ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα πανεπιστημιακών Κλινικών – Εργαστηρίων

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2015 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

* Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 04-08 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκαν οι εξής επιστημονικές δραστηριότητες:

- Αγγειοχειρουργική Κλινική: Την Τρίτη 05.05.2015 και ώρα 13:30-15:30 πραγματοποιήθηκε διάλεξη, με θέμα: «Ενδιαγγειακή αντιμετώπιση του αγγειακού τραύματος» από τον κ. Β. Τζιλαλή, Αρχίατρο-Αγγειοχειρουργό, Δ/ντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

- Καρδιολογική Κλινική: Την Τρίτη 05.05.2015 πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: «Φαρμακευτική αγωγή χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας: παρελθόν, παρόν και μέλλον» από τον κ. Γ. Γιαμούζη, Επίκ. Καθηγητή Καρδιολογίας του Τμήματος, στην αίθουσα σεμιναρίων της κλινικής και ώρα 13:30-15:00.

- Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική: Στις 07.05.2015 και ώρα 13:30-14:30 πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον κ. Α. Πρωτόπαππα, Επίκ. Καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Λαπαροσκοπική χειρουργική στο γυναικολογικό καρκίνο».

- Νευρολογική Κλινική: Στις 07.05.2015 και ώρα 09:00-10:00 πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον κ. Στ. Κούτσια, Λέκτορα Αγγειοχειρουργικής-Ενδοαγγειακής Χειρουργικής του Τμήματος, με θέμα: «Καρωτιδική Νόσος».

- Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας: Στις 07.05.2015 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κτηρίου Κατσίγρα (πλατεία Ταχυδρομείου), διάλεξη με θέμα: «Στρατηγικές ανάλυσης πολυπαραγοντικών νοσημάτων: το παράδειγμα της οστεοαρθρίτιδας» από την Καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής, κα Α. Τσέζου.

* Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 11-16 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν οι εξής επιστημονικές δραστηριότητες:

Καρδιολογική Κλινική: Στις 12.05.2015 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «Δυσλιπιδαιμίες» από τον κ. Ε. Σδόγκο, ειδικευόμενο ιατρό Καρδιολογίας ΠΓΝΛ, στην αίθουσα σεμιναρίων της κλινικής και ώρα 13:30-15:00.

Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική: Στις 14.05.2015 και ώρα 13:30-14:30 θα πραγματοποιηθούν οι εξής διαλέξεις: «Ο ρόλος της Μαίας στο φυσικό τοκετό» από την κα Μ. Εσκιόγλου, Υπεύθυνη Μαία Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής ΠΓΝΛ και «Καταγραφή και τήρηση μαιευτικού-ιστορικού αρχείου» από την κα Σ. Πετρίκη, Μαία Μαιευτηρίου ΠΓΝΛ.

Νευρολογική Κλινική: Στις 14.05.2015 και ώρα 09:00-10:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον κ. Κ. Πατεράκη, Επίκ. Καθηγητή Νευροχειρουργκής του Τμήματος, με θέμα: «Παθήσεις ΟΜΣΣ - Χειρουργικές Ενδείξεις».

Χειρουργική Κλινική: Στις 12.05.2015 στην αίθουσα διδασκαλίας της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής και ώρα 13:30-15:00, θα δοθεί διάλεξη, με θέμα: «Αλγόριθμος αντιμετώπισης οξείας κοιλίας», με συντονιστή τον κ. Ι. Μπαλογιάννη, Επιμελητή Β’ Χειρουργικής.

 

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

* Ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος Κεφαλής – Τραχήλου, Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης»

πραγματοποιήθηκε στις 08.05.2015, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial. Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγινε παρουσίαση και συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής τραχήλου σχετικά με τα μοριακά μονοπάτια, τη λοίμωξη από τον ιό HPV και τις διαθέσιμες θεραπείες στα αρχικά αλλά και τα προχωρημένα στάδια και του καρκίνου ουροδόχου κύστης σχετικά με τα νεότερα δεδομένα στο μηχανισμό καρκινογένεσης και την αντιμετώπιση. Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προφύλαξη της εμπύρετου ουδετεροπενίας στους ογκολογικούς ασθενείς. Ο κ. Louis Pisters, Καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας – Αντικαρκινικού Κέντρου MDAnderson, συμμετείχε στην ημερίδα και ιδιαίτερα στις διδακτικές χειρουργικές ενότητες: «Χειρουργεία ΟπισθοπεριτοναϊκήςΛεμφαδενεκτομής σε νεαρούς ασθενείς με καρκίνο όρχεως» οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους ουρολόγους του ΠΓΝΛ και τον Αναπλ. Καθηγητή Ουρολογίας κ. Β. Τζώρτζη.

* Ημερίδα με θέμα: «Ρινορραγίες. Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Αντιμετώπιση. Ενδοσκοπικές Τεχνικές. Πρακτική άσκηση τεχνικών αντιμετώπισης σε προπλάσματα»

διοργανώνεται στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών ημερίδων ΩΡΛ Κλινικής ΠΓΝΛ το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και ώρα 09:30, στο Αμφιθέατρο ΠΓΝ Λάρισας. Δηλώσεις συμμετοχής: 2413-501035. Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Η ημερίδα απευθύνεται στους ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και στους ωτορινολαρυγγολόγους, με σκοπό να παρουσιάσει τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της ρινορραγίας από τις πιο απλές ως τις πιο σοβαρές που απαιτούν τριτοβάθμια αντιμετώπιση. Συγχρόνως δίνεται η ευκαιρία πρακτικής άσκησης και εφαρμογής τεχνικών ελέγχου της ρινορραγίας σε προπλάσματα αλλά και η δυνατότητα ενδοσκοπικού ελέγχου και προσανατολισμού στην ρινική κοιλότητα με σύγχρονα ενδοσκόπια και σύστημα ενδορινικής πλοήγησης (navigator).

 

Συνέδριο

21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (21ο ΕΣΦΙΕ) και 9ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών, θα πραγματοποιηθεί από 15 έως και 17 Μαΐου 2015, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στην Αθήνα. Αποτελεί μία πανελλήνια τριήμερη επιστημονική συνάντηση, το οποίο επί 20 συναπτά έτη δίνει το «παρών» στα επιστημονικά και ακαδημαϊκά δρώμενα. Κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται και προοδευτικά καταξιώνεται διεθνώς, τόσο λόγω της μοναδικότητας του χαρακτήρα του εγχειρήματος, όσο και χάρη στην ύπαρξη του Διεθνούς Forum, ως αναπόσπαστο πλέον τμήμα του συνεδρίου κατά τα τελευταία 9 χρόνια. Επιπλέον, το 21ο ΕΣΦΙΕ προσφέρει μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες, ανοίγοντας νέες επιστημονικές προοπτικές στους συμμετέχοντες, στοιχείο που το καθιστά απόλυτα καινούριο και πρωτοποριακό σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του συνεδρίου, αξίζει να τονισθεί ότι ο σχεδιασμός του 21ου ΕΣΦΙΕ έχει βασισθεί σε ένα πλάνο 9 συγκεκριμένων καινοτομιών και αναβαθμίσεων, το projectInnovation 2015, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

* Πρακτικές κλινικών δεξιοτήτων: Η εκμάθηση πρακτικών κλινικών δεξιοτήτων μπαίνει σε μια νέα διάσταση, καθώς όλοι οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα τουλάχιστον πιστοποιημένο Hands-On σεμινάριο.

* Ζωντανά Χειρουργεία: Οι φοιτητές Ιατρικής μπαίνουν στο ρόλο του Χειρουργού, παρακολουθώντας μέσα από τη χειρουργική αίθουσα τις επεμβάσεις ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνουν, με ταυτόχρονη επεξήγηση των χειρισμών από τον ίδιο το Χειρουργό. Πρόκειται για μία πραγματικά ανεπανάληπτη και συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία, καθώς θα παρουσιαστούν επεμβάσεις από Διεθνώς Αναγνωρισμένα κέντρα της χώρας μας και πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η «αεροδιαστημική» Ρομποτική Χειρουργική.

* 19η Ολυμπιάδα Ιατρικής Γνώσης: Πρόκειται για έναν από τους πλέον καθιερωμένους διαγωνισμούς Ιατρικών Γνώσεων σε επίπεδο Φοιτητών Ιατρικής σε Πανελλήνιο επίπεδο. Για πρώτη φορά φέτος, στο 21o Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (21ο ΕΣΦΙΕ) και 9ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών, ο διαγωνισμός θα χωρισθεί σε 2 τμήματα: Διαγωνισμός Προκλινικών Γνώσεων (Basic Science Contest) και Διαγωνισμός Κλινικών Γνώσεων (Clinical Knowledge Contest). Τα θέματα των εξετάσεων θα είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής βασισμένες σε κλινικά περιστατικά και για την απάντησή τους θα απαιτείται κριτική και διαφοροδιαγνωστική σκέψη με έμφαση στην κατανόηση της ουσίας της Ιατρικής Γνώσης και όχι στην απομνημόνευση.

* Ιατρική Προσομοίωση: Η χρήση των προσομοιωτών καταλαμβάνει την τελευταία 5αετία όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση τόσο των φοιτητών Ιατρικής, όσο και των ειδικευομένων στα κορυφαία κέντρα διεθνώς, καθώς είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει ερευνών ότι ενισχύει τόσο την εκμάθηση, όσο και τη βιωματική εμπέδωση της γνώσης. Στους συμμετέχοντες παρέχεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την προσομοίωση και να ασκηθούν πάνω σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές, βιώνοντας ακόμη μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.

* Κλινικά Φροντιστήρια: Η Διαφορική Διάγνωση και ο κριτικός τρόπος σκέψης που τη συνοδεύει αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία ανεκτίμητη αρετή για όλους τους μελλοντικούς ιατρούς, η κατάκτηση της οποίας ωστόσο επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από πρακτική εξάσκηση και «τριβή» με περιστατικά και λιγότερο μέσα από τα βιβλία. Για το λόγο αυτό, τα Κλινικά Φροντιστήρια κυριαρχούν στα πλαίσια του 21ου ΕΣΦΙΕ καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ιατρικής Θεματολογίας.

* 3ος Διεθνής Διαγωνισμός προσομοίωσης Ρομποτικής Χειρουργικής: Σε στενή συνάφεια με την θεματική ενότητα της Προσομοίωσης στην Ιατρική Εκπαίδευση, το 21o ΕΣΦΙΕ φιλοξενεί έναν από τους πλέον πρωτοποριακούς διαγωνισμούς προσομοίωσης για φοιτητές Ιατρικής διεθνώς. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον πλέον σύγχρονο προσομοιωτή του συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci SIHD και να γνωρίσουν από κοντά την αεροδιαστημική τεχνολογία της Ρομποτικής Χειρουργικής.

Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία, τα οποία αθλοθετούνται από την ΕΕΦΙΕ και θα απονεμηθούν από την Επιτροπή Επιστημονικού Προγράμματος του Συνεδρίου:

- Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Εργασίας (και δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό της ΕΕΦΙΕ- HSJM (Hellenic Medical Students’ JournalofMedicine)

- Βραβείο Καλύτερης Ελεύθερης Ανακοίνωσης (Προφορική Ανακοίνωση)

- Βραβείο Καλύτερης Αναρτημένης Ανακοίνωσης (e-poster)

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία μετά από ψηφοφορία του κοινού:

- Βραβείο Καινοτόμου Ιδέας και Πρωτότυπης θεματολογίας εργασίας

- Βραβείο Υψηλότερης Βαθμολογίας στους 2 Διαγωνισμούς της 19ης Ολυμπιάδας Ιατρικής Γνώσης

- Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης

- Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης Ζωντανού Χειρουργείου

 

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, κ. Ιωάννης Στεφανίδης, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για τη διάθεση χώρου στο φύλλο της Κυριακής, προκειμένου να δημοσιεύονται νέα και το φάσμα των δραστηριοτήτων του Τμήματος, κίνηση που είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα συμβάλει στην αλληλεπίδραση και στη διάνοιξη νέων δρόμων επικοινωνίας μεταξύ της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου (τηλ.: 2410-685591, e-mail: avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής (www.med.uth.gr), το Facebook (facebook.com/meduth) και το Twitter (@meduth)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass