Αποχώρησε

Δημοσίευση: 12 Νοε 2017 19:45

 

*ΦΥΣΙΚΑ και οι βροχές βρίσκονται προ των πυλών, κι άργησαν κιόλας.

Τα σύννεφα σκουραίνουν και βαραίνουν, προσεγγίζουν αργά με διάθεση να αδειάσουν το φορτίο τους. Ο Νοέμβριος κατεξοχήν βροχερός μήνας. Τυχαίο είναι που σπέρνουν τώρα οι ζευγάδες; Τώρα είναι που μαλακώνει η γης…

Ζ.

 

Μέτρα και σταθμά

*ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Μονάδων Μέτρησης στην αίθουσα μέτρων και σταθμών της Λεξικολογίας.

-Μονάδα Μέτρησης Απόρριψης: Δε Σφάξανε.

-Μέτρησης ευρυχωρίας: Τσίμα-τσίμα.

-Άνοστου φαγητού: Ούτε σκυλί δεν το τρώει.

-Αποτυχίας: Τζίφος.

-Αμφιβολίας: Βρε λες;

-Προειδοποίησης: Μη σηκωθώ.

-Υπερβολής: Που λέει ο λόγος.

-Βλάκα: ντιπ για ντιπ.

***

*-ΜΟΝΑΔΑ μέτρησης ατμόσφαιρας: bar. Και μονάδα μέτρησης για bar; Ατμόσφαιρα.

Ζ.

 

Μάλλον διαδόσεις

*ΥΠΑΡΧΕΙ λέει κρατικός παράγοντας στη Λάρισα που διαθέτει προσωπικό φωτογράφο. Απίστευτο, δεν γίνεται να συμβαίνει, δεν μπορεί. Διότι αλλιώς δεν τίθεται μονάχα ζήτημα απύθμενης ματαιοδοξίας αλλά σοβαρότερο, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τον πληρώνει.

Ζ.

 

Κάλπες

ΤΙΣ θέσεις της παράταξής του για την προεδρία του Επιμελητηρίου Λάρισας, παρουσίασε χθες ο υποψήφιος Βασ. Ζάρκος καλώντας μάλιστα και τους συνυποψηφίους να παραστούν κιόλας στην εκδήλωση.

Όπως και έπραξαν δηλαδή οι περισσότεροι, με τον απερχόμενο πρόεδρο Δημ. Αδάμ να σημειώνει πως «είναι λίγο οξύμωρο να απευθύνω χαιρετισμό σε εκδήλωση συνυποψηφίου». «Για τις εκλογές τι να σας πω, έχουμε και τις δικές μας μπροστά μας» τόνισε και ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημ. Κατσαρός.

Ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει τη συνεργασία του ΔΣΛ με τους δύο πρώην προέδρους του Επιμελητηρίου, Σωτ. Γιαννακόπουλο και Δημ. Αδάμ. Από την οποία προέκυψε η ίδρυση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, σημειώνοντας τα οφέλη για τον εμπορικό κόσμο.

Μεθαύριο Τρίτη ανακηρύσσονται επισήμως οι υποψήφιοι και τα μέλη του Επιμελητηρίου εισέρχονται στην ευθεία των εκλογών, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου…

Β.Κ.

 

Η πρώτη αιτία

*Ο Λαρισαίος είχε βρεθεί για δουλειά στην Κρήτη. Όταν τελείωσαν, ο ντόπιος συνεργάτης του επιβεβαίωσε τη φιλόξενη διάθεση.

- Πάμε να φάμε, τζιαι να πιούμε μια ρατσή…

- Ευχαριστώ πολύ... Δεν ξέρω όμως αν θα προλαβαίνω, ρε συ..

Ο Κρητικός επέμεινε χαμογελώντας.

- Το να μην δεχτεί στην Κρήτη κάποιος πρόσκληση για φαΐ, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου...

Σοκάρεται ελαφρώς ο Θεσσαλός ο συνάδελφος, χαμογελά κι αυτός.

- Και ποια είναι η πρώτη αιτία;

- Να δεχτεί.

***

*ΤΟ έψαξε λοιπόν ο άνθρωπος και ανέλυε στη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Στην Κρήτη τρώνε. Τρώνε πολύ, παιδιά. Και τρώνε όλοι. Χοντροί και αδύνατοι. Είναι ένα θέμα, εκνευριστικό, το πού το βάζουν οι αδύνατοι. Κι αν δεν τρως παρεξηγούνται. Ακόμα κι αν φτάνεις σε σημείο οι αρτηρίες σου να κραυγάζουν για βοήθεια.

***

*- ΑΛΗΘΕΙΑ, παιδιά. Πολύ φαΐ. Και εξαναγκασμός για να φας. «Πράμα εν έχεις φάει, πράμα…» η μόνιμη ατάκα που ακούγεται στο τραπέζι. Κι ενώ το μόνο που δεν έχεις καταπιεί είναι το τραπεζομάντηλο.

***

*- ΦΤΑΝΕΙΣ σε κάποιο σπίτι και πριν το καταλάβεις, το τραπέζι είναι έτοιμο. Και δεν λέμε για δύο-τρία φαγητά, μιλάμε για μπουφέ κανονικό, λες και πήγες σε γάμο. Για τους Κρητικούς όμως πρόκειται για κάτι σύνηθες. Τυριά, πιτάκια, σαλάτες, χόρτα, λουκάνικα, πατάτες, ντολμαδάκια, ντάκοι, χοχλιοί, ένα κουνέλι που έφερε ο γείτονας, έναν κόκορα που έσφαξε ο μπατζανάκης του γείτονα, ψητό στο φούρνο, ψητό στην κατσαρόλα, ψητό στη σχάρα, ψητό στη χύτρα, ψητό, ψητό, ψητό…

Ζ.

 

Κώστα…

* ΔΕΝ θα το είχε φαντασθεί ο… Κώστας του Δήμου Περιστερίου πως θα ερχόταν η ώρα που θα αντίκριζε τόση δημοσιότητα. Είναι ο δημοτικός υπάλληλος που λαμβάνει εντολή να «ρυθμίσει» όρους μιας διακήρυξης που αφορά στην προμήθεια αδρανών υλικών.

Αλλά σπάζει ο διάολος το πόδι του και το πολυσυζητημένο «ενημερωτικό σημείωμα» («Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; Αλλιώς προσάρμοσέ το») ξεφεύγει της προσοχής όλων όσοι έπρεπε να προσέξουν και η απόφαση αναρτάται στη Διαύγεια.

Από αυτά που όταν γίνονται, είναι να… ανοίξει η γη να καταπιεί τον κάθε Κώστα δηλαδή. Σούσουρο που λέτε στον Δήμο Περιστερίου, ξεσπά πολιτική κόντρα, αλληλοκαταγγέλλονται σύμβουλοι και κόμματα. Η δε κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ο εκλεκτός δήμαρχος της ΝΔ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη».

Όλα αυτά για ένα έργο, προϋπολογισμού 39.998,68 ευρώ. Εκτός εάν υπάρχουν και άλλοι φωτογραφικοί διαγωνισμοί. Ε Κώστα;

Β.Κ.

 

Ποιοι επίορκοι…

*ΚΑΙ να που από τη Λάρισα καταρρίφθηκε ο μύθος περί σκληρού Μητσοτάκη, που το όνομά του είναι συνυφασμένο με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Απορίας άξιο που δεν το σήκωσαν το θέμα οι ντόπιοι νεοδημοκράτες. Πού θα βρουν πιο εναργές παράδειγμα συγκατάβασης και ανθρωπιάς, πώς θα αντιπαλέψουν τις αήθεις επιθέσεις των αντιπάλων…

***

*ΛΟΙΠΟΝ το έγραψε κι η εφημερίδα για υπάλληλο του Δήμου που καταδικάστηκε σε ποινή 5 χρόνων, σε δεύτερο βαθμό, από το εφετείο, κι ακόμα βρισκόταν στην υπηρεσία, δούλευε κανονικά.

Η μήνυση από το ΙΚΑ είχε υποβληθεί από το 2012. Ε, τα δικαστήρια στην Ελλάδα αργούν λιγουλάκι. Το πρώτο έγινε το 2015. Το δεύτερο τώρα. Ενδεχομένως να έχει κι άλλο δρόμο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Τώρα όμως έχει ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί διακατέχονται ως γνωστόν από δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, υπερασπίζονται σθεναρά τους ‘’τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας’’.

Την περίοδο 2013-2015 όμως αρμόδιος υπουργός ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Που έτρεχε λένε το αίμα ποτάμι από τις σφαγές δημοσίων υπαλλήλων. Που είχε γίνει φόβος και τρόμος η έννοια του ‘’επίορκου’’, μια αγωγή απλού ιδιώτη κι έμπαινε κάποιος σε διαθεσιμότητα. Να όμως που εν προκειμένω δεν συνέβη έτσι. Άρα, δεν πρέπει να αποκατασταθεί η μητσοτακική περίοδος; Ή μήπως αν το μάθει τώρα ο πρόεδρος θα καρατομήσει τίποτε δικούς του στη Λάρισα…

Ζ.

 

Πολιτικά αντίθετος

* ΤΗΝ πολιτική του διαφωνία για την προσωρινή αποφυλάκιση με διήμερη άδεια, του καταδικασμένου για δολοφονίες και συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. Απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι «την άδεια δεν τη δίνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εφαρμόζει νόμο. Εάν εγώ μετείχα στο συμβούλιο των φυλακών, δεν θα έδινα την άδεια, θα ψήφιζα κατά, γιατί ο συγκεκριμένος κατάδικος δεν αναγνωρίζει την ελληνική έννομη τάξη. Από τη στιγμή που δεν την αναγνωρίζει, δεν μπορεί να ζητά και το ευεργέτημα της άδειας εξόδου από τις φυλακές. Πολιτικά διαφωνώ λοιπόν με αυτή την απόφαση».

Ωστόσο ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας επέκρινε τη ΝΔ για την υποκρισία που επιδεικνύει, καθώς εκμεταλλεύεται όχι με σωστό τρόπο το συγκεκριμένο θέμα, γιατί την άδεια δεν την έδωσε η κυβέρνηση, αλλά το συμβούλιο των φυλακών. Εάν η Νέα Δημοκρατία έχει μία συγκεκριμένη πρόταση, να την καταθέσει».

 

Ισότιμο

*ΤΟΝ είχε δει που έπαιρνε τα πάνω του ο εικοσάχρονος γιος του, φόρτωνε σε βάρος, φαγανό το παιδί, με καθιστική ζωή, ο Λαρισαίος τον παρότρυνε σε αλλαγή πορείας προκειμένου να χάσει βάρος. Συμφωνούσε κι ο νεαρός, αυτός μάλλον έβλεπε τη γοητεία του να μειώνεται, είχε ανησυχήσει λιγάκι. Ξεκίνησε την προσπάθεια με δίαιτα και γυμναστήριο, αφού είχε προηγηθεί και μια μικρή συμφωνία.

-Θα σου δίνω δέκα ευρώ για κάθε κιλό που χάνεις.

-Ωραία πατέρα…

-Τι ωραία βρε… Δέκα ευρώ το κιλό κάνει το μοσχάρι. (Δεν τον είπε δα και βόδι.)

Ζ.

 

Ακροβολισμένοι

*ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ σκηνή. Υπάρχουν κάποια τραπεζάκια, τα ακριανά συνήθως, στα καφέ των πεζοδρόμων που όμως είναι τα πρώτα στη σειρά, δίπλα τους κολλητά οι υπόλοιπες καφετέριες, σ΄ αυτά στην άκρη λοιπόν, οι θαμώνες, κατά κανόνα άντρες, κάθονται όλοι από τη μία πλευρά. Όχι απέναντι ο ένας στον άλλο, πάντοτε δίπλα-δίπλα. Και αν είναι δύο πάει καλά, το ίδιο όμως συμβαίνει κι όταν βρίσκονται τρεις ή και τέσσερις στην παρέα. Τι παρέα δηλαδή… Όλοι στη γραμμή, ακροβολισμένοι. Όπως οι μαθητές στα θρανία. Για να μπορούν να βλέπουν όχι τον πίνακα αλλά να χαζεύουν τον κόσμο που περνάει κι έρχεται από απέναντι. Ε, ανταλλάσσουν και καμιά κουβέντα πότε-πότε.

Ζ.

 

Πρεσβύωψ

*Ο Λαρισαίος μεσήλικος πάλευε πάλι χθες με το κινητό του. Εν τω μεταξύ χαζογελούσε μοναχός του.

- Αυτοί νομίζουν ότι τραβάω σέλφι κι εγώ προσπαθώ να διαβάσω το μήνυμα.

Ζ.

 

Κλειδωμένο δωμάτιο

*ΣΤΗΝ αργκό των φυλακισμένων «Παραθυράκι του Ιούδα» είναι το άνοιγμα στην πόρτα του κελιού απ΄ όπου ο δεσμοφύλακας μπορεί να παρακολουθεί τους έγκλειστους. Στο ομώνυμο μυθιστόρημα όμως του Τζον Ντίξον Καρ, ο ήρωάς του ο ιδιοφυής δικηγόρος σερ Χένρι Μεριβέιλ εντοπίζει ένα διαφορετικό «Παραθυράκι του Ιούδα», το οποίο βρίσκεται σε κάθε κανονικό δωμάτιο αλλά ποτέ κανείς δεν του δίνει σημασία.

Από τους σπουδαίους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της δεκαετίας του ΄30 ο Ντίξον Καρ, με τα έργα του να επανεκδίδονται και τούτη την εποχή και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται αριστοτέχνης στην πλοκή υποθέσεων του «κλειδωμένου δωματίου». Μυστήριο των μυστηρίων, μα και τόσο απλό στο τέλος.

Ζ.

 

Στα πράσα

*ΕΙΝΑΙ η Ρωσίδα υπηρέτρια και ζητάει αύξηση από τη Λαρισαία κυρία της. Ενοχλημένη η αφεντικίνα.

 -Γιατί Nατάσα θέλεις αύξηση ξαφνικά, τι έγινε;

-Τίπουτα κυρία δεν έγκινε, απλά να, σιντερώνω καλύτερα από ισάς… -Και για αυτό θες αύξηση; Και ποιος σου το είπε ότι σιδερώνεις καλύτερα;

-Το άντρα σας κυρία…

***

*ΤΣΙΤΩΝΕΤΑΙ εκείνη, επιμένει να μάθει όμως πώς σήκωσε κεφάλι η υπηρέτρια.

-Το άλλο λόγκο κυρία είναι ότι μαγκειρεύω καλύτερα από ισάς…

-Και ποιος σου το είπε ότι μαγειρεύεις καλύτερα από εμένα Νατάσα;

-Το άντρα σας κυρία…

***

 *ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ αυτή, σκέφτεται ότι ο άντρας της έχει φουσκώσει τα μυαλά στο προσωπικό.

-Εκτός απ΄ αυτά, τι άλλο συνέβη δηλαδή και θες αύξηση;

-Να κυρία, και κρεβάτι είμι καλύτερη από ισάς…

Αμάν, εδώ ένιωσε ότι τον τσάκωσε τον εξυπνάκια. Πυρ και μανία αλλά συγκρατήθηκε για λίγο.

-Και ποιος σου το είπε ότι είσαι καλύτερη στο κρεβάτι από εμένα Νατάσα; Ο άντρας μου;

-Όχι, το κηπουρό. Γι’ αυτό λέω το κυρία, τέλω αύξηση. Κατάλαβε;

Ζ.

 

Νομίζουν…

*ΔΙΝΟΥΝ και παίρνουν οι ψίθυροι κι η κοροϊδία στο ακροατήριο ορισμένων εκδηλώσεων. Για διάφορους αδιάφορους, για δήθεν παράγοντες, οι οποίοι κάποτε ίσως και να ήταν κάτι, κάποιοι απίθανοι τύποι, όχι μόνο άντρες, που εκτός από τη μάνα τους κανείς δεν τους θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι προς την ανυπαρξία, πεισματάρηδες όμως με μόνιμη υπερχείλιση εγωισμού, πηγαίνουν και θρονιάζονται στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στους επίσημους. Την άλλη μέρα τα σχόλια γίνονται φωναχτά καθώς βλέπει ο κόσμος τη φωτογραφία στην εφημερίδα, πέφτει και γέλιο. Συχνά ακούγεται και το κλασικό πια «Α ρε Τζανακούλη, τι έχει φυτρώσει στον ίσκιο σου…» (Υπάρχουν κι άλλοι όμως κι άλλες, πρόσωπα άσχετα με τη θητεία του πρώην δημάρχου, δεξιάς βασικά απόκλισης.)

Ζ.

 

Ευτυχώς, ευτυχώς

*ΟΠΟΤΕ χθες ξεφύτρωσε αίφνης στην ‘’παραδείσια’’ πολιτική επικαιρότητα το ανεκδοτάκι με τον φιλεύσπλαχνο νταλικέρη. Και το διηγιόταν ο άλλος στην παρέα.

Βρέθηκε λοιπόν κάποιος σε μια ερημιά να κάνει ωτοστόπ. Σταμάτησε ευτυχώς ένας νταλικέρης και τον πήρε μαζί του. Καθοδόν, ξαφνικά πετιέται στη μέση του δρόμου ένας σκύλος. Ματαίως ο οδηγός προσπάθησε να τον αποφύγει, μοιραία τον παρέσυρε. Ο σκύλος όμως δεν ψόφησε, έμεινε να χαροπαλεύει στη μέση του δρόμου. Κατεβαίνοντας ο οδηγός βγάζει ένα μαχαίρι και τον αποτελειώνει.

- Για να μην τυραννιέται το καημένο, εξήγησε στον έκπληκτο συνεπιβάτη.

***

*ΠΙΟ κάτω σε μια στροφή, βρέθηκε στη μέση του δρόμου μια γελάδα. Γερό το τράκο, το ζώο βρέθηκε να μουγκανίζει απελπισμένα χαροπαλεύοντας μεσοδρομίς. Κατεβαίνει ο νταλικέρης έχοντας αδράξει το δίκαννο που είχε στην καμπίνα ‘’μπαμ-μπαμ’’ καθάρισε, ησυχία.

-Για να μην τυραννιέται το καημένο, καθησύχασε τον άλλο που είχε αναστατωθεί. Δεν μπορώ να βλέπω κάποιον να υποφέρει.

-Ρε πού μπλέξαμε, ο άνθρωπος είναι τρελός… Μαζεύτηκε ο άλλος στο κάθισμά του.

***

*ΛΙΓΟ πιο κάτω, ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να καταλήξει η νταλίκα αναποδογυρισμένη στο διπλανό χωράφι. Βγαίνει ο οδηγός ζαλισμένος και κουτσαίνοντας, πάει να βοηθήσει τον συνεπιβάτη.

-Είσαι καλά, έπαθες τίποτα; Θεέ μου, παραλίγο να μας σκοτώσω...

Κι ο άλλος με καταματωμένο κεφάλι, προσπαθεί να μαζέψει τα έντερά του μέσα στα σπασμένα του πλευρά.

-Άσε φιλαράκι, ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα. Άγιο είχαμε…

Ζ.

 

AGAKOS CIU

*Ο ένας αγάς, ο άλλος Αγάκος; Τα παράσημα ο Λαδόπουλος τα έχει λένε κάτω απ’ το σακάκι.

Ζ.

 

MPARTZVKHS CIU

*ΤΗΝ κλασική ρήση ακολουθεί πιστά ο Van der Μπαρτζ και ως αρχηγός κόμματος. Βρήκες τραπέζι κάτσε φάε, αν δεις καβγά σήκω φύγε.

Ζ.

 

PROSFYGOPOYLO CIU

* ΧΩΡΙΣΜΕΝΕΣ οικογένειες. Εδώ μάνες με μικρά παιδιά, στη Γερμανία σύζυγοι και πατεράδες. Η επανένωσή τους έχει εγκριθεί (αλίμονο χρειάζεται και έγκριση!), αλλά δεν τους έχει επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Το αυστηρό βλέμμα του μικρού Σύριου, πρέπει να κάνει να κοκκινίζει το πρόσωπο κάθε πολιτισμένου ανθρώπου.

 

KELLAS CIU

* ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ επίσκεψη στον αν. τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Χρήστο Κέλλα, πραγματοποίησαν ο νεοεκλεγείς πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφώντας Σπηλιώτης και ο νεοεκλεγείς αντιπρύτανης κ. Στέφανος Ζαούτσος.

Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τον Νόμο Γαβρόγλου, αλλά και η συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασίες και συνενώσεις Σχολών και Τμημάτων στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, μονοπώλησαν την κουβέντα, με τους τρεις άνδρες να συμφωνούν για ανανέωση της επαφής τους στον χώρο του ΤΕΙ αυτή τη φορά, με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων των στελεχών του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Παρών στη συνάντηση και ο διοικητικός υπάλληλος του ΤΕΙ κ. Φώτης Καραγκόγκος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass