Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ:

Η οικονομική κρίση δεν είναι παρά το σύμπτωμα της πνευματικής κρίσης

* «Αν θέλουμε να θέσουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την πραγματική της αιτία, που είναι η εγκατάλειψη εκ μέρους μας των παραδοσιακών αρχών και αξιών»

Δημοσίευση: 25 Δεκ 2016 15:15

Ο Ηλίας Γ. Ευαγγέλου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα βουλγαρικής και παλαιοσλαβικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Sv. Kliment Ohridski» της Σόφιας. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., όπου και υπέβαλε τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα: «Η μετάφραση του Βίου του Βασιλείου του Νέου στο πλαίσιο της απόκρυφης βουλγαρικής γραμματείας κατά το 13ο και 14ο αιώνα». Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο: «Εκκλησιαστική Γραμματεία και Πνευματικός Βίος των Σλαβικών Λαών».

Σήμερα μιλάει στην «Ελευθερία» για τα Χριστούγεννα, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει:

“Αν σήμερα στραφούμε ξανά στις αξίες και στα ιδεώδη της παράδοσής μας, νομίζω ότι θα βρούμε τα απαραίτητα υλικά που θα μας επιτρέψουν πολύ γρήγορα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά τον πολιτισμό μας αλώβητο και την πατρίδα μας ακέραιη».

* Η εορτή των Χριστουγέννων δεν συνιστά μόνο μια μοναδική λειτουργική ημέρα, αλλά καθορίζει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό του λεγομένου «Δωδεκαημέρου», του οποίου αποτελεί και το κεντρικό σημείο. Ένα διάστημα γεμάτο παράδοση και έθιμα…

- Πριν απ’ όλα θα ήθελα να ευχηθώ τόσο σε εσάς προσωπικά όσο και στην εφημερίδα σας αλλά και στους πολυπληθείς αναγνώστες σας «Χρόνια Πολλά, Ευλογημένα και Δημιουργικά».

Είναι γεγονός ότι με τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων ξεκινά ένας εόρτιος κύκλος 12 ημερών, το γνωστό «Δωδεκαήμερο», ο οποίος κλείνει με την εορτή των Θεοφανίων.

Ο εόρτιος αυτός κύκλος περιλαμβάνει μεγάλες εορτές αφιερωμένες σε σημαντικά γεγονότα της επίγειας ζωής του Σαρκοθέντος Υιού και Λόγου του Θεού (25 Δεκεμβρίου τη Γέννηση, 1 Ιανουαρίου την Περιτομή, 6 Ιανουαρίου τη Βάπτιση), οι οποίες συνοδεύονται επίσης από εορτές που τιμούν τη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου), του Μνήστορος Ιωσήφ (1 Ιανουαρίου) αλλά και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (7 Ιανουαρίου). Στη διάρκεια των ημερών αυτών η Εκκλησία βρίσκει την ευκαιρία να υπενθυμίσει τους σημαντικούς αυτούς σταθμούς της ζωής του Ιησού Χριστού, που αποτελούν συνάμα ευκαιρίες λειτουργικών συνάξεων και μετοχής στο Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως. Παράλληλα όμως υπογραμμίζει τη συνεργασία του ανθρώπινου γένους – στα πρόσωπα της Θεοτόκου, του Ιωσήφ αλλά και του Ιωάννου Προδρόμου – στο θείο σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου.

Ο ευσεβής λαός μας έχει επενδύσει τις ημέρες αυτές με πλήθος εθίμων και παραδόσεων που μεταφέρουν στην καθημερινότητά του το εόρτιο πνεύμα των ημερών αλλά και το πνεύμα της σχόλης που βοηθά τον άνθρωπο να αναπαυθεί από τους κόπους και τις φροντίδες της επίμοχθης ζωής του.

* Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα τη σημερινή μας εποχή; Μήπως θα πρέπει να μειώσουμε τον έντονο καταναλωτισμό που παρατηρείται τις ημέρες αυτές;

- Δυστυχώς τις ημέρες αυτές έχει καταστεί έθος η καταδίκη της καταναλωτικής υπερβολής και του πνεύματος της σπατάλης. Η συνεχής επανάληψη της καταδίκης της συμπεριφοράς αυτής όμως έχει πάψει πλέον να μας προβληματίζει σοβαρά και να μας ωθεί να ξανασκεφτούμε και να αλλάξουμε τις επιλογές και τις προτεραιότητές μας. Έτσι, αν και όλοι σχεδόν συμφωνούμε στην καταδίκη της καταναλωτικής έξαρσης των ημερών, εντούτοις συνεχίζουμε να επιδιδόμαστε στις ίδιες υπερβολές.

Θα ήταν ίσως χρησιμότερο αντί της καταδίκης της εκκοσμίκευσης και του πνεύματος της καταναλωτικής υπερβολής να υπογραμμίζαμε το πνεύμα της εορτής των Χριστουγέννων, έτσι όπως έχει καθιερωθεί στην Παράδοση της Εκκλησίας αλλά και όπως έχει περάσει στις παραδόσεις του λαού μας. Το πνεύμα αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το πνεύμα της κενωτικής αγάπης του Θεού, ο οποίος έρχεται στον κόσμο λαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση για να προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα της θέωσης.

* Ποιες συμβουλές δίνετε στους πιστούς για τον εορτασμό;

- Δεν θα ήθελα να δώσω στους αναγνώστες σας κάποιες συμβατικές συμβουλές. Θα ήθελα, ωστόσο, να τους ευχηθώ τα Χριστούγεννα αυτά να συναντηθούν προσωπικά με τον Υιό και Λόγο του Θεού που ενανθρώπισε και να βιώσουν το πνεύμα της αγάπης Του.

* Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα σε έναν κόσμο που γνωρίζει δυστυχία, ανέχεια και μεγάλη πλέον σε έκταση φτώχεια;

- Νομίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα μήνυμα είναι επίκαιρο. Να επαναξιολογήσουμε ως κοινωνία τις αξίες και τις προτεραιότητές μας και να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η οικονομική κρίση που μας μαστίζει ξεκίνησε πριν από δεκαετίες ως κρίση αρχών, αξιών και ιδανικών. Ελάχιστοι όμως τότε την αντιλήφθηκαν και πολύ περισσότερο την επισήμαναν και αγωνίστηκαν για να αφυπνίσουν τον λαό μας (η ευθύνη σε αυτό το σημείο βαραίνει πρώτα από όλους την πνευματική ηγεσία του τόπου, η οποία δεν επισήμανε εγκαίρως το πρόβλημα και δεν υπέδειξε λύσεις).

Σήμερα είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι η οικονομική κρίση δεν είναι παρά το σύμπτωμα της πνευματικής κρίσης. Έτσι, αν θέλουμε να θέσουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την πραγματική της αιτία, που είναι η εγκατάλειψη εκ μέρους μας των παραδοσιακών αρχών και αξιών με τις οποίες οι πρόγονοί μας πορεύθηκαν και μεγαλούργησαν σε όλες τις περιόδους της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας.

Αν σήμερα στραφούμε ξανά στις αξίες και στα ιδεώδη της παράδοσής μας, νομίζω ότι θα βρούμε τα απαραίτητα υλικά που θα μας επιτρέψουν πολύ γρήγορα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά τον πολιτισμό μας αλώβητο και την πατρίδα μας ακέραιη.

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass