ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ ΚΩΝ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Μέχρι τον Γιάννη Δραγασάκη για τους δασικούς χάρτες

* Για μακρόπνοο έργο υποδομής κάνει λόγο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση * Συνεχείς ενημερωτικές ημερίδες στους δήμους της περιοχής

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2017 15:00

«Οι αστοχίες της διοίκησης ταλαιπωρούν τους πολίτες», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα στην «Ε», με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Την περασμένη Τρίτη, από κοινού με τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο, ο κ. Γκουντάρας συναντήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τους υπεύθυνους της επιτροπής που χειρίστηκαν τους δασικούς χάρτες, προκειμένου να υποβάλουν σειρά ερωτημάτων για διάφορες περιπτώσεις που αφορούν σε περιοχές των δύο δήμων και οι οποίες είναι εμφανώς λανθασμένες.

Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με περιπτώσεις διακατεχόμενων περιοχών, που δεν είναι δηλαδή σαφές αν ανήκουν σε ιδιώτες ή το δημόσιο, ή περιοχές που το 1945 καταγράφηκαν ως δάση αλλά το 2008 ως ιδιωτικά κτήματα, ή ακόμα περιοχές με καστανιές σε μεγαλύτερο υψόμετρο που παρουσιάζονται ως δασικές εκτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν χωρίς να προηγηθούν αυτοψίες των δασικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς.

Τα μέλη της επιτροπής έδειξαν διάθεση να βελτιώσουν ατέλειες ή λάθη όπως τα παραπάνω, τόνισε ο κ. Γκουντάρας, και δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στα σχετικά ερωτήματα των δύο δημάρχων σε νέα συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών καταβάλλουν προσπάθεια να έχουν το προσεχές διάστημα συνάντηση για το θέμα των δασικών χαρτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ανακοίνωση για τους δασικούς χάρτες εξέδωσε εν τω μεταξύ χθες ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Τσέλιγκας, αναφέροντας τις περιοχές στις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανάρτησε τους δασικούς χάρτες.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί βασικό και μακρόπνοο έργο υποδομής, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και με θετικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Με την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών θα επιτευχθεί ο σαφής πλέον καθορισμός των περιοχών που αποτελούν γενικά δάση και δασικές εκτάσεις.

Ως εκ τούτου, θα αποσαφηνιστούν οι χώροι που ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, θέτοντας τέλος στην αμφισβήτηση και την ανασφάλεια περί αυτών και λειτουργώντας προς όφελος του πολίτη και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, διά των Δασικών Υπηρεσιών της, ανάρτησε δασικούς χάρτες στις εξής περιοχές:

Α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, όπου αναρτήθηκε στις 20-1-2017 ο δασικός χάρτης για το σύνολο της Π.Ε. Ευβοίας.

Β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, όπου αναρτήθηκε στις 20-1-2017 ο δασικός της Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων του Δήμου Λαμιέων της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου αναρτήθηκε στις 3-2-2017 ο δασικός χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, εκτός των προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ Αμπελώνος, Αργυροπουλίου, Γιάννουλης, Τυρνάβου και Φαλάνης.

Δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπου αναρτήθηκε στις 10-2-2017 ο δασικός χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, εκτός των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου.

Οι ανωτέρω δασικοί χάρτες είναι προσβάσιμοι για τους πολίτες στις ιστοσελίδες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας (www.apdthest.gov.gr), της ΕΚΧΑ Α.Ε. (www.ktimatologio.gr) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.ypeka.gr).

Κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στη σχετική πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων της οικείας Διεύθυνσης Δασών. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για είκοσι (20) ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε. (www.ktimatologio.gr), με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων. Η υποβολή των αντιρρήσεων αφορά αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στους δασικούς χάρτες εκτάσεων.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα δασικών χαρτών που αφορούν στις ανωτέρω περιοχές έχουν συγκροτηθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.), τα οποία στοχεύουν καθημερινά στη σωστή και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση του πολίτη.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα ανωτέρω Σ.Υ.Α.Δ.Χ. καθώς και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών των Νομών».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Εν τω μεταξύ, με σκοπό την πλήρη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμος Τεμπών διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Γόννων.

Σύμφωνα με το μπλογκ του Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά, «την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος και ακολούθησε η τοποθέτηση του Γιώργου Λαδόπουλου ως εκπρόσωπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Στη συνέχεια επιστήμονες και ειδικοί με το θέμα ανέλυσαν τις τεχνικές, νομικές και διαδικαστικές ενέργειες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οι εισηγητές που πήραν το λόγο ήταν οι Καρδούλας Νίκος – τοπογράφος μηχανικός Msc Τηλεσκόπηση, Γκαραβέλη Ανθή – Εκπρόσωπος του Δασαρχείου, Γιοβανόπουλος Ρήγας – δασολόγος / εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Ιακωβάκης Κωνσταντίνος – εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. Λάρισας και Πετρωτός Χαράλαμπος – εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των πολιτών, δόθηκαν οι σχετικές απαντήσεις και διαβάστηκε από τη συντονίστρια της εκδήλωσης, Γεωργία Τσιόπα, το ψήφισμα της συνεδρίασης της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το θέμα αυτό.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Ο Δήμος Κιλελέρ και η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ανάρτηση δασικών χαρτών, προβλήματα και λύσεις», σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νίκαια.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν αντιπρόσωποι από τη Διεύθυνση Δασών, το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο και τέως στέλεχος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήριος Σωτηρίου, καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην ημερίδα η οποία φιλοδοξεί, μέσω των εισηγητών, να προτείνει λύσεις στο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε με τους δασικούς χάρτες.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PERSES
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1