωθεί πλήρως, και θα δημιουργήσει εντάσεις, πικρίες ενδεχομένως και αδικίες. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι θίγονται συμφέροντα. Αλλάζει όμως και ο τρόπος ζωής πολλών ανθρώπων – λειτουργών του υπάρχοντος συστήματος και τους οποίους χρειαζόμαστε να εντάξουμε στο νέο σύστημα, και μάλιστα χωρίς να επηρεαστεί η υγεία των πολιτών. Εδώ λοιπόν είναι η ουσία του θέματος, πως θα γίνει αυτή η αλλαγή βελούδινη, με τις λιγότερες δυνατόν αδικίες και κυρίως επί ίσοις  όροις για όλους τους εμπλεκομένους».

Ο κ. Χρ. Κέλλας εξήρε την διάταξη του νομοσχεδίου που επιτρέπει την πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας στους ανασφάλιστους και τους άνεργους, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει με τις διάφορες υγειονομικές επιτροπές και τα ΚΕΠΑ στο μεσοδιάστημα μέχρι το σύστημα να αρχίσει να λειτουργεί. «Λέτε ότι τα κενά θα καλυφθούν από τους επικουρικούς γιατρούς που θα προσλάβουμε. Με ποια κριτήρια και πόσο γρήγορα; Φοβούμαι ότι θα παρουσιασθούν προβλήματα με αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών», προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκτενή αναφορά έκανε στους γιατρούς επισημαίνοντας:  «Εισάγεται η έννοια του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμόνως ζητούσε αλλά τώρα τηρώντας την γνωστή τακτική ικανοποίησης της εκλογικής πελατείας αμφισβητεί πλέον. Σωστό, γιατί το σύστημα χρειάζεται αφοσιωμένους σε αυτό γιατρούς που θα παρέχουν υπηρεσίες όλο το 24ωρο όλες τις ημέρες.  Για να γίνει η αλλαγή που συζητούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρειάστηκαν 30 χρόνια. Ερχόμαστε όμως σήμερα και λέμε στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του συστήματος να αποφασίσουν σε μια νύχτα εάν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο όπου απασχολούν προσωπικό, χρησιμοποιούν μηχανήματα με leasing κλπ.

 Εκείνοι όμως που θα πρέπει να λάβουν μια απόφαση ζωής και να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, χρειάζεται να ξέρουν περισσότερα για το μέλλον τους στο σύστημα, δηλαδή εάν θα ενταχθούν σε αυτό ως επιμελητές Α, Β ή διευθυντές. Θα πρότεινα λοιπόν να κλείνουν το ιατρείο τους μόλις κριθούν και εφ’ όσον αποφασίσουν να ενταχθούν στο σύστημα. Τότε πλέον θα έχουν όλα τα δεδομένα μπροστά τους για να αποφασίσουν. Οι δε κρίσεις ας γίνουν συντομότερα από οκτώ μήνες.

Ένα δεύτερο ερώτημα, όσοι δε ενταχθούν στο ΠΕΔΥ θα μπορούν να κάνουν απογευματινά ιατρεία όπως οι συνάδελφοί τους διευθυντές και επιμελητές Α του ΕΣΥ; Και τρίτον όσοι επιλέξουν το ιδιωτικό ιατρείο, να διασφαλισθούν με πενταετή σύμβαση με τετρακόσιες επισκέψεις  ασθενών τον μήνα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τα ιατρεία τους ανοικτά τουλάχιστον ένα οκτάωρο καθημερινά».


 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass