Τι είδαν οι Ολλανδοί στη Λάρισα

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2023 16:02

Από τον Χάρη Ανδρεόπουλου*

Την περασμένη Πέμπτη ενημερωθήκαμε από την «Ε» (28.09.2023, σ. 3) ότι στο

Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων που διαμορφώθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου οι Ολλανδοί ειδικοί επιστήμονες της εταιρείας «HVA Ιnternational» να ενημερώσουν τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό για την πρόοδο των εργασιών τους, αναφορικώς με το έργο που ανέθεσε στην ολλανδική εταιρεία η ελληνική Κυβέρνηση,. ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για το έργο αφ’ ενός μεν της σύνταξης ενός πορίσματος για τον εντοπισμό όλων των αιτίων και παραγόντων που προκάλεσαν στην περιοχή μας τη “βιβλική” καταστροφή, εφ’ ετέρου δε της κατάρτισης ενός σχεδίου (“Master Plan”) αποκατάστασης της πλημμυρισμένης λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας. Θεώρησα ρεαλιστική την επιλογή του Πρωθυπουργού να καλέσει μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιδιωτική γεωργική εταιρεία (η οποία υλοποιεί αγροτοβιομηχανικά έργα εστιάζοντας το έργο της στη διαχείριση υδάτων) να μας δώσει τα «φώτα» της για τις πληγές και να μας υποδείξει τρόπους για τη θεραπεία τους και την επάνοδο της ζωής στη κανονικότητα, αλλά ομολογώ ότι με προβλημάτισε το γεγονός πως απ’ αυτό το έργο, την ερευνητική / μελετητική δράση είναι απόντες ελληνικοί κρατικοί και επιστημονικοί φορείς. Πού είναι π.χ. τα Πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα οι (επτά τον αριθμό – δεν τις λες και λίγες για ένα μικρό κράτος όπως η Ελλάδα) Γεωπονικές Σχολές ή οι (περισσότερες στον αριθμό...) Πολυτεχνικές Σχολές (Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.λπ.) που ασφαλώς θα μπορούσαν να έχουν έναν κρίσιμο λόγο (και ρόλο) για το τι πήγε “στραβά” στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στις υποδομές, στις γέφυρες, στους ταμιευτήρες και να συνδράμουν στην ανάδειξη των αιτίων που προκάλεσαν τις καταστροφές, υποδεικνύοντας, παραλλήλως, τους τρόπους της ανάκαμψης; Πού είναι οι καθ’ ύλην (επιστημονικά) αρμόδιοι και σχετικοί (εξ επόψεως της φύσεως των ζητημάτων) επιστημονικοί σύμβουλοι τους κράτους (Ν.Π.Δ.Δ.) και εν προκειμένω τα Επιμελητήρια (Γεωτεχνικό [ΓΕΩΤ.Ε.Ε] και Τεχνικό [Τ.Ε.Ε.]);
Ως Έλληνα, βέβαια, με παρηγόρησε το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας «HVA Ιnternational» (ο λεγόμενος C.E.O. [Chief Executive Officer], ελληνιστί: ο Διευθύνων Σύμβουλος) που ανέλαβε το «master plan»για την αποκατάσταση / ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου, είναι ένας πατριώτης μας που διαπρέπει στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για τον κ. Μιλτιάδη Γκουζούρη που τις μέρες αυτές έχει γίνει “πρωτοσέλιδος” («Bήμα», 24/09/2023, «Ελεύθερος Τύπος», 25/09/2023, «Καθημερινή» [site], 29.09.2023, «Real News», 01.10.2023, κ.α.) για το πράγματι δύσκολο έργο που ανέλαβε προσκληθείς προς τούτο από την ελληνική Κυβέρνηση - κι αν δεν συνέβαινε αυτό ίσως να μην τον γνωρίζαμε ποτέ... Ο κ. Γκουζούρης (για τον οποίο αμφιβάλλω αν στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει έστω και ΕΔΙΠ σε ελληνικό ΑΕΙ...) είναι στέλεχος διοίκησης και επιχειρηματίας, κάτοχος Μ.Β.Α. από το «Nottingham Trent University» και πτυχίου B.Sc. Επικοινωνίας-Δημοσιογραφίας από το «HU University of Applied Sciences» της Ουτρέχτης και κατέχει το κρίσιμο πόστο του C.E.O. στην ολλανδική εταιρεία της οποίας το χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Είχε διατελέσει σύμβουλος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητή Γεωπονικής του ΑΠΘ Αθαν. Τσαυτάρη (για το έργο ίδρυσης του ενιαίου φορέα εξαγωγών) στη διάρκεια της θητείας της Κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ) - Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ) τη διετία 2012-2014. Σήμερα ηγείται της «HVA Ιnternational».
Ο Έλληνας C.E.O. ανάμεσα στα προβλήματα που έχει διαπιστώσει δεν παρέλειψε και αυτό του κατακερματισμού της δημόσιας διοίκησης και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων. «Είναι από τα πολύ σοβαρά ζητήματα... Δεν υπάρχει “ο στρατηγός” ο οποίος θα υλοποιεί ένα σχέδιο συγκεκριμένο, υπάρχουν 50 σχέδια με 50 “στρατηγούς” για την ίδια μάχη. Οταν προσπαθούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό πέντε άνθρωποι μαζί και ο καθένας έχει διαφορετική συνταγή και βάζει διαφορετικά υλικά και διαφορετικές ποσότητες και αναλογίες και τα ρίχνει στην ίδια χύτρα, στο τέλος το φαγητό θα είναι αποτυχημένο. Αυτό έχει συμβεί εδώ...», αναφέρει («Καθημερινή», 29.09.2023). Επίσης, σχετικά με τη ζημιά γύρω από το φράγμα της Γυρτώνης που προκάλεσε κατά μεγάλο μέρος την πλημμύρα η οποία δημιούργησε με τη σειρά της τη νέα λίμνη «Κάρλα», στην ίδια συνέντευξή του, ο Έλληνας C.E.O. της ολλανδικής εταιρείας είναι αποκαλυπτικός. «Ο δρόμος που φτιάχτηκε εκεί δεν ήταν στον σχεδιασμό. Φτιάχτηκε γιατί οι ντόπιοι έλεγαν “έλα ρε φίλε αυτό είναι πιο κοντά, φτιάξε μου έναν δρόμο εδώ να πηγαίνω στο χωριό” και με πίεση ο δήμαρχος ή ο τοπικός άρχοντας, όποιος είναι, έφτιαξε έναν δρόμο. Ο δρόμος καταρχάς φτιάχτηκε ως ένα μικρό ανάχωμα επάνω στην παλιά κοίτη του Πηνειού και στην πρώτη φάση της πλημμύρας συγκράτησε νερά. Σε δεύτερη φάση πήρε απόφαση ένας τοπικός παράγοντας και έβαλε ένα σκαπτικό και το άνοιξε, οπότε έφυγε με ορμή πολύ νερό και προστέθηκε στους υπόλοιπους όγκους. Αυτό ήταν ένα σχέδιο που δεν υπήρχε πουθενά καταγεγραμμένο για το πώς θα κινηθεί κάποιος κι αν θα πρέπει να ανοιχτεί σε εκείνο το σημείο το ανάχωμα ή λίγο παραπέρα ή λίγο πιο πριν ή αν θα έπρεπε να μην ανοιχτεί καθόλου. Δεν υπήρχε ούτε οδηγία, ούτε σύσταση, ούτε τίποτα... Αυθαίρετα, λοιπόν, οποιοσδήποτε εκείνη τη στιγμή έκανε ό,τι του κατέβαινε!..» («Καθημερινή» [site], “Tι είδαν οι Ολλανδοί στη Θεσσαλία” [της Θεοδ. Βασιλοπούλου], 29.09.2023).
Ίσως, τελικά, να ‘ναι και καλύτερα που ο Πρωθυπουργός ανέθεσε σε μια καταξιωμένη ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού το έργο της έκδοσης του πορίσματος για να τα μάθουμε με λόγια “χύμα και σταράτα” την αλήθεια - για την οποία ο ανεξάρτητος μελετητής δεν έχει λόγο («πολιτικό κόστος») να κρύβει λόγια. Θα πρέπει, φυσικά, η Κυβέρνηση, να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα στη διαχείριση των κρίσεων από πλευράς τόσο του εαυτού της (για τα συναρμόδια Υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας), όσο και της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες). Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες) να ενεργήσουν υπεύθυνα και να προετοιμασθούν για τέτοια ακραία γεγονότα και στο (εγγύς -καθώς έρχεται χειμώνας- και στο απώτερο) μέλλον. Η άμεση ανάγκη είναι η προσαρμογή, η προετοιμασία και, όπου είναι δυνατόν, ο μετριασμός των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Και επειδή την Κυριακή που έρχεται (08.10.2023) προσερχόμαστε στην κάλπη, απ’ τα ψηφοδέλτια για τους Δήμους και τις Περιφέρειες διαλέγουμε τους καλυτέρους, τους ικανοτέρους εξ εκείνων των υποψηφίων της παρατάξεως της επιλογής μας. Δυσκόλεψαν τα πράγματα κι η ψήφος έχει νόημα όταν συμβάλλει στην εκλογή εκείνων που μπορούν, εκείνων που είναι ικανοί να δίνουν (ως συμπολίτευση) ή να (αντι-) προτείνουν (ως αντιπολίτευση) λύσεις για τα προβλήματα που βιώνει κάθε τρεις και λίγο ο τόπος μας από φωτιές και πλημμύρες – και ου μόνον. Τότε είναι που κι η ψήφος μας έχει αντίκρισμα, που πιάνει τόπο...

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής Β’/βάθμιας Eκπ/σης, κλ. ΠΕ01, (xaan@theo.auth.gr).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass