Ο ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Βασίλης Κόκκαλης: Δεσμεύομαι για αλήθειες, διάλογο και εξωστρέφεια…

Δημοσίευση: 20 Νοε 2016 11:50

Το τρίπτυχο των βασικών προτεραιοτήτων του αναλύει με συνέντευξή του στην «Ε» ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα συντονισμού όχι μόνο των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση των αγροτών, αλλά και των κομμάτων για τη συγκρότηση εθνικού σχεδίου για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.

Επίσης εκτιμά ότι η αγροτική πολιτική πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας την υπόλοιπη επικαιρότητα ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί για να είναι βιώσιμο και να επιβραβευθεί έτσι η τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης, μα πάνω απ’ όλα των Ελλήνων, ενώ για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας, ένα θέμα ευαίσθητο για τους ΑΝΕΛ, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει ότι αυτές καθορίζονται από το Σύνταγμα και όποιος τις αμφισβητεί, ας πάει σε δημοψήφισμα.

* Κύριε Κόκκαλη, έχετε τοποθετηθεί σε ένα ευαίσθητο και κρίσιμο υπουργείο για τη χώρα, αλλά κυρίως για την εκλογική σας περιφέρεια, το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή, για μια «ηλεκτρική καρέκλα»…

- Το γεγονός ότι τοποθετήθηκα σ΄ ένα νοικοκυρεμένο υπουργείο και θα κληθώ να συνεργαστώ με δύο ανθρώπους, τους κ. Αποστόλου, Τσιρώνη που γνωρίζουν άριστα το αγροτικό ζήτημα και το πώς θα στηριχθεί η ελληνική ύπαιθρος, είναι ευτύχημα για μένα. Προσωπικά προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, οι συγγενείς μου στα Νάματα ασχολούνται με την ύπαιθρο, ζω και δραστηριοποιούμαι στην καρδιά της αγροτικής οικονομίας, τη Θεσσαλία και γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Γι’ αυτό και δεν θα ζητήσω πίστωση χρόνου, παρά μόνο καλοπροαίρετη διάθεση, ειλικρίνεια και ρεαλισμό.

Θα επαναλάβω όσα υποστήριξα στην ορκωμοσία μου, ως υφυπουργός. Θα λέω αλήθειες, ακόμη και αν πονάνε και θα παλέψω με τους αγρότες για να βρούμε λύσεις, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου και της συμφωνίας μας με τους δανειστές. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος, παρά ευκαιριακά ευχάριστος. Αν θα πετύχουμε θα φανεί από την παρουσία των νέων κυρίως ανθρώπων στην ύπαιθρο. Αν γυρίσουν στα χωριά και τα ξαναζωντανέψουν θα σημαίνει ότι εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάτι θετικό προσφέραμε στην πατρίδα.

* Ακούγεται ότι οι σχέσεις του υπουργού κ. Αποστόλου με τον αναπληρωτή κ. Τσιρώνη είναι …ηλεκτρισμένες.

- Δεν έχω σχηματίσει αυτή την άποψη. Εξάλλου τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές πολιτικές. Όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο «καμιά καρέκλα δεν γράφει το όνομα κανενός» και όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η συνεργασία και ο ειλικρινής διάλογος θα ξεκινήσει από ψηλά για να μεταφερθεί στη βάση.

* Αύριο Δευτέρα συγκαλείτε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια με όλους τους αγροτικούς φορείς. Προφανώς για να ακούσετε και τα καταγράψετε τα βασικά προβλήματα της αγροτιάς.

- Όπως προείπα ο διάλογος, η συνεργασία και η συνέργεια αποτελούν βασική αρχή στην αγροτική μας πολιτική. Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας, μαζί με το μεταναστευτικό, την υγεία και την παιδεία θα πρέπει να αποτελέσουν το πεδίο μιας διαχρονικής διακομματικής συνεργασίας, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και από κοινού να υπάρξουν κάποιες συμφωνίες που θα δεσμεύουν τις κυβερνήσεις στην πολιτική τους για τα επόμενα χρόνια. Ανεξαρτήτως λοιπόν πολιτικών πεποιθήσεων κάποια στιγμή όλοι μαζί (κόμματα, αγροτικοί φορείς, κλπ) θα πρέπει να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα ενός εθνικού σχεδίου για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Θεωρώ απαραίτητο ο πρωτογενής τομέας να βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θέλω να πιστεύω ότι αύριο στην ανοικτή σύσκεψη με όλους τους αγροτικούς φορείς, θα υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος και κυρίως θα ακουστούν προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας.

* Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στο υπουργείο;

- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια. Για παράδειγμα μπορούμε να καθιερώσουμε μια μόνιμη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για την παρουσία των αγροτικών μας προϊόντων στο εξωτερικό, με το υπουργείο Εξωτερικών για να ξεπεραστούν προβλήματα (π.χ. ρωσικό εμπάργκο) με τις εξαγωγές των προϊόντων μας, με το υπουργείο Παιδείας και Εθνικής Άμυνας για τη διάθεση αυτών σε σχολεία και μονάδες, κ.ο.κ. Από κει και πέρα το υπουργείο πρέπει να καθιερώσει μόνιμα μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των αγροτών. Προσωπικά οι πόρτες του υπουργικού μου γραφείου θα είναι ανοικτές σε όλους για έναν γόνιμο διάλογο, όπως και όλοι μου οι συνεργάτες (σε Λάρισα και Αθήνα) θα είναι στη διάθεση των παραγωγών. Για παράδειγμα ο διάλογος που προανέφερα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση για την καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ακόμη πρέπει να πετύχουμε τη συνέπεια των λόγων και των πράξεων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων πότε θα καταβάλλονται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, για να προγραμματίζουν έγκαιρα τις εργασίες τους αλλά και να είναι με τη σειρά τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στις ενισχύσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό το έχουμε καταφέρει. Η έγκαιρη και εύκολη ενημέρωση των αγροτών, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία πρέπει να επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ), οι ΔΑΟΚ των Περιφερειών και τα Επιμελητήρια να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, ενοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφοριών τους. Δόξα τω Θεώ η τεχνολογία μας βοηθά.

* Τι θα αλλάξει τώρα με την υπουργοποίησή σας;

- Το γεγονός ότι αποτελώ μέλος της κυβέρνησης, δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσω όλα όσα υποστήριζα από τα βουλευτικά έδρανα. Αντιθέτως αποτελεί πρόκληση για μένα να υλοποιήσω, πάντα σε συνεργασία με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, όσα ζητούσα το προηγούμενο διάστημα.

* Ως βουλευτής είχατε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των νέων Συνεταιρισμών και των υγιών Ομάδων Παραγωγών. Άρα στο πρόσωπό σας οι Συνεταιρισμοί έχουν βρει έναν ένθερμο υποστηρικτή…

- Ήδη κάποιες σύγχρονες εγκαταστάσεις υγιών συνεταιριστικών μονάδων και Ομάδων Παραγωγών, μας δείχνουν τον δρόμο και αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις δυνατότητες που έχουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών να προχωρήσουν μπροστά και να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια διεξόδου από την κρίση. Και σίγουρα η οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι, για όσα δεν θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς όλοι ξέρουμε ότι όσα επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα, έχουν πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία και δίνουν προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα που παράγει η ευλογημένη ελληνική γη.

* Σας προβληματίζουν οι επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις;

- Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμά τους. Μερικές φορές βοηθούν και την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αρκεί μόνο αυτές οι κινητοποιήσεις να μην παραβιάζουν την ελευθερία των άλλων και παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα άλλων επαγγελματικών ομάδων, που επίσης πλήττονται από την οικονομική κρίση.

* Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή των αγροτών σε νέες καλλιέργειες. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν και οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ;

- Σίγουρα θα πρέπει να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς νέες καλλιέργειες, κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα, συμβουλεύοντας σωστά και έγκαιρα τον παραγωγό για τις προοπτικές αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Και κυρίως αυτό να γίνει δίχως να ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο παραδοσιακές καλλιέργειες, στις οποίες οι Έλληνες αγρότες έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να κατακτήσουν τις ξένες αγορές, όπως π.χ. στο βαμβάκι, το οποίο χρόνια ολόκληρα στήριξε το αγροτικό εισόδημα. Θεωρώ ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για τη συγκρότηση τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης και τη θέσπιση γεωργικών συμβούλων. Εξέλιξη που δεν κοστίζει, αντίθετα έχει να προσφέρει πολλά.

* Ας περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και κυρίως στο φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το χρέος. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη;

- Αν επικρατήσει η λογική, τότε η απόφαση απομείωσης του ελληνικού χρέους θα είναι γεγονός. Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί για να είναι βιώσιμο και να επιβραβευθεί έτσι η τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης, μα πάνω απ’ όλα των Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αποφάσεις, προχώρησε με κάθε κόστος σε μεταρρυθμίσεις και γενικότερα υλοποίησε τις δεσμεύσεις της. Τώρα η μπάλα είναι στο απέναντι στρατόπεδο.

* Πολλή κουβέντα γίνεται για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας. Ένα ευαίσθητο θέμα για το κόμμα σας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τι απαντάτε σε αυτούς που ζητούν διαχωρισμό των δύο θεσμών;

- Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει παραδοσιακά την ελληνική κοινωνία και το κράτος με την ορθοδοξία και την εκκλησία. Οι σχέσεις των δύο βασικών πυλώνων της κοινωνίας μας είναι ξεκάθαρα καθορισμένες από το Σύνταγμα και όποιος τις αμφισβητεί, ας πάει σε δημοψήφισμα για να διαπιστώσει τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους Έλληνες με την ορθοδοξία.

***Η συνέντευξη δόθηκε στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass