ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η απογευματινή σίτιση φέρνει εντάσεις στο Πανεπιστημιακό

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 1:59

 

Δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και της Διοίκησης του Ιδρύματος, προέκυψε με αφορμή το ζήτημα της απογευματινής σίτισης στο ΠΓΝΛ που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Το Σωματείο ασκεί έντονη κριτική στον διοικητή κ. Κώστα Καραμπάτσα ενώ κάνει λόγο για μη σεβασμό της προσωπικότητας υπηρεσιακών παραγόντων. Από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αποτελεί ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, η διοίκηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝΛ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι «η πρόταση του διοικητή τελικά κι όχι της ομάδας να λειτουργήσει η απογευματινή σίτιση με το υπάρχον προσωπικό είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ευφυΐα να αντιληφθεί κανείς ότι σε ένα Τμήμα, που δουλεύει ήδη με -30% από το προβλεπόμενο προσωπικό, με απλήρωτες βάρδιες και υπερωρίες, δεδουλευμένα, όχι μόνο απλά να ανταπεξέλθει, αλλά κατάφερε να αναβαθμίσει σε πολύ υψηλό βαθμό την ποιότητα του φαγητού και της μεταφοράς του χάρη της φιλότιμης προσπάθειας όλων των εργαζομένων του Τμήματος.

Η πρόταση είναι συγκεκριμένη: ενίσχυση με προσωπικό του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής, κατάρτιση προγράμματος ολοήμερης λειτουργίας με τελική εκροή την εξοικονόμηση χρημάτων. Για επικοινωνιακούς λόγους και πατώντας επί πτωμάτων η πρόθεσή σας να λειτουργήσει η απογευματινή σίτιση με το υπάρχον προσωπικό θα θέσει σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Εξίσου σημαντικός είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας των υπηρεσιακών παραγόντων. Συγκεκριμένα δεν συζητήθηκε καθόλου η πρόταση, που έχει κατατεθεί από την Προϊσταμένη Διατροφής και όχι μόνο αυτό, αλλά αντιμετωπίστηκε η ίδια με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς και απειλές.

Ενημερώνουμε αυτή τη φορά δημόσια, τον πρόεδρο του Δ.Σ. των Νοσοκομείων της πόλης μας αλλά και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, ότι είναι η τελευταία φορά, που απειλούνται και τρομοκρατούνται υπηρεσιακά στελέχη. Την επόμενη φορά, που θα υπάρξει περιστατικό απειλών, ύβρεων, τρομοκρατίας, ηθικής παρενόχλησης σε βάρος εργαζόμενου θα κινηθούμε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Απαντώντας, η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «δεν χρειάζονται ούτε ένταση, ούτε αντιπαράθεση, ούτε διάλογος μέσω ΜΜΕ για ένα εσωτερικό θέμα του νοσοκομείου, με ευρύτατες όμως προεκτάσεις κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Μαζί και η επισήμανση ότι είναι η πρώτη και τελευταία φορά που απαντάμε δημόσια. Το κάνουμε μόνο από σεβασμό στην αλήθεια και από ειλικρινή διάθεση να απαλλαγεί το νοσοκομείο και η δημόσια υγεία από περιττές και άσκοπες δαπάνες και να διοχετεύσει τους πόρους του, σε αληθινά δύσκολους καιρούς, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου και της ασθένειας και μόνο εκεί.

Στη συνεδρίαση αυτή του Δ.Σ. , ομόφωνα τα μέλη του συλλογικού οργάνου κατέληξαν στην αναγκαιότητα να εξεταστεί με συγκεκριμένο εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο, η δυνατότητα να καλυφθεί με το δικό μας προσωπικό και μόνο η σίτιση των ασθενών σε 24ωρη βάση, ώστε να απαλλαγεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από το δυσβάστακτο βάρος των 600.000 € το χρόνο που κοστίζει η βραδινή σίτιση των ασθενών ! Το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, η ΠΟΕΔΗΝ, πολλές φορές θέτει δημόσια ως πάγιο αίτημα την απομάκρυνση κάθε είδους εργολάβων ανθρώπινων υπηρεσιών από τις δημόσιες δομές υγείας. Στην περίπτωσή μας, μας δίνεται ίσως η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και το Σωματείο Εργαζομένων λέει ότι επιθυμεί. Προς τι λοιπόν η ένταση και η αντιδικία;

Στην ίδια συνεδρίαση, αφού ομόφωνα καταλήξαμε στην ανάγκη να επιχειρηθεί αυτή η τομή, ικανοποιώντας και το σχετικό αίτημα του Σωματείου, αλλά και στοιχειώδη ζητήματα κοινής αντίληψης, ομόφωνα αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια τριμελή ομάδα εργασίας για να εκπονήσει ένα βιώσιμο πλάνο με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, αλλά και στην εργατική νομοθεσία, έτσι ώστε να μη θιγεί κανένα εργασιακό δικαίωμα, αποτελούμενη από το μέλος του Δ.Σ. κ. Π. Αναγνωστοπούλου, τη διευθύντρια διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του νοσοκομείου κ. Ε. Μαλισιώτου και την ίδια την προϊσταμένη του τμήματος Διατροφής και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κ. Τσολάκη, την οποία φυσικά ακούσαμε προσεκτικά, ουδείς την προσέβαλε, την απείλησε ή την τρομοκράτησε! Υπάρχουν πολλές φυσικές παρουσίες για να το επιβεβαιώσουν αυτό, αλλά και πρακτικά της συνεδρίασης.

Στην επιτροπή αυτή και η προϊσταμένη της διατροφής, αλλά και το σωματείο είναι ευπρόσδεκτοι, να καταθέσουν έγγραφες και προφορικές προτάσεις προς την κατεύθυνση που όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι η ευκταία και επιθυμητή λύση: Στην απαλλαγή ή στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση μιας δαπάνης 600.000 € για το βραδινό φαγητό των ασθενών, που όλοι μας χαρακτηρίσαμε ως αδικαιολόγητη και έξω από τα σημερινά δεδομένα του νοσοκομείου , αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Στον κοινό αυτό στόχο πραγματικά δεν περισσεύει κανείς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass