Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ «Ε»:

12 μέτρα κατά της φτωχοποίησης των αγροτών

* Έχει αρχίσει η εφαρμογή αντιπαραγωγικών μέτρων με βαριές εισπρακτικές ρυθμίσεις που χτυπούν την παραγωγική διαδικασία και εξοντώνουν τους παραγωγούς. Τα μέτρα αυτά καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό»

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2016 15:13

«Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει μια απόφαση της κυβέρνησης που συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών στην ύπαιθρο», τονίζει με συνέντευξή του στην «Ε», ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης.

Ενόψει της σημερινής ομιλίας του στη Λάρισα, ο κ. Τζελέπης καταγράφει τις αρνητικές για τον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ παραθέτει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αγροτική ανάπτυξη.

*Οι αγρότες όλης της χώρας βρίσκονται για μία ακόμη φορά σε αναβρασμό, προγραμματίζοντας κινητοποιήσεις που αναμένεται – μετά τις γιορτές – να αποκτήσουν δυναμικό χαρακτήρα. Πόσο δίκαια θεωρείτε ότι είναι τα αιτήματά τους; Τι θέση παίρνετε σε ενδεχόμενους νέους αποκλεισμούς δρόμων και εθνικών οδών;

-Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας εδώ και 10 μήνες από όταν έληξαν οι προηγούμενες κινητοποιήσεις τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ για τα προβλήματά του, αλλά και την αποστροφή που δείχνει γενικά η κυβέρνηση στους παραγωγικούς κλάδους και σε κάθε τι παραγωγικό. Είναι τέτοιος ο καταιγισμός των αρνητικών αποφάσεων που δύσκολα μπορεί κάποιος ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος να ξεχωρίσει έστω μια απόφαση ουσιαστική και θετική που θα συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτών στην ύπαιθρο. Όλα αυτά είναι απότοκα της υπερήφανης διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, όπου έχασε σε μια βραδιά ό,τι το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων, δηλαδή να κρατήσει μακριά από εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα τους δύο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας, τον πρωτογενή γεωργικό - αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Την:

* Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 22 έως 45 %.

* Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ που θα κάνει το προηγούμενο μέτρο ακόμη δυσμενέστερο.

* Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100% από το 2017

* Αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στο υπετριπλάσιο του ΟΓΑ το 2015 με εξομοίωση ουσιαστικά με πρόσθετη φορολογία εισοδήματος αφού για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το φορολογητέο εισόδημα και θα ανέλθουν μαζί με τις εισφορές για την υγεία στο 27% του εισοδήματος.

* Κατάργηση του ΟΓΑ που αποτελούσε κατάκτηση των αγροτών

* Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που υπολογίζεται με βάση όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα σε αύξηση κατά 40%

* Αύξηση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών, από το 13% στο 23% και από 1.1.2017 στο 24%

* Αύξηση του ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου οδηγώντας σε απόγνωση και εξαφάνιση τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους των νησιών λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής

* Επιβολή για πρώτη φορά ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί χωρίς κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα

* Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες.

* Καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και μεταφορά των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

* Τη χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και τα capital controls που οδηγεί τους αγρότες να μην μπορούν να βρουν τους πόρους για να καλλιεργήσουν και τις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την πρωτογενή παραγωγή.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και δεν ψήφισε τα μέτρα στη Βουλή. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών αλλά και οι αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα αυτό που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στην μεταφορά των προϊόντων τους από τα νησιά.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

*Οι αγρότες ζητούν τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών με την κυβέρνηση να απαντάει ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη συμφωνία που υπάρχει με τους θεσμούς. Τελικά, έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα δικών της χειρισμών στο συγκεκριμένο ζήτημα ή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η επιπλέον φορολόγηση των αγροτών;

-Τα αντιπαραγωγικά μέτρα με βαριές εισπρακτικές ρυθμίσεις που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται χτυπούν την παραγωγική διαδικασία και εξοντώνουν τους παραγωγούς, αφού οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις βγαίνουν εκτός παραγωγής καθώς δημεύεται ουσιαστικά το 60-80% του εισοδήματος που καλούνται να καταβάλλουν για φόρους και εισφορές. Τα μέτρα αυτά καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό. Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται. Γι’ αυτό στα σημεία διαμαρτυρίας η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι. Το πρόβλημα το δημιούργησε η κυβέρνηση και αυτή πρέπει να το λύσει. Η στοχοποίηση και φτωχοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων μπορεί να ανατραπεί με συνδυασμό μέτρων ανάπτυξης και μέτρων μείωσης του κόστους, αλλά εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση «αγρόν αγόρασε».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

*Παρουσιάζετε σήμερα στη Λάρισα τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αγροτική ανάπτυξη. Ποιες είναι οι κεντρικές θέσεις αυτής της πρότασης και πώς εκτιμάτε το μέλλον του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου;

-Υπάρχουν βιώσιμες και εναλλακτικές λύσεις που συζητάει με τους αγρότες και κατατέθηκαν από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στην Θεσσαλονίκη όπως και στις συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Ειδικότερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει :

1. Τη μη διάλυση του ΟΓΑ και τη μεταρρύθμισή του σε φορέα ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας και αφαίρεση άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ αλλά τον επιβαρύνουν.

2. Την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Ασφαλιστικές εισφορές από τον ένα για το νέο ζευγάρι αγροτών τα πρώτα πέντε χρόνια για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών μας.

3. Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών για αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους. Ο φόρος εισοδήματος να επανέλθει στο 13% και επιστροφή 5 μονάδες ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής.

4. Την καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες ως μέσο ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής

5. Την κατά προτεραιότητα ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών σε κοινότητες και μικρά νησιά μέχρι 2.000 κατοίκους στον ΟΓΑ, όταν έχουν σημαντικό αγροτικό εισόδημα.

6. Τη διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή.

7. Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας ώστε μέσα από την ανάπτυξη να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της οικονομικής ανάπτυξης για να επιλυθεί με σταθερό τρόπο το ασφαλιστικό πρόβλημα.

8. Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου με βάση την Τροπολογία που έχει καταθέσει επανειλημμένως η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή των Ελλήνων.

9. Την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ώστε να αξιοποιηθούν τα συνολικά 20 δισ. ευρώ για τον Ι και ΙΙ πυλώνα της ΚΑΠ για την χώρα που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

9. Τη δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τω αγροτικών προϊόντων για να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία με την αναγκαία χρηματοδότηση. Ο πρωτογενής τομέας να παίξει τον ρόλο του στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα.

10. Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την οργάνωση και ανάπτυξη των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών.

11. Την αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στην αγορά.

12. Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδότησης.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass