ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Το Πανεπιστημιακό «κυνηγά» τη Δωρεά Νιάρχου

* Έγγραφες πειστικές διαβεβαιώσεις στο Ίδρυμα ότι ο γραμμικός επιταχυντής θα λειτουργήσει άρτια και η προσφορά «θα πιάσει τόπο», βοηθώντας χιλιάδες καρκινοπαθείς της περιοχής

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2015 19:56

 

«Το Νοσοκομείο μας διαθέτει την απαραίτητη αρχική υποδομή και την εμπειρία ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εν λόγω δωρεά». Η διαβεβαίωση αυτή παρέχεται επισήμως και εγγράφως προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τους αρμόδιους παράγοντες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί και να προωθηθεί προς υλοποίηση ο σχεδιασμός του Ιδρύματος για δωρεά ενός σύγχρονου γραμμικού επιταχυντή στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Κ. Καραμπάτσας και ο αν. καθηγητής Γ. Κύργιας, διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπείας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα διασφάλισης της δωρεάς, παρέχουν στο Ίδρυμα Νιάρχου πληροφορίες και εγγυήσεις ότι η προσφορά θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη θεραπεία των καρκινοπαθών της περιοχής. Ως γνωστόν, το Ίδρυμα είχε ζητήσει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις ώστε η δωρεά να λειτουργήσει κανονικά και να πιάσει τόπο.

Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημιακού της Λάρισας έδρασαν αμέσως, απέστειλαν σχετική απαντητική επιστολή τεκμηριώνοντας την ικανότητα του νοσοκομείου να ανταποκριθεί, ενώ προχώρησαν επίσης και σε σειρά τηλεφωνικών επαφών, καθώς και σε προγραμματισμό επίσκεψή τους στην Αθήνα για ιδιαίτερη συνάντηση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Πρακτικά, το μοναδικό μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών μιας περιοχής με περίπου 1.500.000 κατοίκους και περισσότερους από 3.000 ογκολογικούς ασθενείς ανά έτος. Το Τμήμα βρίσκεται τώρα με ένα γραμμικό επιταχυντή χαλασμένο και έναν άλλο σε λειτουργία πεπαλαιωμένο όμως, με εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες θεραπείας και με εξαντλημένα τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, τεράστιος αριθμός ασθενών που χρειάζονται ακτινοβολίες και ριζικές θεραπείες υποβάλλεται σε πολύ σοβαρή σωματική-ηθική-οικονομική ταλαιπωρία για να μεταβεί σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να υποβληθεί στην απαραίτητη ακτινοθεραπεία.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ…

Απευθύνοντας ευχαριστίες στους ανθρώπους του Ιδρύματος Νιάρχου οι Γ. Κύργιας και Κ. Καραμπάτσας, διατυπώνουν στην απαντητική τους επιστολή τη συμφωνία της πλευράς του Πανεπιστημιακού στα επιμέρους σημεία που τέθηκαν από το Ίδρυμα ώστε η δωρεά να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

* Το Νοσοκομείο μας συμφωνεί σε κάθε ισότιμη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων και στην προκειμένη περίπτωση της Δωρεάς Νιάρχου θα συμβάλει στην έγκαιρη προετοιμασία για την άφιξη του νέου μηχανήματος.

* Τα Τμήματα που είναι άμεσα ενδιαφερόμενα, ήτοι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής έχουν ήδη μακρά επιστημονική συνεργασία με τις αντίστοιχες επιστημονικές Ενώσεις, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και την Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος και ασφαλώς η συνεργασία αυτή θα εκφραστεί και σε ό,τι αφορά στη Δωρεά Νιάρχου. Σημειωτέον ότι η αν. καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Κική Θεοδώρου που ανήκει στο Εργ. Ιατρικής Φυσικής του Π.Γ.Ν.Λ. είναι και μέλος του ΔΣ της ΕΦΙΕ τα τελευταία 7 έτη.

* Το Π.Γ.Ν. Λάρισας δεσμεύεται ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, σε συνεργασία με το Εργ. Ακτινολογίας, θα έχουν ικανή πρόσβαση (τουλάχιστον 2 ώρες ημερησίως) στον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση των ασθενών της ακτινοθεραπείας ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες εξομοίωσης και σχεδιασμού θεραπείας του Τμήματος. Η πρακτική αυτή ακολουθείται εξάλλου και σήμερα στο Νοσοκομείο μας.

* Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τα υπάρχοντα ακινητοποιητικά συστήματα, τα εξατομικευμένα μπλοκ καθώς και το σύστημα απεικονιστικού ελέγχου και επιβεβαίωσης θεραπείας. Βεβαίως για τη λειτουργία του νέου μηχανήματος θα χρειαστούν νέα ακινητοποιητικά συστήματα, καθώς και πλήρες σύστημα ποιοτικού ελέγχου και δοσιμετρίας. Το κόστος των εν λόγω συστημάτων ανέρχεται περί τις 300.000 ευρώ, ποσό που η διοίκηση του Νοσοκομείου δεσμεύεται να αιτηθεί από το υπουργείο Υγείας προ της εκτέλεσης της δωρεάς ώστε να υπάρξει ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας.

* Τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια Ακτινοθεραπείας και Ιατρικής Φυσικής του Π.Γ.Ν.Λ διαθέτουν ήδη έμπειρο και διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό σε κλινικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα διασφάλισης ποιότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο καθηγητής Κ. Κάππας είναι βραβευμένος από την IOMP στους 50 καλύτερους ακτινοφυσκούς παγκοσμίως των τελευταίων 100 χρόνων, η αν. καθηγήτρια Κ. Θεοδώρου έβαλε την πρώτη μονάδα Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας – Ακτινοχειρουργικής στην Ελλάδα, ο αν. καθηγητής Γ. Κύργιας είναι ο μόνος διαπιστευμένος στην Ελλάδα για Διεγχειρητική Ακτινοθεραπεία. Οι εν λόγω καθηγητές διεθέτουν πολυετή διαπιστευμένη κλινική πείρα σε σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT, IGRT, SRT/SRS, Tomotherapy). Κατά συνέπεια, μέσα από τις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει η Δωρεά Νιάρχου, εγγυώνται την πλήρη εφαρμογή τέτοιων πρωτοκόλλων τα οποία θα συνάδουν και με την κείμενη ελληνική νομοθεσία.

* Επιπλέον, τόσο το Νοσοκομείο όσο και τα δύο ενδιαφερόμενα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, από την ίδια τη φύση τους συμφωνούν και επιδοκιμάζουν τη συνεχιζόμενη επιστημονική εκπαίδευση όλων των μελών τους. Οι διευθυντές των δύο Εργαστηρίων, ως εκ του νόμου υπεύθυνοι και για την καλή και ασφαλή λειτουργία της Ακτινοθεραπείας, είναι υπεύθυνοι να ορίσουν το κατάλληλο προσωπικό που θα εκπαιδευτεί αρχικά σε πιστοποιημένους φορείς εκπαίδευσης καθώς έχουν και την υποχρέωση της εκπαίδευσης όλου του προσωπικού. Το Νοσοκομείο μας συμφωνεί και βεβαιώνει ότι στο θέμα της εκπαίδευσης θα ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το προσωπικό μας να είναι έτοιμο για την απρόσκοπτη χρήση του νέου μηχανήματος.

* Η διοίκηση του Νοσοκομείου δεσμεύεται ότι θα υπογράψει πρόγραμμα συντήρησης με την εταιρία-προμηθευτή του γραμμικού επιταχυντή. Είναι συνήθης πρακτική που ακολουθεί συνεχώς μέχρι και σήμερα για τους υπάρχοντες γραμμικούς επιταχυντές.

* Σε ό,τι αφορά στην εναρμόνιση του προσωπικού του κάθε τμήματος με βάση τα διεθνή πρότυπα, στα δύο ενδιαφερόμενα τμήματα-εργαστήρια υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις προσωπικού. Πράγματι, για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου μηχανήματος, και βάσει της κείμενης νομοθεσίας, απαιτείται συγκεκριμένα η πρόσληψη, πρωταρχικώς τριών φυσικών ιατρικής-ακτινοφυσικών και δευτερευόντως δύο τεχνολόγων-ακτινολόγων. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις προσωπικού αφορούν στο υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του Νοσοκομείου δεσμεύεται ότι θα αιτηθεί άμεσα την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού ώστε να είναι διαθέσιμο με την παραλαβή του μηχανήματος.

* Στα Εργαστήρια Ακτινοθεραπείας και Ιατρικής Φυσικής η πρακτική της εξωτερικής αξιολόγησης (external audit) είναι σύμφυτη με την πανεπιστημιακή τους ιδιότητα. Πράγματι, σε τακτά διαστήματα ελέγχονται ήδη από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και από άλλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς (π.χ. ESTRO). Και βέβαια, στη συγκεκριμένη υπόθεση της Δωρεάς Νιάρχου, το Νοσοκομείο μας και τα εν λόγω Εργαστήρια συμφωνούν στη συνεργασία με τις δύο επιστημονικές εταιρίες καθώς και την επίσκεψη αξιολόγησης οιουδήποτε επιστημονικού φορέα του εξωτερικού.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass