ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΘΩΚΟ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ:

Είμαι έτοιμος για τον ρόλο του πρώτου πολίτη της Λάρισας

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 14:56

«Μετά από 21 χρόνια συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά μπορώ να συνθέσω απόψεις και να εμπνεύσω ομαδικότητα γιατί έχω μάθει να λειτουργώ συλλογικά» τονίζει ο κ. Ξηρομερίτης δηλώνοντας έτοιμος να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, με «κλειδί», όπως διευκρινίζει, τις «ανοιχτές διαδικασίες, την ειλικρίνεια και τη συνένωση δυναμικού για να υλοποιηθεί η υπέρβαση που έχει ανάγκη ο Δήμος μας»

«Ποτέ δεν γύρισα την πλάτη σε ευθύνες και καθήκοντα που αναλαμβάνει ο δημοκρατικός πολίτης. Αν όντως υπάρξει σύγκλιση στο πρόσωπό μου που αίρει πολλά αδιέξοδα και επουλώνει πληγές που ανοίξανε στο παρελθόν, σαφέστατα και είμαι έτοιμος να δώσω στη γενέτειρα πατρίδα μου, τον καλύτερό μου εαυτό ακόμη και από τη σκοπιά του πρώτου πολίτη» τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Μάριος Ξηρομερίτης, απαντώντας στο ερώτημα της «Ε», αν θα επιδιώξει να είναι ο επόμενος πρώτος πολίτης του Δήμου Λαρισαίων.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Λάρισας» Μάριος Ξηρομερίτης, ουσιαστικά δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, με «κλειδί», όπως διευκρινίζει, τις «ανοιχτές διαδικασίες, την ειλικρίνεια και τη συνένωση δυναμικού για να υλοποιηθεί η υπέρβαση. Την υπέρβαση που έχει ανάγκη ο Δήμος μας».

Υπογραμμίζει δε ότι «μετά από 21 χρόνια συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά μπορώ να δημιουργήσω συνθέσεις και να εμπνεύσω ομαδικότητα γιατί έχω μάθει να λειτουργώ συλλογικά».

Ο κ. Ξηρομερίτης μιλώντας σήμερα στην «Ε» ασκεί κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής το οποίο χαρακτηρίζει «μέτριο ως βουβό», σημειώνοντας επίσης ότι «στην καθημερινότητα η δημοτική αρχή, καθυστερεί πολύ».

Τάσσεται τέλος υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, κάτι το οποίο συντελεί στην «αποφυγή κομματικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων, δημοκρατική και αξιοκρατική επιλογή δημάρχου από τον λαό απευθείας, πολυσυλλεκτικότητα και δημοκρατική-αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων».

Η συζήτηση με τον κ. Ξηρομερίτη έχει ως εξής:

* Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας κ. Ξηρομερίτη κάνοντας μια αποτίμηση της δημοτικής αρχής. Πώς κρίνετε το έργο της;

-«Προσπαθώ και θέλω πάντοτε και εξαιτίας της Ιατρικής να είμαι πάντα αντικειμενικός. Το έργο της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα είναι μέτριο ως βουβό. Προσπαθεί μέσα από παλιά συνθήματα όπως αλληλεγγύη, δημοκρατική διαβούλευση και πιο σύγχρονα συνθήματα όπως στήριξη ευπαθών ομάδων να χτίσει ένα «άλλοθι» προσφοράς και παραγωγής έργου.

Αξίζει να πούμε απλά ότι όλα αυτά είναι τα αυτονόητα που διέπουν μια σύγχρονη κοινωνία και για τον λόγο αυτό υπήρχαν δομές από τα χρόνια που όλα πήγαιναν καλά. Πάντα μια κοινωνία και μια διοίκηση μεριμνά για όλους. Όταν έχεις στα χέρια σου μια δυναμική, μια πόλη και μια περιφέρεια ζωντανή που στέκεται στα πόδια της και ζητά ώθηση, δεν μπορείς να εστιάζεις σε θεωρίες και φιλοσοφίες ή να αγκιστρώνεσαι πίσω από πολιτικές και κομματικές αντιλήψεις».

* Σε ένα τελευταίο σας άρθρο είχατε τονίσει πως «η αποτυχημένη προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οδήγησε σε ένα ναυάγιο που ανέδειξε το πρόσωπο της δημοτικής αρχής Καλογιάννη». Τι εννοείτε;

-«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ανέδειξε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον Δήμο μας, την έλλειψη ενός ισχυρού προεκλογικού προγράμματος εκ μέρους της τότε παράταξης και νυν δημοτικής αρχής. Οι εκλογές κερδήθηκαν αλλά μετά τι; Δεν ακούσαμε ποτέ πιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο και η προοπτική ανάτασης του Δήμου μας σε συνέργεια με τους παραγωγικούς μας φορείς όπως Επιμελητήριο, ΣΕΒ, αγρότες ως κατεξοχήν μεγάλος αγροτικός δήμος πια, μικροί συνεταιρισμοί και άλλοι. Έτσι προέκυψε και η απουσία πλάνου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στην υποψηφιότητα της οποίας κατήλθε η δημοτική αρχή από μια τρέχουσα πίεση των γεγονότων «τελευταία στιγμή».

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, οι προθέσεις σίγουρα ήταν καλές αλλά όταν θέλεις να τραβήξεις το κάρο παραπέρα και να γράψεις με την κοινωνία, τους πολίτες, ένα κεφάλαιο στην ιστορία πρέπει να έχεις περισσότερα από αγαθές και καλές προθέσεις, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο –στόχο από πριν και να αγωνιστείς όπως οι αθλητές να φτάσεις στο μέγιστο της επίδοσης. Βλέποντας και κάνοντας δεν προχωράς…».

* Το τελευταίο διάστημα «πυκνώνουν» οι παρεμβάσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά σε θέματα της καθημερινότητας του συμπολίτη…

-«Η ανάπτυξη και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ενός Δήμου στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινωνίας δεν είναι κάτι το οποίο ως στόχος είναι αποκομμένος από την καθημερινότητα του πολίτη. Όσο πιο «ψηλά» ανεβαίνει μια πόλη τόσο περισσότερα και καλύτερα πρέπει να απολαμβάνει ο πολίτης που τη ζει και ο επισκέπτης που την επισκέπτεται.

Στην καθημερινότητα η δημοτική αρχή καθυστερεί πολύ. Παραδείγματα στην Αλ. Παπαναστασίου από τη δεξιά πλευρά ανεβαίνοντας δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος σκουπιδιών, για να μην αναφέρω και τα παρτέρια και όλα τα μαγαζιά παραπονιούνται. Τους ακούει κανείς;

Τον τελευταίο καιρό με την κρίση έχουν αυξηθεί τα κατοικίδια και προφανώς υπάρχει ανάγκη να κατασκευάσουμε μικρές ξύλινες προθήκες με άμμο για τα ζώα ώστε να φροντίσουμε για τα αυτονόητα. Αν αυτά τα καθημερινά αλλά οξεία προβλήματα προσπαθείς να τα εντάξεις και να τα επιλύσεις με μελέτες και προγράμματα προφανώς υπάρχει τυπολατρία ή νοοτροπία εφησυχασμού. Η καθημερινότητα έχει να κάνει με το ευ ζην και την ελκυστικότητα της πόλης στον επισκέπτη!».

* Ακούγεται συνήθως από ανεπίσημα χείλη ότι ο Δήμος - ως μηχανισμός - λειτουργεί με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Πιστεύετε ότι είναι έτσι; Και πώς αλλάζει αυτό;

-«Αυτό που θα ακούτε και εσείς από εδώ και μέχρι τη λήξη της θητείας θα είναι οι υποδομές μέσω ΕΣΠΑ - και δεν είναι τυχαία με κεφαλαία -, προγράμματα αναπλάσεων, πεζοδρόμων, συντήρηση οδών, διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις. Αυτή είναι η νοοτροπία προ 30 ετών, του τσιμέντου και της ασφάλτου.

Με το «δημοσιοϋπαλληλικός» δεν συμφωνώ γιατί είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει έναν μηχανισμό αποδοτικό, με πολύ μορφωμένο προσωπικό, εξειδικευμένους επιστήμονες, υπαλλήλους με βαθιά γνώση του αντικειμένου που «τρέχουν» τα ευρωπαϊκά προγράμματα με μεγάλη άνεση . Όλα τα έργα που σας ανέφερα δρομολογούνται από τις υπηρεσίες και μόνο με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη απορροφητικότητα των προγραμμάτων.

Αυτό που δεν διαθέτει η Δημοτική Αρχή είναι η πρωτοβουλία κινήσεων σε εξέλιξη καινοτομιών και ανταγωνισμού καθώς και σε πλαίσιο ώστε να γίνει ο Δήμος μας το υπόστρωμα για την επιχειρηματικότητα των πολιτών του. Ο Δήμος πρέπει να είναι ο «κρυφός», σιωπηλός σύμβουλος - αρωγός κάθε νέας προσπάθειας επιχειρηματικότητας στα όριά του».

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

* Λέτε συχνά ότι αυτό που λείπει από τη δημοτική αρχή, όχι –ίσως- μόνο από την παρούσα αλλά και από προηγούμενες, είναι το όραμα και ότι λειτουργεί με λογική διαχείρισης. Εντάξει, αλλά μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο σε τέτοιες λέξεις. Τι θα εννοούσατε εσείς ως όραμα. Και πώς μπορεί να απαγκιστρωθεί κάποιος από τη διαχειριστική λογική;

-«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις ή να εφεύρεις. Αρκεί να παρακολουθείς τους πιο προηγμένους και πετυχημένους δήμους -πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαχείριση είναι υπηρεσιακό κομμάτι και αυτό στον Δήμο μας γίνεται άριστα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι υποδομές πάσης φύσεως είναι υπηρεσιακό κομμάτι και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες στον Δήμο μας.

Ξεφεύγεις από τη διαχείριση όταν βοηθάς να στηθούν φυτώρια νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, όταν δίνεις κίνητρα και ελαφρύνσεις για την υλοποίηση συνεργειών που δημιουργούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, γιατί εκεί είναι το ζητούμενο.

Όταν στήνεις δημόσιες πλατφόρμες μετατροπής των ψηφιακών σχεδίων – ιδεών σε πράξη που αποφέρουν πραγματικά έσοδα στους πολίτες –επιχειρηματίες. Πρέπει δηλαδή ο Δήμος να μπορεί να στηρίξει την ιδέα του επιχειρείν κάθε φυσικού προσώπου έστω και πιλοτικά έστω και στο πρώτο βήμα και αυτά που σας αναφέρω έχουν δοκιμαστεί και τρέχουν σε δήμους όπως της Βαρκελώνης ή σε μικρότερους δήμους σκανδιναβικών και άλλων χωρών.

Οι καινοτόμοι δήμοι προσπαθούν να ενθαρρύνουν την τοπική παραγωγή και κατανάλωση ώστε να προωθήσουν την οικολογία, την τοπική αύξηση του ΑΕΠ, ενώ συρρικνώνουν το εντύπωμα του άνθρακα σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτά είναι τα εκτός απλής διαχείρισης που χαρακτηρίζουν κάποιους δήμους στην παγκοσμιοποιημένη σκακιέρα ως πρωτοπόρους. Αυτά είναι οράματα να μοιραστείς με τις νέες γενιές για να τις κρατήσεις στον τόπο τους εν μέσω κρίσης».

* Είστε έτοιμος, σκέφτεστε ή έχετε αποφασίσει να ηγηθείτε μιας προσπάθειας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Θέλετε να είστε ο επόμενος πρώτος πολίτης του Δήμου Λαρισαίων;

-«Από το 1995 έχω καταγράψει έναν μεγάλο κύκλο στην αυτοδιοίκηση και στη δημόσια διοίκηση. Ποτέ δεν γύρισα την πλάτη σε ευθύνες και καθήκοντα που αναλαμβάνει ο δημοκρατικός πολίτης. Αν όντως υπάρξει σύγκλιση στο πρόσωπό μου που αίρει πολλά αδιέξοδα και επουλώνει πληγές που ανοίξανε στο παρελθόν, σαφέστατα και είμαι έτοιμος να δώσω στη γενέτειρα πατρίδα μου τον καλύτερό μου εαυτό ακόμη και από τη σκοπιά του πρώτου πολίτη.

Το κλειδί είναι οι ανοιχτές διαδικασίες, η ειλικρίνεια και η συνένωση δυναμικού για να υλοποιηθεί η υπέρβαση… Αυτή την υπέρβαση έχει ανάγκη ο Δήμος».

* Σε μια τέτοια περίπτωση σε ποιους θα απευθυνθείτε και με ποιους θα πάτε; Με δεδομένο μάλιστα ότι προέρχεστε από έναν πολιτικό χώρο, ο οποίος εκπροσωπείται σήμερα από τρεις δημοτικές παρατάξεις, δεν πιστεύετε ότι συγκεντρώνονται και πολλές προσωπικές φιλοδοξίες; Ή θαρρείτε ότι το εκλογικό τοπίο στα δημοτικά πράγματα θα είναι εντελώς άλλο σε 3 χρόνια;

-«Άνθρωποι με φιλοδοξίες, με οράματα και αγωνιστική διάθεση πρέπει να συναινούν και να δημιουργούν προϋποθέσεις για το αύριο της πόλης, του Δήμου. Το «εγώ», είναι κινητήριος δύναμη αλλά η ισχύς προκύπτει όταν το τιθασεύει και το υποτάσσει προς όφελος των πολλών. Τότε γράφεται ιστορία από ισχυρούς ανθρώπους. Μετά από 21 χρόνια συμμετοχής και προσφοράς στα κοινά μπορώ να δημιουργήσω συνθέσεις και να εμπνεύσω ομαδικότητα γιατί έχω μάθει να λειτουργώ συλλογικά.

Το τοπίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό διότι από σήμερα κιόλας διαφαίνεται ότι ζητούμενο είναι η παραγωγή και η υποβοήθησή της από όλες τις μορφές εξουσίας. Οι επενδύσεις σε άσφαλτο, μπετόν και μη ανταποδοτικές μορφές έργων μπορεί κάποτε να ήταν ζητούμενο. Τώρα αυτά είναι τα αυτονόητα που τρέχουν μέσα από το ΕΣΠΑ και είναι θέμα υπηρεσιακών παραγόντων και μελετών. Σήμερα όλες οι πόλεις και οι κοινωνίες τους προσπαθούν να βρούνε δίαυλους επικοινωνίας επιχειρηματικότητας -καινοτομίας –διοίκησης για να μεταμορφωθούν μέσα από ένα νέο μοντέλο σε πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς κάθε μορφής δραστηριότητας και προϊόντων. Όσοι το καταφέρουν θα εξελιχτούν και θα επιβιώσουν».

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

* Έχει ανοίξει μια πολιτική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ποια είναι η άποψή σας;

-«Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε αγώνες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και για ενιαία ψηφοδέλτια δημάρχων, δημοτικών συμβούλων μαζί με άλλους συναδέλφους της αυτοδιοίκησης, με επιστολές και στον Κώστα Καραμανλή και στον Αντώνη Σαμαρά επί πρωθυπουργίας των και έχω αρθρογραφήσει στην «Ελευθερία» κατ’ επανάληψη ώστε να ενημερώνονται πολίτες και αυτοδιοικητικοί.

Γνωρίζουμε καλά τα ενδότερα των αυτοδιοικήσεων και είναι πλέον πασιφανές το κακό που έχει γίνει από την κομματικοποίηση του 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Ουσιαστικά ο πολίτης εξαναγκάζεται να διαχωριστεί και να απομονωθεί αφού η επιλογή του περνά από ένα σαθρό δήθεν δημοκρατικό κομματικοποιημένο καθεστώς. Οι κομματικές παρατάξεις περιχαρακώνονται και αποκλείουν ανθρώπινο δυναμικό και υγιείς δυνάμεις που δεν επιθυμούν κομματικά καλούπια. Μετεκλογικά οι παρατάξεις αυτές είναι δέσμιες της ψηφοθηρίας τους και σέρνουν όλα τα κακώς κείμενα του κομματικού κράτους, συναλλαγές, ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, βολέματα, αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.

Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο πετυχαίνουμε: Aποφυγή κομματικών κοινωνικών αντιπαραθέσεων που μας οδήγησαν στο σήμερα. Κοινωνική συνοχή και αξιοποίηση δυνάμεων που συστηματικά απέχουν από την απαξιωμένη πολιτική ζωή. Δημοκρατική και αξιοκρατική επιλογή δημάρχου από τον λαό απευθείας. Πολυσυλλεκτικότητα και δημοκρατική-αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων. Αποφυγή δαπανών. Αυτεξούσια και πραγματική αυτοδιάθεση εφόσον κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα την εξουσία και ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Καταργείται έτσι το προσωποκεντρικό μοντέλο του δημάρχου και αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο η συλλεκτική δυναμική του συμβουλίου όπως γίνεται σε χώρες της Ευρώπης. Το μοντέλο που ζήσαμε και ζούμε είναι παρελθόν και όπως βλέπουμε και στον Δήμο μας φρενάρει το όχημα της αυτοδιοίκησης ενώ παράλληλα δημιουργεί μειοψηφίες που παίρνουν αποφάσεις λαθεμένες εις βάρος του κοινού συμφέροντος».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass