ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Συμφωνία αλήθειας για έξοδο από την κρίση

Δημοσίευση: 19 Νοε 2016 12:20

«Η περίφημη «ελπίδα» του ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε απογοήτευση μέσα σε λίγους μήνες. Όλο και πιο συχνά ακούγεται το αίτημα της πολιτικής αλλαγής. Αίτημα που στηρίζεται στα προβλήματα που κάθε μέρα μεγαλώνουν».

Αυτό αναφέρει -μεταξύ άλλων με συνέντευξή της στην «Ε»- η πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία θα βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα για να μιλήσει το βράδυ στην χοροεσπερίδα της ΝΟΔΕ ΝΔ στο κέντρο «Αστέρας».

Η κ. Κεφαλογιάννη εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στις όποιες εκτιμήσεις της, τόσο για την ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης, όσο και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί ψεύτικους εχθρούς, γιατί μόνο έτσι ξέρει να επιβιώνει και πως οι εντάσεις και οι τεχνητές συγκρούσεις είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης». Εξηγεί γιατί η ΝΔ επιμένει στο αίτημα περί πρόωρων εκλογών και σχολιάζοντας την απαξίωση γενικότερα του πολιτικού συστήματος, δηλώνει ότι «το μεγάλο στοίχημα, το πιο δύσκολο είναι να επανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς».

Όσον αφορά στον τουρισμό, τομέα που υπηρέτησε για χρόνια ως υπουργός στις κυβερνήσεις της ΝΔ, η κ. Κεφαλογιάννη δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της νυν υπουργού κ. Κουντουρά και δηλώνει «ανήσυχη από την έλλειψη στρατηγικής και την ευκολία με την οποία αντιμετωπίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Η κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, κάποια στιγμή θα σταματήσει».

* Κυρία Κεφαλογιάννη, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι σε εξέλιξη, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα υπάρξει καταρχήν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου προκειμένου, το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να δώσει το «πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος. Θα είναι αναίμακτη για τους Έλληνες πολίτες αυτή η συμφωνία;

- Η κυβέρνηση αρέσκεται σε πρόωρους πανηγυρισμούς και πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας. Σας θυμίζω τον τραγέλαφο της πρώτης αξιολόγησης και την καθυστέρηση με την οποία τελικά αυτή έκλεισε. Θα ήθελα λοιπόν εγώ από τη μεριά μου, να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική στις όποιες εκτιμήσεις κάνω τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο φυσικά και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Και όπως όλοι γνωρίζουμε τίποτα δεν «χαρίζεται». Κάθε βήμα έχει το αντίτιμό της, το οποίο το διαπραγματεύεται μια κυβέρνηση ανίσχυρη, χωρίς σχέδιο, χωρίς προορισμό. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η διαρκής κωλυσιεργία και οι παρατεταμένες διαβουλεύσεις, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η αγορά, η πραγματική οικονομία στενάζει.

* Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Μην μου απαντήσετε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, προέταξε το κομματικό του συμφέρον, γιατί ο Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται …άλλα ήθη στην πολιτική.

- Αστεία πράγματα! Καμία υπονόμευση δεν υπάρχει, κανένα κομματικό συμφέρον δεν προτάσσεται. Η κυβέρνηση δημιουργεί ψεύτικους εχθρούς, γιατί μόνο έτσι ξέρει να επιβιώνει. Οι εντάσεις και οι τεχνητές συγκρούσεις είναι πάγια τακτική της. Εμείς, όποτε χρειάστηκε, δείξαμε στην πράξη ότι το εθνικό συμφέρον προέχει έναντι όλων των άλλων. Τηρούμε στάση ευθύνης, ασκούμε τον θεσμικό μας ρόλο ως Αντιπολίτευση, ελέγχουμε την κυβέρνηση, καταθέτουμε προτάσεις και εναλλακτικές. Τι νόμιζαν; Ότι θα είμαστε αδρανείς; Τους είπε κάποιος ότι τους δώσαμε λευκή επιταγή; Ας κοιτάξουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και ας μην καλλιεργούν μύθους και άλλοθι. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αυτοϋπονομεύονται.

* Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει επανειλημμένα εκλογές. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;

- Το αίτημα για εκλογές ήταν η συμπύκνωση της δυσαρέσκειας του κόσμου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ποτέ μια κυβέρνηση δεν απογοήτευσε τόσο πολύ, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τους ψηφοφόρους της αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Η περίφημη «ελπίδα», μετατράπηκε σε απογοήτευση μέσα σε λίγους μήνες. Όλο και πιο συχνά ακούγεται το αίτημα της πολιτικής αλλαγής. Αίτημα που στηρίζεται στα προβλήματα που κάθε μέρα μεγαλώνουν. Κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ασφυξία της αγοράς, υπερφορολόγηση των πολιτών, διάλυση της μεσαίας τάξης. Οι αντοχές αυτής της κυβέρνησης είναι ελάχιστες πλέον. Πώς θα δώσει λύσεις στα προβλήματα; Πώς θα διαπραγματευτεί; Πως θα αντιμετωπίσει τις καθημερινές δυσκολίες; Φτάνει ο καιρός να αποχωρήσουν. Είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

* Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις αισθητά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο αυτές καταγράφουν και μια γενικότερη απαισιοδοξία των Ελλήνων για την επόμενη μέρα. Προφανώς για την εικόνα αυτή ευθύνεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος...

- Όπως σας είπα και πριν η «ελπίδα» εξανεμίστηκε. Βρισκόμαστε δυστυχώς και πάλι στην περίοδο των αρνητικών συναισθημάτων για την παρούσα κατάσταση, για το μέλλον των ανθρώπων, για την πολιτική και τους πολιτικούς. Στα επτά χρόνια της κρίσης οι πολίτες έκαναν τεράστιες θυσίες. Το τελευταίο που χρειάζονται είναι να τάζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε. Αυτή τη στιγμή θα σας έλεγα ότι το μεγάλο στοίχημα, το πιο δύσκολο είναι να επανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Θέλει χρόνο και προσπάθεια μεγάλη. Το όπλο μας θα είναι η Συμφωνία της Αλήθειας. Ένας οδηγός εξόδου από την κρίση, με ρεαλιστικές προτάσεις.

* Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα μας, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ οι αυξητικές ροές των τουριστών συνοδεύτηκαν και από αντίστοιχες αυξήσεις στα έσοδα. Τι απαντάτε;

- Δυστυχώς τα επίσημα νούμερα για τα έσοδα διαψεύδουν όποιες δηλώσεις γίνονται, που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Τα έσοδα δεν ακολουθούν τις αφίξεις και αυτό εξηγείται εύκολα αν συνυπολογίσει κανείς την υπερφορολόγηση, τη γενικότερη επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου, αλλά και τη σύνθεση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας πλέον. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο όμως είναι η έλλειψη στρατηγικής και η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Η κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, κάποια στιγμή θα σταματήσει. Και εκεί θα φανούν τα προβλήματα που συσσωρεύονται ημέρα με την ημέρα. Η κυβέρνηση αποκομμένη από την πραγματικότητα μπορεί και σε αυτόν τον τομέα να πανηγυρίζει, αν ρωτήσετε όμως τους επαγγελματίες του κλάδου θα δείτε μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass