ΕΝΦΙΑ …ο επτάψυχος!

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2015 9:17

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να καλύψει το δημοσιονομικό κενό – κοινώς μαύρη τρύπα - του Προϋπολογισμού του 2014, ψήφισε, μεταξύ των άλλων, το Ν. 4233/2013 (ΦΕΚ. Α΄ 287 της 31.12.2013), το λαομίσητο «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ, ΕΝΦΙΑΣ κατά Γκ. Χαρδούβελη!) ο οποίος προκάλεσε σάλο και γι’ αυτό αποτέλεσε τη χαριστική βολή κατά των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25.01.2015.

Ο νόμος αυτός καταγγέλθηκε, με «πυρ ομαδόν», από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης ως αντισυνταγματικός και, πάνω απ’ όλα, ως άδικος.

Όποιος ανατρέξει στο διαδίκτυο θα θυμηθεί τους μύδρους που εκτόξευαν τότε, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. κατά του νόμου αυτού. Το Σεπτέμβριο του 2014 οι αρχηγοί των δύο αυτών κομμάτων, με την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, έδωσαν συνεντεύξεις προς τους δημοσιογράφους. Και ο μεν Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το οποίο στο Β΄ πυλώνα, μεταξύ των άλλων, προβλέπει την «ΑΜΕΣΗ κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», ενώ ο Π. Καμμένος, ανήγγειλε (12.09.2014), «το τετρασέλιδο κείμενο προσφυγής κατά του ΕΝΦΙΑ που κατήρτισαν τέσσερις δικηγόροι» και παρότρυνε την άσκηση σχετικών προσφυγών, σε όσους το επιθυμούσαν.

Ο Αλ. Τσίπρας, και όλα τα στελέχη του κόμματός του, σε όλες σχεδόν τις εμφανίσεις τους, διακήρυτταν την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά του «Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), που ίσχυε μέχρι το 2013. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στις 17.01.2015, δηλ. μια βδομάδα πριν από τις εκλογές δήλωνε: «Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς πρόκειται για έναν φόρο – λαιμητόμο. Ωστόσο, θα αντικατασταθεί από τον ΦΜΑΠ», ότι «οι δόσεις (σσ.: του ΕΝΦΙΑ) θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά καθώς αφορούν στο έτος 2014», ενώ διευκρίνιζε πως «κανείς Έλληνας δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ που να αφορά στο έτος 2015». Και για να φαιδρύνουμε την όλη υπόθεση, δήλωνε εμφατικά σε σχετική ερώτηση: «Δεν θα πάω στη Μέρκελ ως καλός μαθητής». Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τη Μέρκελ, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Εμείς αναφωνούμε, τώρα που ο Αλ. Τσίπρας ικετεύει, επισκεπτόμενος, τους Μέρκελ και Όλαντ, τη βοήθειά τους: «O tempora o mores»! Ήταν, η εποχή που οι Τσίπρας και Καμμένος και τα στελέχη τους αποκαλούσαν όσους συνομιλούσαν με Μέρκελ και Ολάντ, μερκελιστές, προδότες, Κουΐσλιγκ, γερμανοτσολιάδες Τσολάκογλου κλπ, προηγουμένως δε ο Αλ. Τσίπρας είχε αποκαλέσει τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, Ολανδρέου! Αυτά, για να μην ξεχνούμε το τι έλεγαν. Τώρα, όμως, οι «λαθρεπιβάτες της εξουσίας», διαπίστωσαν ότι όλα όσα έλεγαν τότε και αφειδώς υποσχόταν, αποτελούσαν «έπεα πτερόεντα» («λόγια φτερωτά»). Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ («Φόρος - λαιμητόμος») δηλώνουν τώρα ανερυθρίαστα ότι δεν καταργείται, ενώ σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μετά τις εκλογές διακήρυττε ότι θα καταργηθεί. Μάλιστα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη (η οποία πριν τις εκλογές, ως επικεφαλής του κινήματος «δεν πληρώνω», συνιστούσε την μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, όμως μετά τις εκλογές δήλωσε ανερυθρίαστα ότι η καταβολή του συνιστά πατριωτικό καθήκον!) είχε υποσχεθεί πως ο νέος ΦΜΑΠ που θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα έλθει με νόμο που θα ψηφισθεί μετά το τέλος Ιουνίου 2015 και θα υπολογισθεί ο φόρος με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, προς συμμόρφωση με την εκδοθείσα, στα τέλη του 2014, απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία υποχρεώνει την αναμόρφωση αυτών μέχρι 30.06.2015.

Τώρα, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ μας πληροφορεί ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται για το 2015, όμως θα είναι ηπιότερος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Δηλαδή, την υποχρέωση που προϋπήρχε των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ μας την προσφέρει μετεκλογικά ως…. δώρο! Όμως, και το «δώρο» αυτό πληροφορηθήκαμε, από τη 47σέλιδη πρόταση της συγκυβέρνησης προς τους «θεσμούς», ότι θα εφαρμοσθεί, προκειμένου να εισπραχθεί το ίδιο ποσό που εισπράχθηκε και το 2014, δηλαδή το ποσό των 2.650 δισ. ευρώ, αντί του υποσχεθέντος του 1,4 δισ. ευρώ! Η κυνικότητα σε όλο της το μεγαλείο! Φαίνεται πως όλες αυτές οι υποσχέσεις, ήταν απλά «σχήματα λόγου», όπως και το «σκίσιμο του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο», κατά την Ζ. Κωνσταντοπούλου!

Γιατί, όμως, ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός και άδικος; Σύμφωνα με το άρθρο 4 § 5 του Συντάγματος «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Αυτό σημαίνει ότι ο συνταγματικός νομοθέτης υποχρεώνει όλους τους πολίτες να καταβάλλουν φόρους (δημόσια βάρη) ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, δηλαδή, ανάλογα με τα πραγματικά ετήσια εισοδήματά τους, κάτι που ο ΕΝΦΙΑ παραβλέπει. Επί πλέον φορολογεί το κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς κάποιο αφορολόγητο, όταν δε η συνολική αξία των ακινήτων ενός φορολογουμένου υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4233/2013 και συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή επιβάλλεται φόρος δύο φορές για τα ίδια ακίνητα!

Το πλέον τραγελαφικό είναι ότι επειδή είναι φόρος κατοχής ακινήτου, επιβάλλεται και στα ακίνητα που δεν αποφέρουν κάποια πρόσοδο, όπως π.χ. κενά, ή ημιτελή κτίσματα και οικόπεδα!

Κατόπιν όλων των πιο πάνω αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ΕΝΦΙΑ (…Σ!) είναι επτάψυχος, ότι αυτοί που υποσχέθηκαν την κατάργησή του και δεν το πράττουν διαπράττουν μια μεγάλη πολιτική απάτη, η οποία θα έχει άμεσες πολιτικές συνέπειες και, όσο ισχύει, θα τιμωρεί όλους όσοι δεν τον καταργούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass