ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΜΣ «ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»

Παρουσίαση μεταπτυχιακών εργασιών

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:07

 

Τις μεταπτυχιακές τους εργασίες παρουσιάζουν σήμερα οι φοιτητές που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στην Ιατρική Λάρισας.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές της εξδήλωσης «στις βασικές αρχές της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στηρίχθηκε η οργάνωση και η δομή των εκπονούμενων μεταπτυχιακών εργασιών, οι οποίες είναι ερευνητικές και πρωτότυπες. Τα θέματα των μεταπτυχιακών εργασιών που παρουσιάζονται καλύπτουν ευρύ φάσμα των προβλημάτων και νοσημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΠφΥ αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών και την υγεία των φροντιστών και των επαγγελματιών υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα αποτελέσματα δύο μελετών.

Το βαθμό επαγγελματικής εξουθένωσης και ικανοποίησης από την εργασία των εργαζόμενων σε ογκολογικό νοσοκομείο εξετάζει μία από τις εργασίες που θα παρουσιαστούν. Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης αποτελεί την ψυχοσωματική καταπόνηση του εργαζομένου και την εξάντληση των προσωπικών του ψυχικών αποθεμάτων, στην προσπάθεια ανταπόκρισής του στις καθημερινές δυσκολίες της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να επηρεάσει κάθε εργαζόμενο, ιδιαίτερα όμως τους επαγγελματίες υγείας λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η φροντίδα των νοσοκομειακών αρρώστων και της αυξημένης υπευθυνότητας.  Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι Νοσηλευτές – Νοσοκόμοι παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές συναισθηματικής εξουθένωσης, αποπροσωποποίησης και ψυχικών απαιτήσεων σε αντίθεση με τους Γιατρούς και τους Παρασκευαστές που παρουσιάζουν τις μικρότερες.  Από την άλλη Γιατροί και Παρασκευαστές παρουσιάζουν υψηλές τιμές στην έλλειψη προσωπικών επιτευγμάτων με τους Διοικητικούς υπαλλήλους να παρουσιάζουν τις μικρότερες.  Επιπρόσθετα καταγράφονται οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι σημαντικό επομένως, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη πρόληψη και αναστροφή της επαγγελματικής εξουθένωσης και στην αύξηση της ικανοποίησης που αντλούν από την εργασία τους οι επαγγελματίες υγείας με απώτερο στόχο τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η χρήση αξιόπιστων ερευνητικών εργαλείων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην έρευνα. Η στάθμιση ενός ερωτηματολογίου, ώστε αυτό να καταστεί αξιόπιστο εργαλείο είναι απαιτητική και χρονοβόρα. Αντικείμενο μίας εκ των διπλωματικών εργασιών ήταν η μετάφραση και η στάθμιση στα ελληνικά ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου ερωτηματολογίου για την έμμηνο ρύση. Η έμμηνος ρύση αποτελεί σημαντική διαδικασία στη ζωή των γυναικών και συνεχώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναπτύσσεται γύρω από τη στάση των γυναικών πάνω σε αυτό το θέμα. Οι απόψεις των γυναικών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, δεδομένης της διαφορετικότητας των πολιτισμών και των παραδόσεων στις κοινωνίες. Έχει βρεθεί ότι η αρνητική στάση των γυναικών απέναντι στην έμμηνο ρύση, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των δεσμών μητέρας- κόρης και να δημιουργήσει διαφόρων τύπων έριδες ανάμεσα στις γυναίκες, αναφορικά με τη διαχείριση της δυσμηνόρροιας, του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης.

Έτσι οι γυναίκες απομακρύνονται η μία από την άλλη και απομονώνονται. Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης, ένα από τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια για την έμμηνο ρύση μεταφράστηκε, σταθμίστηκε στα ελληνικά και προέκυψε η ελληνική έκδοση που ονομάστηκε, Ερωτηματολόγιο για τη Στάση των γυναικών απέναντι στην Έμμηνο Ρύση (ΕΣΕΡ). Οι Ελληνίδες βρέθηκαν σε γενικές γραμμές θετικά προσκείμενες στην έμμηνο ρύση. Επίσης, η έρευνα στηρίζει και επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα από προηγούμενους ερευνητές άποψη, ότι οι θέσεις των γυναικών απέναντι την έμμηνο ρύση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σαν ένα γεγονός πολυδιάστατο που μεταβάλλεται από χώρα σε χώρα και από λαό σε λαό».

H παρουσίαση των μεταπτυχιακών εργασιών θα γίνει (από 09:00 έως 16:00) στην αίθουσα 4, στο νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass