ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αβέβαιο το μέλλον των αυτιστικών

* Β. Παπαγεωργίου: Ελλιπής ακόμη η εκπαίδευση στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2015 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

Ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή οι εργασίες του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου «Το παζλ του αυτισμού - 10 χρόνια μετά… εξελίξεις και προοπτικές» που διοργανώνεται στη Λάρισα, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τον τοπικό Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό.

Με προσκεκλημένους κορυφαίους ομιλητές, διακεκριμένους επιστήμονες εξειδικευμένους στον αυτισμό, από τη Βρετανία και την Ελλάδα, το συνέδριο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για επιστήμονες, φοιτητές και γονείς. Το συνέδριο διεξάγεται με επιτυχία από προχθές Παρασκευή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ιατρικό Τμήμα και Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Παιδιατρική Κλινική και Ψυχιατρική Κλινική) και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Η κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με αφορμή το συνέδριο, η εκ των εισηγητών Βάγια Παπαγεωργίου – Παιδοψυχίατρος, Certified Advanced TEACCH Consultant αναφέρει στην «Ε» για το πώς είναι η κατάσταση για τον αυτισμό σήμερα στην Ελλάδα: «Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τον αυτισμό στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο κατά τα τελευταία 20 χρόνια και αυξάνεται συνεχώς. Η επιστημονική γνώση βελτιώνεται, αφού είναι εύκολη πλέον η πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες. Ωστόσο είναι σοβαρά περιορισμένη η επίσημη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης, τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση, για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο αξιολόγησης και αντιμετώπισης, δεν είναι σαφές ποιος αναλαμβάνει την αντιμετώπιση με ποια κριτήρια. Πολύ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών. Η έλλειψη αυτή γίνεται πιο σοβαρή έως επικίνδυνη, αν σκεφθεί κανείς ότι η εκπαίδευση είναι κεντρική στην αποκατάσταση των αποκλίσεων στον αυτισμό. Είναι αυτονόητο ότι συνέπεια των παραπάνω είναι και η αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον των ατόμων με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν δομές και υπηρεσίες ικανές να αναλάβουν τη φροντίδα εκείνων των ατόμων που δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για λειτουργικά άτομα που χρειάζονται κάποιου βαθμού εξειδικευμένη υποστήριξη. Η υποστήριξη προς την οικογένεια για την προώθηση της ποιότητας ζωής του ατόμου με αυτισμό αλλά και των υπόλοιπων μελών είναι υποτυπώδης και περιστασιακή. Ακόμη και οι προβλέψεις σε σχέση με τα σχολεία και τις ειδικές εκπαιδευτικές παροχές που δικαιούνται οι μαθητές με αυτισμό είναι ασαφείς και δεν εφαρμόζονται όπως θα ήταν αναμενόμενο».

Εξηγώντας ποιες είναι ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, η κ. Παπαγεωργίου σημειώνει: «Είναι πολλαπλές και ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη σοβαρότητα των χαρακτηριστικών αποκλίσεων, το επίπεδο της νοημοσύνης, τη συνύπαρξη άλλων διαταραχών, το περιβάλλον και την ποιότητα της εκπαίδευσης, το οικογενειακό περιβάλλον και τις ανάγκες της οικογένειας. Τα άτομα με αυτισμό έχουν ανάγκη από όλο το εύρος και το είδος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη και ο γενικός πληθυσμός. Κεντρικής σημασίας είναι η προώθηση της ανεξαρτησίας, των δεξιοτήτων ζωής και της λειτουργικότητας στο μέγιστο βαθμό που είναι δυνατόν ανάλογα με το άτομο. Επίσης σκοπός είναι η ασφάλεια του κάθε ατόμου, η ποιότητα ζωής και η ψυχική υγεία. Όλα αυτά ωστόσο απαιτούν γνώση, υπηρεσίες και αφοσιωμένους επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης αλλά και κοινωνία ευαίσθητη στις ατομικές διαφορές».

ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, σήμερα Κυριακή 10 Μαΐου από τις 9 το πρωί Εργαστήρια με συντονίστριες τις: Ι. Τσιούρη «Αριθμητικές δεξιότητες» C. Grindle, Ε. Γεράση «Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης» S. Noone, Φ. Μιδούχα, «Συμπεριφορά Κατανόησης Αμφισβήτησης» P. Baker.

*Στις 10 π.μ. Συμπόσιο με συντονίστρια την Α. Γενά και τις εισηγήσεις:

- «Πώς το Rainbow School χρησιμοποιεί την ΑΒΑ και την Ανάλυση του Skinner στη Λεκτική Συμπεριφορά για τη διδασκαλία νέων ανθρώπων με αυτισμό» L. Love.

- «Εντατική αλληλεπίδραση στην Πρώιμη Παρέμβαση» Μ. Ζιακούλη, Σ.Μητούλα, Α.Ζήζου, Γ. Συγκούνας.

- «Ενεργητική Υποστήριξη σε στεγαστική δομή: Κλινική Περίπτωση» Α. Γκουτζουρέλα, Ι. Σταύρη.

*Στις 12 μ. Συμπόσιο με συντονιστές Σ. Μπακούρα και Κ. Μπονότη και τις εισηγήσεις:

-«Η διαφορική διάγνωση στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος» P. Bolton.

«Η Αιτιολογία των Προβλημάτων Ψυχικής Υγείας στη ΔΑΦ» - Β. Α. Παπαγεωργίου.

*Στις 14.30 Συμπόσιο με συντονίστρια τη Β. Παπαγεωργίου και τις εισηγήσεις:

«Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για άτομα με αυτισμό» Dr Peter Langdon.

«Ο αυτισμός και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης» G. Murphy.

*Στις 16.00 Συμπόσιο με συντονιστή τον Α. Ξηρομερίτη και τις εισηγήσεις:

«Φαρμακευτικές προσεγγίσεις στον αυτισμό» Β. Μαυρέας.

«Γενετικοί Παράγοντες στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος» P. Bolton.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass