ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2023 17:01
* ΤΟ αδιαχώρητο για τον Χρήστο Καπετάνο όπου κι αν πάει. Στο Συκούριο, γέμισε το καφέ μέσα κι έξω και ο κόσμος έφτανε στην πλατεία. Επιστρατεύτηκε μάλιστα ο δήμαρχος Τεμπών ώστε να βρεθεί κάποια μικροφωνική για να μπορέσει να μιλήσει και ν’ ακούγεται απ’ όλους ο νεοδημοκράτης υποψήφιος βουλευτής. * ΤΟ αδιαχώρητο για τον Χρήστο Καπετάνο όπου κι αν πάει. Στο Συκούριο, γέμισε το καφέ μέσα κι έξω και ο κόσμος έφτανε στην πλατεία. Επιστρατεύτηκε μάλιστα ο δήμαρχος Τεμπών ώστε να βρεθεί κάποια μικροφωνική για να μπορέσει να μιλήσει και ν’ ακούγεται απ’ όλους ο νεοδημοκράτης υποψήφιος βουλευτής.

Και λασποβροχές;


* Ο Μάιος εξακολουθεί να εμφανίζει σκαμπανεβάσματα, λίγες οι πραγματικά ανοιξιάτικες μέρες. Και τώρα γαντζώθηκε στις συννεφιές, με αφρικανική σκόνη, μια θολούρα στην ατμόσφαιρα και με λασποβροχές, σαν προεκλογική αντιπαράθεση ένα πράμα.
- Μα για πρόβατα λένε στις εκλογές, όχι για γουρούνια...
Τέτοιος καιρός πάντως προβλέπεται και για την Κυριακή, που κανονικά θα έπρεπε να έχει λιακάδα λόγω εκλογών. Ας έχει τουλάχιστον τη Δευτέρα. (Αναλόγως πώς την εννοεί ο καθένας).
Ζ.

Οι μικροί
* ΔΕΝ χρειάζεται να το πει ο ‘’Κάλχας’’, ο καθένας μπορεί να το καταλάβει, ωστόσο εκείνος μαντεύει: Ένας βασικός παράγοντας για το πού θα καθίσει η μπίλια για τους δύο μεγάλους της εκλογικής αναμέτρησης, δεν είναι ούτε τα προγράμματα, ούτε τα συνθήματα, ούτε οι εξυπνάδες στο Τικ Τοκ. Είναι πόσες θα είναι οι διαρροές από τους δύο, από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, προς τα μικρά κόμματα, είτε εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ είτε εκ δεξιών της ΝΔ. Αυτό είναι που θα κρίνει τη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο, αυτό είναι που θα δώσει το ποσοστό...
Ζ.

Ο κύριος πρόεδρος
* ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ φυσιογνωμία για τη ΝΔ ο Νίκος Κατσαρός, αλλά και γενικότερα για την πολιτική σκηνή της Λάρισας, έχοντας υπηρετήσει το Κοινοβούλιο και από το Προεδρείο επί ένα τέταρτο του αιώνα. Δεν είναι μεγάλη η λίστα στη χώρα με όσους έχουν επιτύχει κάτι παρόμοιο.
Συνεχίζει ορθοστατών ο κύριος πρόεδρος, στα 87 του χρόνια, παραπονούμενος ότι τα πόδια του δεν λειτουργούν τόσο καλά πια, ωστόσο με τα πόδια πηγαινοέρχεται από το σπίτι του στη Νεράιδα ως το γραφείο του στο κέντρο.
* * *
* ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ τέτοιες μέρες τον Ν. Κατσαρό κάποιος, δεν μπορεί να μην τον ρωτήσει τι προβλέπει για την Κυριακή. Απύθμενη η εμπειρία του, έχει εκλεγεί ο ίδιος σε οκτώ σερί αναμετρήσεις, σε νίκες και σε ήττες της ΝΔ. Προβλέπει λοιπόν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, με αξιοσημείωτη διαφορά κι επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερβεί το 10%. (Ταύτα...).
Ζ.

Ενδείξεις
* ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ όλοι και στη Λάρισα για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ομοφωνούν μεν, αλλά έχουν χάσει την παρθενία τους, ακούνε και τα πολιτικά στελέχη, που ο καθένας βέβαια υποστηρίζει το αφήγημα του κόμματός του, είναι και σχετικά βουβό το κλίμα λίγες μόνο μέρες πριν τις κάλπες, τι συμπέρασμα να βγάλουν.
Ως η πιο αξιόπιστη ένδειξη θεωρούνται τυχόν μετακινήσεις του στενού κύκλου του καθένα, κάποιοι λίγοι εννοείται που δηλώνουν ότι αλλάζουν προτίμηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αλλά και η διαφαινόμενη διάθεση των νέων παιδιών να πάνε να ψηφίσουν, νέοι Λαρισαίοι που ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα ή αλλού, που δηλώνουν αποφασισμένοι να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν.
- Εμένα ο γιος μου, έλεγε ο Α. Α. , είναι πάνω από δέκα χρόνια στην Αγγλία. Πρώτη φορά αποφάσισε να έρθει για τις εκλογές και να ψηφίσει, δεν το έχει ξανακάνει. (Σημείο...).
Ζ.

Συσπείρωση
* ΡΕΥΜΑ συσπείρωσης στο ΠΑΣΟΚ, «κινεί» με επιτυχία ο υποψήφιος βουλευτής νομού Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ Άκης Νασιώκας, σε κάθε άκρο του νομού. Με την ηρεμία και την αισιοδοξία που τον διακρίνει, καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να πείσει για την αλλαγή.

Πολύφερνη
* ΠΟΛΥ γουστάρουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα που το κόμμα τους βρίσκεται προεκλογικά στο επίκεντρο του μετεκλογικού ενδιαφέροντος, για συνεργασίες, λόγω της απλής αναλογικής, την καθιέρωση της οποίας κιόλας δεν την είχαν ψηφίσει καν, νύφη πολύφερνη εξ αυτής το ΠΑΣΟΚ, το ευχαριστιούνται λοιπόν που τους καλοπιάνουν εκ δεξιών τε και εξ ευωνύμων, που τους καλομιλούν όλοι οι υπόλοιποι κι αυτοί το έχουν πάρει επάνω τους, μεγαλοπιάνονται, παίρνουν ύφος, το έχουν αντιληφθεί πως μ΄ ένα καλούτσικο ποσοστό στις 21 Μαΐου θα βρεθούν στην κυβέρνηση, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο, με όποιον κερδίσει και βγει πρώτος δηλαδή, αρκεί να μην τους προκύψει καμιά εκλογική απογοήτευση, για την οποία θα φταίνε και οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους...
Ζ.

Αφραγκίες
* - ΤΑ λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά καλό είναι να έχουμε.
Προσπάθειες αυτοπαρηγοριάς έκαναν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Το καλό με την αφραγκία είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις κακή διαχείριση των χρημάτων σου.
Ζ.

Αγώνας η ‘’Λύση’’
* «Ο Κυριάκος Βελόπουλος σε όλη την πολιτική του πορεία έχει αποδείξει ότι υπηρετεί αξίες και όχι αξιώματα. Γι’ αυτό και ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όσους θεωρούν τον αγώνα για την πατρίδα, ως ύψιστη αξία και έχουν ως σημαία τη γαλανόλευκη». Το ενστερνίζεται αυτό απολύτως ο Θαν. Παλιοβάιος, στον οποίο είχε δοθεί η έγκριση από την ηγεσία πολύ πριν ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της ‘’Ελληνικής Λύσης’’ κι είχε ξεκινήσει την προσπάθειά του ως υποψήφιος βουλευτής. Ο οποίος θυμίζει: «Στηρίζουμε τον απλό εργαζόμενο, όπως συνέβη και με τους πρώην εργαζόμενους των σουπερμάρκετ ‘’Λάρισα’’. Ήμουν παρών και στις δύο συγκεντρώσεις των εργαζομένων. Ειδικά στην πρώτη, μόνος μου». Επίσης «Στάθηκα στο πλευρό των υγειονομικών της Λάρισας που είχαν τεθεί σε αναστολή, τους οποίους συνάντησα στη συγκέντρωση που κάνανε κάθε Παρασκευή απόγευμα, στη Σκεπαστή της Νεάπολης. Και για μην γίνει παρανόηση», συμπληρώνει, «είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας και όχι κατά του εμβολιασμού γενικά, για όποιον επέλεξε να εμβολιαστεί».
* * *
* Ο μηχανολόγος μηχανικός από τη Νίκαια, ευχαριστεί τον Κυρ. Βελόπουλο και το κόμμα γιατί «μου έδωσαν την ευκαιρία να παλέψω, να αγωνιστώ και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, πέραν από τον οικογενειακό, επαγγελματικό, αλλά και στον πολιτικό στίβο» και διαβεβαιώνει ο Θάνος Παλιοβάιος: «Με τη δυναμική, ενός νέου ανθρώπου, με όρεξη για δουλειά, ζητώ τη στήριξή σας για μια Ελλάδα αυτοδύναμη και αυτεξούσια. Ζητώ τη στήριξη και την ψήφο σας, για να μου δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ για το καλό πρώτα από όλα της πατρίδας μας της Ελλάδας και του τόπου μας της Λάρισας».
Ζ.

Πολυφωνία
* ΤΟ είδε στο Mega και το κατέγραψε ο Σ. Μ.
K. Παναγοπούλου : “Μα πώς γίνεται να ξαναβγαίνει πρώτος με τόσα σκάνδαλα, τόση διαφθορά, τόσο αυταρχισμό...”
Γ. Πρετεντέρης : “Μα ελέγχει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ και το μεγάλο κομμάτι των πολιτών δεν μαθαίνει σχεδόν τίποτα”. (Για την Τουρκία και τον Ερντογάν επρόκειτο).
* * *
* ΚΙ όπως έλεγε κι ο Λαρισαίος, «Πολυφωνία είναι έξι-εφτά απόψεις στο ίδιο κανάλι κι όχι έξι-εφτά κανάλια με την ίδια άποψη».
Ζ.

Μέσα, πολύ μέσα
* - ΜΕΤΑ την Κύπρο και στην Τουρκία, χάλια κι οι τούρκικες δημοσκοπήσεις, τι περιμένεις Τουρκία... Αλλά κι οι Κυπριακές το ίδιο. Στην Ελλάδα είναι αλλιώς, Ευρώπη παιδί μου, πολιτισμός.
Για τα γκάλοπ η συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων κι ο συριζαίος Κ. Δ. θυμόταν:
- Την ίδια υπομονή κάναμε και στο δημοψήφισμα, ακόμα και την παραμονή της ψηφοφορίας. Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από τις προβλέψεις τουλάχιστον 20%. (Μέσα πέφτουν, πολύ μέσα, βαθιά στο πηγάδι της ανυποληψίας).
* * *
* Ο άλλος μετέφερε σχόλια ειδικών: Λένε πως μια δημοσκόπηση είναι η φωτογραφία της στιγμής, αλλά δεν μας λένε γιατί αυτή η φωτογραφία βγαίνει τόσο συχνά καμένη. Η δημοσκόπηση είναι η κουταλιά που παίρνουμε από τη σούπα όσο βράζει για να δούμε πώς είναι στο αλάτι, στη γεύση, στα υλικά. Δεν μπορούμε να φάμε όλη την κατσαρόλα για να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει εντός της. Το πώς γίνεται να βγαίνουν τόσο πολλές δημοσκοπήσεις «σούπα», είναι μια άλλη ιστορία. Δυσεξήγητη...
* * *
* ΚΙ ο έμπειρος Β. Σ. έγραφε: Αν οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιωθούν, κάποιοι δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν, γιατί αντί να επιχειρούν να καταγράφουν την πραγματικότητα, επιχειρούν να τη διαμορφώσουν- και πάντοτε υπέρ ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού... Η αναδρομή στην ιστορία μας δείχνει πως την τελευταία Πέμπτη ή Παρασκευή, δύο ή τρεις μέρες πριν τις κάλπες, κάποιες από τις μετρήσεις αντιστοιχούν κάπως τα ευρήματά τους με την πραγματικότητα, προφανώς για να μην εκτεθούν τόσο πολύ.
* * *
* ΔΕΝ είναι χαζοί κι οι δημοσκόποι, λαμβάνουν τα μέτρα τους, επιστήμονες άνθρωποι. Το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων είναι κλασσική τεχνική για μια πισινή. «Τι να κάνουμε, πήγαν όλοι οι αναποφάσιστοι από κει, ποιος μπορούσε να το προβλέψει...». Επίσης, κοσκινίζοντας κάποιος τα αποτελέσματα των τωρινών γκάλοπ διαπιστώνει ότι εκτός από όσα αναδεικνύονται στους τίτλους, υπάρχει και οδός διαφυγής. Τα ανώτερα και τα κατώτερα όρια σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν τελικά μια διαφορά από 0 έως και 10%. Ναι, άρα «Μέσα πέσαμε εν τέλει», ό,τι και να προκύψει ‘’κι ο σκύλος χορτάτος’’ θάναι...
Ζ.

Νέος οδηγός
* - ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ενδιαφέρομαι για ένα παντελόνι.
Είχε μπει κεφάτη στο μαγαζί η νεαρή Λαρισαία.
- Μάλιστα, να σας δείξω τον νέο μας οδηγό...
- Εγώ για παντελόνι ήρθα, αλλά αν είναι ωραίος να μου τον δείξετε. Πού έχει παρκάρει;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass