ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Λουκέτο» διαρκείας στα φαρμακεία

Αντιδράσεις φαρμακοποιών στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2015 0:30

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας, αντιδρώντας στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς.

Η απόφαση ελήφθη στη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα, ενώ στις κατά τόπους συνελεύσεις, όπως αυτή που έγινε χθες στη Λάρισα, αναλύθηκε η στάση του κλάδου στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στη σύσκεψη της Λάρισας, όπου συμμετείχαν μέλη των Δ.Σ Φαρμακευτικών Συλλόγων από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος τονίζοντας μεταξύ άλλων, με αφορμή τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ότι "στην διαμορφούμενη πρόταση για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης καταλύεται πλήρως ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού και ο επιστημονικός χαρακτήρας του φαρμακείου" και πως "καταλύεται η φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού".

Με τον γενικό γραμματέα του ΠΦΣ και πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάν. Μακρυγιάννη να σημειώνει πως "με την αναμενόμενη υπουργική απόφαση, διαλύεται το φαρμακείο με τη σημερινή του μορφή καθώς ο οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί να ανοίξει φαρμακείο χωρίς καμία προϋπόθεση και προπαντός χωρίς να απαιτείται να είναι φαρμακοποιός.

Και επειδή όλοι αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν μπορεί από μόνος του να κάνει κάποια τέτοια επένδυση, πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται αλυσίδες ξένων συμφερόντων προκειμένου να διατεθούν, αμερικανικά για παράδειγμα γενόσημα στην ευρωπαϊκή αγορά" κατέληξε ο κ. Μακρυγιάννης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΛΛΑ

Ο βουλευτής Λαρίσης και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στη χθεσινή συνάντηση των φαρμακοποιών στη Λάρισα, απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων πως «τους τελευταίους εννέα μήνες, έχω ρωτήσει δημόσια και επανειλημμένα, τόσο την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και την σημερινή, για το τι ακριβώς σκοπεύουν, ως κυβέρνηση, να πράξουν στον ευαίσθητο, από πολλές απόψεις, χώρο του φαρμάκου. Με δηλώσεις του, ακόμη και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, καταλογίζει πλέον στην Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, ότι υλοποιεί σχέδιο αποσταθεροποίησης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και μυστικής συμφωνίας με τις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε να εξαφανιστούν τα μικρά φαρμακεία και να καταρρεύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Με τον κ. Κέλλα, να κατηγορεί, τόσο την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας του τελευταίου εννιαμήνου, πως "με τις πολιτικές που ακολουθούνται, όχι μόνο απειλούνται τα φαρμακεία, αλλά ολόκληρη η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθίσταται πλέον βορά σε πολυεθνικά συμφέροντα".

«Είχα καλέσει τον υπουργό Υγείας να διαψεύσει ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του ανοίγματος και της λειτουργίας ενός φαρμακείου από οποιονδήποτε πολίτη, χωρίς αυτός να φέρει πτυχίο φαρμακοποιού. Είχα καλέσει την κυβέρνηση, μετά την κοροϊδία με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, να μην δημιουργήσει μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα στον κλάδο των Φαρμακοποιών. Προειδοποίησα πως το συγκεκριμένο σχέδιο παραβαίνει όλες τις νομοθετικές διατάξεις, τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Μας καθησύχαζαν πως δεν συμβαίνει τίποτα, και οι ίδιοι, χωρίς κανέναν δισταγμό, δεν έχουν πρόβλημα να παραδώσουν έναν ολόκληρο κλάδο, σε ξένα συμφέροντα. Υπενθυμίζω πως επί των ημερών της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ζήτημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων δεν τέθηκε ποτέ, όπως ουδέποτε δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο ζήτημα στο χώρο του φαρμάκου" κατέληξε ο κ. Κέλλας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ

H συνέλευση του ΠΦΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση συνεχόμενων 24ωρων κυλιόμενων απεργιών με εφημερεύοντα φαρμακεία, από σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου. Ετσι για όσο διάστημα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα οποία θα λειτουργούν με κυλιόμενο ωράριο, σύμφωνα με την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, ανά δίωρο δηλαδή όπως συνέβη και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις ενώ – σε τοπικό επίπεδο – θα διανυκτερεύει ένα φαρμακείο.

Αναλυτικότερα, σήμερα Δευτέρα, στη Λάρισα θα εφημερεύσουν τα εξής φαρμακεία:

8.00 π.μ. - 10.30 π.μ.: Γεροκώστα Ευαγγελία, Ασκληπιού 41 (δίπλα στο παλαιό ΙΚΑ), τηλ. 2410/622.004.

10.30 π.μ. - 12.30 μ.μ.: Αρζουμανίδου Γιαννούλα Μέγκυ, Βόλου 60Α και Αργους, τηλ. 2410/554.014.

12.30 μ.μ - 2.30 μ.μ.: Μιχαλοπούλου Δημητρίου (Κληρονόμοι), 23ης Οκτωβρίου 40 (Πρώην Βόλου), τηλ. 2410/281.620 (παραπλεύρως ξενοδ. Διόνυσος).

2.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.: Καμπέλης Ηλίας, Ανθ. Γαζή 1 και Κύπρου (γωνία), τηλ. 2410/535.260 (Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων).

4.30 μ.μ. - 6.30 μ.μ.: Κουτσονίκου Μαρία, Ερυθρού Σταυρού 30, τηλ. 2410/257.282 (Δίπλα στην Πύλη του Παλαιού Νοσοκομείου).

6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Νταλαγιώργου Χρήστου (Κληρονόμοι), Παπαναστασίου 94, τηλ. 2410/625.051 (Δίπλα στην παλαιά Τροχαία).

8.30 μ.μ. - 11.00 μ.μ.: Τζάνας Ιωάννης, Δήμητρας 23 (Με Γαριβάλδη), τηλ. 2410/258.215.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ

Τέλος, από τις 11 απόψε έως τις 8 αύριο το πρωί θα διανυκτερεύσει το φαρμακείο: Καλύβη Αικατερίνη, Ηπείρου 120, τηλ. 2410/231.320 (μετά τη διασταύρωση με Κολοκοτρώνη).

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass