ΣΥΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟ – ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΒΑΣΩ ΔΡΙΒΑ

Μια Λαρισαία στην Επίδαυρο

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2017 9:29 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιαν 2017 13:22

Για τους περισσότερους ηθοποιούς η εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι ένα όνειρο ζωής, που συχνά μένει ανεκπλήρωτο. Κι όμως για τη Λαρισαία Βάσω Δρίβα, αυτό το όνειρο πραγματοποιήθηκε από τον πρώτο της κιόλας ρόλο.

Η νεαρή ερασιτέχνης ηθοποιός βρέθηκε το καλοκαίρι του 2016, στην εμβληματική αυτή σκηνή ερμηνεύοντας την Αηδόνα, στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Καραθάνου, σε μια παράσταση που χαρακτηρίστηκε το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. 

Της Παναγιώτας Φούντα

Η Βάσω Δρίβα 36 ετών, ζει στη Λάρισα, κατάγεται από τη Μελία – γεγονός που θέλει να τονίσουμε – εργάζεται στο δήμο Κιλελέρ και παρότι άτομο με αναπηρία, δεν έχει σταματήσει να εκπληρώνει όνειρα και στόχους. Το πιο πρόσφατο από τα «κατορθώματά» της, είναι η συμμετοχή της στην παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, τους «Όρνιθες» που ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. 

Η επαφή της Βάσως Δρίβα με τον Νίκο Καραθάνο ήταν τυχαία. Ο σύζυγός της Ανδρέα Κολίσογλου, χορευτής και ψυχολόγος, συμμετείχε στο πρόγραμμα Unlimited Access, που διοργάνωνε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από κοινού με τρεις ευρωπαϊκούς φορείς δίνοντας τη δυνατότητα δεκάδες άτομα, με αναπηρία και μη, να έρθουν σε επαφή με το χορό.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, συναναστράφηκε με τον γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος πρότεινε σε εκείνη και τον σύζυγό της, να συμμετάσχουν στην παράσταση «Σαλώμη», κάνοντας έναν βουβό ρόλο. Μπορεί η συμμετοχή της να ήταν μικρή, όμως από τότε ο γνωστός σκηνοθέτης είχε δει σε εκείνη μια φλόγα, που τον ενδιέφερε και της εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστούν και στο μέλλον. «Εκείνη η πρώτη μας επαφή ήταν πολύ ιδιαίτερη και η συνεργασία μας αρκετά πετυχημένη» θα πει η Βάσω Δρίβα. «Είχε περίπου στο μυαλό του από τότε αυτόν τον ρόλο, ίσως όχι όμως τόσο ξεκάθαρο. Όταν τελικά το τοπίο γύρω από η φετινή παράσταση ξεκαθάρισε, επικοινώνησε μαζί μου και μου πρότεινε τον ρόλο της Αηδόνας».


Η εμπειρία της Επιδαύρου
Ως απίστευτη τύχη περιγράφει τη δυνατότητα που της δόθηκε όχι μόνο να συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή, αλλά και να παίξει στην ιστορική σκηνή της Επιδαύρου, στην οποία έχουν ανέβει ιερά τέρατα του ελληνικού Θεάτρου. «Είπα το ναι, παρά τον τεράστιο φόβο μου, απλώς και μόνο γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Καραθάνο. Η πρότασή του σαφώς με γέμισε χαρά, όμως όπως αντιλαμβάνεστε για έναν άνθρωπο που δεν ασχολείται με το θέατρο ούτε καν ερασιτεχνικά η ιδέα και μόνο προκαλεί ένα αίσθημα φόβου. Όμως ήξερα πολύ καλά ότι μου έδωσε αυτόν τον ρόλο όχι για να βάλει ένα άτομο με αναπηρία πάνω στη σκηνή, αλλά γιατί πίστευε ότι μπορώ να τα καταφέρω. Πίστευε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλό, ασχέτως της σωματικής μου διάπλασης. Δεν σας κρύβω άλλωστε ότι αυτή ήταν και η δική μου ανησυχία. Δεν ήθελα να εκβιάσω το χειροκρότημα κανενός θεατή. Δεν ήθελα να πουν μπράβο σε ένα άτομο με αναπηρία, αλλά σε έναν άνθρωπο που έδωσε μια καλή ερμηνεία. Δεν είμαι ηθοποιός και μετά από αυτό δεν ξέρω καν αν θα συνεχίσω να ασχολούμαι με το θέατρο. Θέλω όμως ότι κάνω να το κάνω καλά, χωρίς να μου χαρίζεται κάτι».
Αφού ξεπεράστηκαν οι «φόβοι», ξεκίνησε η προετοιμασία. Η διδασκαλία του ρόλου και οι πρόβες προκειμένου η 36χρονη Λαρισαία να προετοιμαστεί για την παράσταση ήταν ατελείωτες και κουραστικές, όμως όπως σημειώνει η ίδια, ήταν παράλληλα ευχάριστες και διδακτικές. Επίσης, οι δυσκολίες της συμμετοχής της στην παράσταση ήταν πολλές και αντικειμενικές. Οι μετακινήσεις της στην Αθήνα έπρεπε να είναι πολύ συχνές για τις πρόβες, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και στην μετάβασή της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. «Όλοι οι συντελεστές της παράστασης και οι άνθρωποι της Στέγης φρόντισαν ώστε να μην αντιμετωπίσω το παραμικρό πρόβλημα και τους ευχαριστώ θερμά» θα πει.
Όσο για εμπειρία πάνω στη συγκεκριμένη σκηνή, αυτή δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από μοναδική για την κ. Δρίβα. «Το δέος που νιώθεις βρισκόμενος στη μέση της σκηνής νομίζω είναι απερίγραπτο για οποιονδήποτε άνθρωπο» λέει. «Με είχαν καταβάλει συναισθήματα δέους και χαράς που είναι δύσκολο να περιγράψω και που μόνο αν κάποιος βρεθεί εκεί μπορεί να τα καταλάβει. Νιώθω τυχερή που είχα την ευκαιρία να ζήσω αυτή την εμπειρία και σαφώς μπορώ να τη χαρακτηρίσω μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση συμμετείχε ακόμη ένα άτομο με αναπηρία, ο ένας 24χρονος αθλητής Γιάννης Σεβδικαλής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass