ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Η Υγεία στον Σοσιαλισμό»

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2013 14:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:34

 

Οι  κομματικές οργανώσεις  του  ΚΚΕ στο χώρο της  Υγείας και οι οργανώσεις βάσεις της ΚΝΕ  στη Βιοχημεία, Νοσηλευτική και Κατάρτιση  διοργανώνουν  εκδήλωση  με θέμα «Η Υγεία στον Σοσιαλισμό,  δημόσιο δωρεάν κοινωνικό αγαθό και η πρόταση του  ΚΚΕ» την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ. μ. στον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος»(Γαληνού και Φαρμακίδου).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ομιλίες για «Το δημόσιο σύστημα υγείας στο σοσιαλισμό» από την   Κική Θεοδώρου αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Η πρόταση του ΚΚΕ» από τον  Γιώργο  Λαμπρούλη βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, σύντομη παρέμβαση από στέλεχος της ΚΝΕ για την Παιδεία στον τομέα της Υγείας, ενώ στο  τέλος θα  προβληθεί  η ταινία του Μάικλ Μούρ  “sicko”.

Σε σχετική ανακοίνωση των οργανωτών αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Σήμερα η κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) στο πλαίσιο της αποφασισμένης  πολιτικής με την Ε.Ε.  τρόικα, βιομηχάνους  εκμεταλλευόμενη  τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί με την πολιτική της στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έρχεται τώρα με όλο  τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της και προσπαθεί -όπως κάνει για όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί- να παρουσιάσει και αυτή τη αντιδραστική  στροφή στον τομέα Υγείας ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό, που θα βελτιώσει τις παρερχόμενες υπηρεσίες Υγείας, θα στηρίξει δήθεν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, θα απαλλάξει το λαό από την ταλαιπωρία και θα βάλει τάξη στα οικονομικά.

Το ΚΚΕ  θεωρεί ότι η φροντίδα για την υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα που αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, εθνότητα, εργασία κλπ. Η ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος σχετίζεται με την αναβάθμιση όλων των όρων που επιδρούν στην υγεία, στο επίπεδο που επιτρέπουν οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Με βάση την παραπάνω θέση, το ΚΚΕ αναδεικνύει και παλεύει για την εφαρμογή κάποιων θεμελιακών αρχών, οι οποίες είναι αναγκαίες και απαραίτητες για την ουσιαστική και όχι προσχηματική προστασία και προαγωγή της υγείας. Παλεύει το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της υγειάς να παρέχεται δωρεάν σε όλους με τη φροντίδα του κράτους. 

Στον σοσιαλισμό η ισότιμη δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους και την κοινωνική τους θέση ήταν δεδομένη και νομικά κατοχυρωμένη από το εργατικό κράτος  Οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην υγεία, όπως και στην παιδεία και τον πολιτισμό, στις κοινωνίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είχαν αναγνωριστεί από επιστημονικούς φορείς των καπιταλιστικών κοινωνιών, είχαν εμπνεύσει την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν και ισότιμο για όλους, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, είναι υποχρεωτικά η κατάργηση του ιδιωτικού τομέα. Η κοινωνικοποίηση παραγωγικών μονάδων που συνδέονται άμεσα με τις υπηρεσίες υγείας (φάρμακο, αναλώσιμα υλικά κλπ.). Απαιτείται η ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας ιατρικού εξοπλισμού και τεχνολογίας. Η λειτουργία του κρατικού οργανισμού Φαρμάκου, εκτός από την παραγωγή, να έχει στην ευθύνη του την εισαγωγή, τον έλεγχο και τη διάθεση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.  Απαιτείται ένα σύστημα παιδείας που θα δίνει ολοκληρωμένες γνώσεις με βάση τις εξελίξεις  στην τεχνολογία και την επιστήμη  υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες και σε ένα σύστημα υγειάς καθολικό δημόσιο δωρεάν για όλους».       

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass