ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΔΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΧΟΛΕΡΑ

Συναγερμός για ασθενή Ολλανδό τουρίστα

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2015 0:51

 

Με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, λόγω σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας, νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο ο 79χρονος ολλανδός τουρίστας, σε ειδικό χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά το περιστατικό εν αναμονή των τελικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και εστάλησαν, όπως προβλέπεται, καλλιέργειες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, στη Λάρισα, όπου και αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα.

Η «Ε» επικοινώνησε με το Εργαστήριο, από το οποίο ο επικεφαλής του, καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου, επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα δεν πρόκειται για κρούσμα χολέρας, όπως αρχικά είχε αναφερθεί, αλλά για σοβαρό περιστατικό γαστρεντερίτιδας.

Ωστόσο τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί ότι «λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια Υγεία».

Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕΕΠΝΟ συστήνει, όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες, την προσεκτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφίμων, καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο 79χρονος άνδρα από την Ολλανδία έκανε διακοπές με τη σύζυγό του στην Κω, όταν άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Οι ειδικοί αρχικά εξέτασαν το ενδεχόμενο ο ασθενής να έχει προσβληθεί από το βακτήριο δονάκιο της χολέρας.

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων έχει ήδη μεταβεί στην Κω προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Παράλληλα ερευνώνται τα δρομολόγια που έχει κάνει ο τουρίστας μέχρι να έρθει στην Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή του το θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ επιβεβαιώνει ότι το απόγευμα της Κυριακής 27/09/2015 μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο συνοδεία γιατρού, στο νοσοκομείο ο Ολλανδός υπήκοος 79 ετών προερχόμενος από το Νοσοκομείο της Κω με σοβαρό οξύ διαρροϊκό σύνδρομο.

«Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και ειδικά μέτρα προστασίας και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και τις προδιαγραφές του οργανισμού Joint Commission International του οποίου την διαπίστευση κατέχει το ΥΓΕΙΑ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για σοβαρό περιστατικό λοιμώδους γαστρεντερίτιδας με επιπλοκές κάνει λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν γνωστά νωρίς το απόγευμα στους επιστήμονες του Κέντρου. Ο μικροβιολογικές έλεγχος θα συνεχιστεί με μοριακή ανάλυση ώστε οι επιστήμονες να αποκλείσουν πλήρως ή/και να επιβεβαιώσουν την πιθανότητα χολέρας.

Παραμένουν πάντως σε επιφυλακή χωρίς όμως να ανησυχούν σε υπερβολικό βαθμό. Από το πρωί το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απευθύνει συστάσεις για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με αφορμή το περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω.

Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή.

Το Κέντρο, εν αναμονή του τελικού μικροβιολογικού αποτελέσματος του ασθενούς συστήνει, όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες, την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Το πρωί εστάλη και κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass