ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Οχι στην πληρωμή με πλαστικό χρήμα»

* Δήλωση του προέδρου του ΙΣΛ στην «Ε»

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2015 0:35

 

Αποσπασματικό και αποπροσανατολιστικό χαρακτηρίζει το μέτρο της πληρωμής των ιδιωτών γιατρών μόνο μέσω κάρτας, με δήλωσή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο να ισχύσει η υποχρεωτική πληρωμή με πλαστικό χρήμα κάθε ιατρικής πράξης άφησε ανοιχτό με δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προκαλώντας τις αντιδράσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννακόπουλος επισημαίνει την πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας σχετικά με την παραδειγματική τιμωρία κάθε επίορκου γιατρού και ότι είναι η λειτουργία φτηνών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίσει για τον πολίτη τη διαφάνεια στις συναλλαγές του και θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.

«Έχουμε υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους για να παταχθεί η φοροδιαφυγή», τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, «όπως το άνοιγμα των λογαριασμών και τον έλεγχο του περιουσιολογίου όλων των δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών, καθώς επίσης και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, και των μη συνταγογραφούμενων.

Ζητήσαμε ακόμη την καθιέρωση αντίστοιχου ηλεκτρονικού παραπεμπτικού και για τις εξετάσεις. Με τους δύο αυτούς τρόπους και τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω του πληροφοριακού συστήματος είναι δυνατό να παταχθεί η όποια φοροδιαφυγή».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας δράττεται της ευκαιρίας να επαναλάβει την πάγια πρόταση των ιατρικών συλλόγων για τη θέσπιση της Κάρτας Υγείας Πολίτη, στην οποία θα είναι καταγεγραμμένα στοιχεία που αφορούν στο ιστορικό των ασθενών, τις ιατρικές επισκέψεις και τη συνταγογράφηση.

«Αν όλα αυτά λειτουργήσουν κάποια στιγμή και συνδυαστούν, κανείς δεν θα μπορεί να φοροδιαφύγει», καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΑ

Την απόλυτη διαφωνία του εν τω μεταξύ για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να θεσπίσει το μέτρο της πιστωτικής κάρτας επαναλαμβάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι «δεν ευθύνεται ο ιατρικός κόσμος για την ανικανότητα του Κράτους να εισπράξει τους φόρους του».

Επιπλέον ο ΙΣΑ, αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ιατρούς πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία αν και οι γιατροί έχουν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, ακόμη δεν τα έχουν εισπράξει.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει την απόφαση παράλογη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στοχοποιεί αποκλειστικά τον ιατρικό κλάδο ως ύποπτο φοροδιαφυγής. Γιατί πρέπει να είναι μόνον για τους γιατρούς υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας και δεν είναι και για άλλες επαγγελματικές ομάδες; Μαθήματα νομιμότητας από γραφειοκράτες που απέτυχαν συστηματικά να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, δεν δεχόμαστε. Ποια επιπλέον φορολογητέα ύλη προσδοκούν να εισπράξουν από έναν κλάδο το 25% του οποίου είναι σήμερα άνεργο και το 25% υποαπασχολείται; Έχουν αντιληφθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών σήμερα τα βγάζει δύσκολα πέρα;

Διαφωνούμε επίσης με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών και πράξεων, γιατί δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρίτους (π.χ. Τράπεζες) ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ομολογία αποτυχίας να δηλώνει το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ανίκανο να ελέγξει και να εισπράξει τους φόρους του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν πανάκριβο ελεγκτικό μηχανισμό».

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass