«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» Ο ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Το «χτικιό» απειλεί, απροστάτευτα τα παιδιά της Λάρισας

* «Ισως έρθουν, τα εμβόλια…» είναι η απάντηση του «ΠΑΣΤΕΡ» στο Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του μαθητικού πληθυσμού * Γιατροί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για αύξηση εμφάνισης της νόσου λόγω εισροής μεταναστών

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2015 0:29

 

 

Της Λένας Κισσάβου

«Στον αέρα» είναι ο εθνικός αντιφυματικός εμβολιασμός του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, λόγω έλλειψης εμβολίων, με τη Λάρισα να έχει αυξημένες ανάγκες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς πρέπει να καλυφθεί όχι μόνο ο φετινός αριθμός των 1.820 μαθητών, που φοιτούν στην Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων, αλλά εκατοντάδες άλλοι που εξ αιτίας έλλειψης εμβολίων τα δύο τελευταία χρόνια, έμειναν ακάλυπτοι στη νόσο.

Παράλληλα η φυματίωση απειλεί όσο ποτέ άλλοτε τη χώρα μας, υποστηρίζουν γιατροί, εξ αιτίας της αυξημένης εισροής λαθρομεταναστών και προσφύγων από τις χώρες της Ασίας, τους οποίους το κράτος αδυνατεί να ελέγξει υγειονομικά.

Το Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή αυτή, βάσει του προγράμματος εθνικού εμβολιασμού πρόληψης της φυματίωσης, κάθε χρόνο στα «πρωτάκια» του δημοτικού, δεν έχει εμβόλιο ούτε για δείγμα.

Οι ανάγκες του, σε ποσότητα εμβολίων, για τους μαθητές της Λάρισας, έχουν κατατεθεί στο ΠΕΔΥ εδώ και καιρό, αναμένοντας την τροφοδοσία τους από το Ιδρυμα ΠΑΣΤΕΡ (το μοναδικό που παράγει τα εν λόγω εμβόλια στη χώρα), για να ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Μέχρι σήμερα, και ενώ αναζητά πληροφόρηση από τους αρμόδιους για την προμήθεια εμβολίων, έχει πάρει μόνο μια διφορούμενη απάντηση από το ίδρυμα ΠΑΣΤΕΡ, ότι «Ίσως να έρθουν… τα εμβόλια», με τις δυσκολίες παραγωγής τους να τις αποδίδουν στην έλλειψη της πρώτης ύλης τους, της φυματίνης, πρόβλημα που δημιουργεί επίσης και άλλα τόσα προβλήματα σε άλλες ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας μας.

Να σημειωθεί ότι τόσο την περσινή όσο και την προπέρσινη σχολική χρονιά, τα εμβόλια φυματίωσης που απεστάλησαν στο Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, δεν κάλυψαν τις ανάγκες όλου του μαθητικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται περισσότερα παιδιά κάθε χρονιά που πρέπει να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα τα 2/3 του μαθητικού πληθυσμού, δύο χρόνων, της Α’ δημοτικού, δεν εμβολιάστηκαν.

Ο τελευταίος εμβολιασμός μαθητών πέρυσι έγινε στις 4 Μαρτίου, καλύπτοντας το 1/3 των σχολείων, με την εξάντληση και του τελευταίου εμβολίου που είχε αποσταλεί τότε στο ιατρείο. Για την ολοκλήρωση αυτής της αναγκαίας και υποχρεωτικής υγειονομικής διαδικασίας στα παιδιά της χώρας, αναμενόταν νέα παρτίδα εμβολίων που δεν ήρθε ποτέ!

Συγκεκριμένα πέρυσι από τα 44 δημοτικά σχολεία, αντιφυματικός εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε μαθητές μόνο σε έξι, εξ αυτών.

Είναι η πρώτη φορά που μένει ανεμβολίαστος ένας τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών στη Λάρισα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΥΜΑΤΙΝΗΣ

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Παράλληλα, όπως αναφέρει το προσωπικό του Αντιφυματικού ιατρείου του Γ.Ν.Λ., υπάρχει και έλλειψη φυματίνης, η οποία χρησιμοποιείται στο διαγνωστικό –δοκιμαστικό τεστ, σε άτομα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν νοσούν από φυματίωση.

Και στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας δεν υπάρχει ούτε δείγμα της.

Να σημειωθεί ότι τέτοια διαγνωστικά τεστ γίνονται σε όλους τους αλλοδαπούς, που εντοπίζονται παράνομα στη χώρα μας, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι φορείς της νόσου.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ BCG

Το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG), περιέχει εξασθενημένα μυκοβακτηρίδια φυματίωσης. Γίνεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν, για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 20 ετών αλλά μέχρι τότε, δεν έχουν προστασία απέναντι στη νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «Πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass