ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2023 17:10
* ΜΕ ορμή από την Ελασσόνα, η Στέλλα Μπίζιου προβάρει ξανά κουστούμι βουλευτικό. Οι άνθρωποι της επαρχίας που τη γνωρίζουν καλά, στέκονται για μία ακόμα φορά στο πλευρό της υποψήφιας της ΝΔ. * ΜΕ ορμή από την Ελασσόνα, η Στέλλα Μπίζιου προβάρει ξανά κουστούμι βουλευτικό. Οι άνθρωποι της επαρχίας που τη γνωρίζουν καλά, στέκονται για μία ακόμα φορά στο πλευρό της υποψήφιας της ΝΔ.

Μετά την κάλπη
* - ΒΡΕ Μαρία…
Παραπονιόταν στη γυναίκα του ο νεαρός Λαρισαίος.


- Πριν τον γάμο, μου έλεγες ότι θα κάνεις εσύ όλες τις δουλειές του σπιτιού…
- Καλά, ακόμη πιστεύεις τις προεκλογικές καμπάνιες, βρε Γιώργο;
Ζ.
Επικρατείας
* ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 20.000 εκλογείς θα ψηφίσουν μία μέρα νωρίτερα στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αύριο Σάββατο 20 Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε 81 πόλεις του κόσμου. Αυτές οι ψήφοι, των 22.855 ψηφοφόρων, οι οποίοι ζουν σε 35 χώρες του εξωτερικού, θα ενσωματωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Οι Έλληνες της διασποράς θα ψηφίσουν με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς δικαίωμα σταυροδοσίας, από το οποίο θα προκύψουν 15 βουλευτές Επικρατείας, αντί των 12 που εκλέγονταν ως τις προηγούμενες εκλογές.
Οι τρεις επιπλέον αυτές έδρες «εξοικονομήθηκαν» από την αφαίρεση, ανά μία, από τις εκλογικές περιφέρειες της Α’ Αθηνών, του Νότιου Τομέα Αττικής και της Αχαΐας.

Δ.Χ.
Περιβόλι Πλάτωνος
* ΜΕΤΑ το απίθανο με την «επιχωματωμένη Πολιτεία του Πλάτωνα» περί δημάρχου Αθηναίων ο λόγος, Λαρισαίων λόγος, ο Σ.Κ. και άλλοι έφτιαξαν μπαχτσέ ολόκληρο.
- Να κάνετε τον σταυρό σας που δεν έχει σηκώσει όλη τη Σωκράτους στην Ομόνοια για να βρει την Απολογία του.
- Ο Μπακογιάννης θέλει να σκάψει τη Μητρόπολη μήπως από κάτω βρίσκεται η εκκλησία του Δήμου.
- Ο Μπακογιάννης θα σκάψει στην πλατεία Ναυαρίνου, να βρει πού έγινε η ναυμαχία.
- Η Μαθηματική Εταιρεία θα βραβεύσει τον Παύλο Μπακογιάννη, διότι είναι ο μόνος που ξέρει πόσο κάνει το Επτά επί Θήβας.
- Ο Μπακογιάννης ζήτησε να ταΐζουν κάθε πρωί τις Όρνιθες του Αριστοφάνη.
- Ο Μπακογιάννης πήρε το Μετρό και ζήτησε να κατέβει στη Στάση του Νίκα.
- Ο Μπακογιάννης τη Μ. Παρασκευή θα πάει εκκλησία να ακολουθήσει τον Επιτάφιο του Περικλή.
***
* Ο Χ.Μ., όμως, δεν γελούσε καθόλου: Πάμε στοίχημα ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας και στις δημοσκοπήσεις θα βγαίνει ότι γύρω στο 40% θα τον θεωρεί ως τον καταλληλότερο;
Ζ.
Λάθος δείγμα;
* ΤΩΡΑ έρχεται και το λέει και το «Euractiv», αυτά που οι αναγνώστες της «Ε» έχουν διαβάσει πριν πολύ-πολύ καιρό.
Σε δημοσίευμά του αμφισβητεί τα αποτελέσματα των γκάλοπ, πράγμα που συνήθως κάνει δηλαδή μετεκλογικά και η πραγματικότητα, «με δεδομένο ότι η μεθοδολογία δημοσκοπήσεων που ακολουθείται στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα σταθερά τηλέφωνα και κατά συνέπεια οι εταιρείες αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τους νεότερους ψηφοφόρους».
Οι οποίοι ούτε σταθερό τηλέφωνο έχουν, μα ούτε και όρεξη να κάθονται να απαντούν σε κάποιον που τους ενοχλεί απρόσωπα.
Κι έτσι, λέει, πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία της προσωπικής παρουσίας και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.
Τι αποτέλεσμα βγάζουν; Άστο καλύτερα, θα έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ζ.
Με τον Ήλιο
* ΠΛΗΘΟΣ κόσμου στην κεντρική της συγκέντρωση μπροστά στο Αρχαίο θέατρο, ενθουσιώδης στην ομιλία της η Λίτσα Λιακούλη, «πέτυχε να «μεθύσει» ξανά τον Πράσινο Ήλιο», όπως είπαν οι συνεργάτες της, «αποδεικνύοντας ότι οι εκλογές μπορούν πράγματι να είναι μια μεγαλειώδης γιορτή της δημοκρατίας, και όχι μονάχα δηλητήριο, λάσπη και fake news». Κι επειδή δεν μασάει τα λόγια της, θύμισε: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα εδώ… Δεν πρόδωσα ποτέ τις αρχές και τις αξίες μου, δεν κατάντησα πολιτικός γυρολόγος, δεν πούλησα «την ψυχή μου στο διάβολο» για τα «τριάκοντα αργύρια» μιας καρέκλας εξουσίας. Δεν μπαινοβγαίνω στο ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας «σημαία ευκαιρίας».
Για να καταλήξει με ευθύτητα: «Γιατί πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική δεν έχει στόχο να βολεύει ατομικά σχέδια, αλλά να στεγάζει τα συλλογικά όνειρά μας. Γιατί η ενασχόληση με τα κοινά, είναι οδός προσφοράς, όχι εργαλείο κέρδους». (Και πολλοί κατάλαβαν…).
Ζ.
Οι κοινωνικές
* ΕΧΟΥΝ πληθύνει σ’ αυτές τις εκλογές οι συγκεντρώσεις υποψήφιων βουλευτών που είναι κάτι παραπάνω από ομιλία. Ή καλύτερα για να τιμηθούν οι παρόντες στην ομιλία παρατίθεται δείπνα, όχι απλώς «κερασμένα τα ποτά» στο καφενείο.
Κι έτσι ερμηνεύεται η χθεσινή δήλωση του Σάκη Παιδή: «Αποφάσισα να μη διοργανώσω καμία κοινωνική εκδήλωση, εκτός από τις ομιλίες μου. Διαθέτω τα χρήματα που θα ξοδευόταν σε αυτές τις εκδηλώσεις στο σωματείο «Φλόγα», που υποστηρίζει τα Άτομα με Αναπηρίες και τις οικογένειές τους».
Ωστόσο, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ λέει ταυτόχρονα και το άλλο: «Δεν μπορούμε άλλο να στηριζόμαστε μόνο στο φιλότιμο.
Μόνο με ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας, με σύγχρονες και συνολικές πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να φτιάξουμε την κοινωνία που αξίζει σε όλους μας, μια κοινωνία αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς».
Ζ.
Συνεχίζει
* ΣΤΑΘΕΡΑ στο μετερίζι του αγώνα η Άννα Βαγενά, μία ακόμα φορά υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ η αειθαλής Λαρισαία ηθοποιός. Έμπειρη πολιτικός πλέον, εκτός από την κοινωνική της εμπειρία, ώριμη και νουνεχής. προσθέτει τις δυνάμεις της για την αλλαγή που επιδιώκει να πετύχει ο Αλ. Τσίπρας.
Ζ.
Με τον ταξίαρχο
* «ΔΙΝΟΥΜΕ ισχυρή φωνή στον τόπο μας», διαβεβαιώνει ο Χρ. Χατζησαλάτας.
Σήμερα, Παρασκευή βραδάκι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του η κεντρική ομιλία του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος κορυφώνει εκεί την προεκλογική του καμπάνια, απόψε στην πλατεία της Αγιάς.
Ζ.
Στα 33 του
* ΔΕΝ στέκεται στιγμή τις τελευταίες μέρες ο Απόστολος Πέκας, εδώ πατάει, εκεί βρίσκεται ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ολημερίς στην κίνηση, αλλά και μέχρι αργά το βράδυ. Σάμπως δεν τον βαστάν τα πόδια του; Στα 33 του χρόνια δεν μασάει…
Ευελπιστεί ότι θα τον υποστηρίξουν στην κάλπη νέοι της γενιάς του. Αλλά και οι μεγαλύτεροι, όχι μόνο επειδή είναι ευγενικός, σεβαστικό παιδί, εκτός από συγκροτημένος επιστήμονας, αλλά κυρίως επειδή κινείται σε πολιτικό χώρο που εξ ιδιοσυγκρασίας ευνοεί τη νιότη και την ορμή της. (Εκείνος που τρέχει επίσης, αλλά ξεκουράζεται κιόλας πότε-πότε, λόγω ηλικίας, είναι ο πατέρας του, ο Στέργιος Πέκας, παλιό στέλεχος της ΑΤΕ, ο οποίος πασχίζει υποστηρίζοντας τον γιο του).
Ζ.
Στο μέσον
* ΑΚΡΙΒΩΣ στο μέσον του ψηφοδελτίου της ΝΔ ο Νίκος Ντόλας, 6ος στη σειρά των υποψήφιων βουλευτών, πέντε πριν και πέντε μετά απ’ αυτόν. Σύμπτωση, αλλά ταιριαστή στην περίσταση. Άνθρωπος της μέσης οδού, της συμμετρίας στη σκέψη και τον λόγο ο Λαρισαίος φιλόλογος.
Ζ.
Γίνεται;
* Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Δεν ξεχνά ο λαός τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει συντήρηση». Μάλιστα. Το δέχεται ο Τ.Π. και σχολιάζει: Μπορεί, όμως, να το ξεχάσει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν αρνείται τη συνεργασία με τη ΝΔ και τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με κόμμα-κορμό τη ΝΔ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός της Δεξιάς, δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης.
Η Δεξιά, όμως, όπως πολύ καλά ξέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Κυρίως είναι το ιδεολογικό αφήγημά της και οι πολιτικές προτάσεις της. Μπορεί να συνεννοηθεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ; Μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και να σχηματίσουν κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό; Είναι δυνατόν η σημερινή ΝΔ (μητσοτακική) να δεχτεί να έχει το κυβερνητικό πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό (αυτός είναι ένας από τους τέσσερις όρους που βάζει ο Ν. Ανδρουλάκης);
***
* ΚΑΙ συνεχίζει: Πόσο πιθανό είναι να συμφωνήσει η ΝΔ με τον άλλο όρο του Ν. Ανδρουλάκη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και για κατάργηση των νόμων που ψήφισε η ΝΔ σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ; Σε καμία περίπτωση. Στη λογική Ανδρουλάκη «μπορώ με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη» η απάντηση του επικεφαλής της Δεξιάς είναι: «Δεν έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, άλλωστε μαζί δώσαμε μάχες εναντίον του λαϊκισμού, αλλά έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη». Τι λέει ο Κ. Μητσοτάκης; «Αφού δεν με θέλεις εσύ, δεν σε θέλω κι εγώ. Εσύ μου λες να φύγω από τη μέση κι εγώ σου λέω να φύγεις εσύ από τη μέση». Οπότε; Διαγωνισμός ελαφρότητας. (Περισσότερα, την Κυριακή το βράδυ).
Ζ.
Μετακινούμενοι
* ΣΤΑΝΤΑΡ παλιές τεχνικές ξανά στο προσκήνιο; Τελικά η χθεσινοβραδινή μεγάλη συγκέντρωση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ήταν τελικώς συνολικά βορειοελλαδίτικη; Κι ακόμα παραπέρα; Μάλλον.
Ενθουσιώδεις Λαρισαίοι νεοδημοκράτες ανέβαζαν από χθες το απόγευμα φωτογραφίες μέσα στα πούλμαν του κόμματος που αναχωρούσαν: «Αναχώρηση. Για Θεσσαλονίκη με παλμό νίκης. Πάμε δυνατά για αυτοδυναμία». (Λαέ της Θεσσαλονίκης…).
Ζ.
Του τη φύλαξε
* - ΣΟΥ είχα αφήσει μια σοκολάτα, δεν την πήρες, οπότε την έφαγα.
Η Λαρισαία απολογούνταν στον δικό της.
- Πού την είχες αφήσει;
- Στο πατάρι, στο κουτί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ζ.

AGIOS_AXILLIOS.jpg

* Ο Άγιος Αχίλλιος, μεγάλη η χάρη του, τους ένωσε όλους. Ή σχεδόν...
Ζ.

KOKKALHS.jpg

* ΠΕΡΑΝ πάσης προσδοκίας η συμμετοχή στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση του Βασ. Κόκκαλη. Ο χώρος στο «Κηποθέατρο» κατακλύστηκε από νωρίς, πάνω από 1.500 άτομα έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους, έλεγαν συνεργάτες του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς. (Και συνεχίζει ασταμάτητα τον αγώνα μέχρι να κλείσει η κάλπη).
Ζ.

PAPALIAGKAS.jpg

* «ΠΙΣΤΟΙ πάντα στις διαχρονικές αξίες και αρχές της παράταξής μας, αλλά με σύγχρονες πειστικές απαντήσεις στις διαφορετικές συνθήκες που δημιουργούν οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας». Σαφής και προωθητικός στις τοποθετήσεις του ο Θ. Παπαλιάγκας. «Όμως, αυτό απαιτεί να υπερβούμε τις πολιτικές της συντηρητικής διαχείρισης και να προσπεράσουμε τα εμπόδια που οι εκφραστές της στασιμότητας και της συνδιαλλαγής ορθώνουν». (Πάντα με το στάνταρ για την προεκλογική του καμπάνια «προσπέρασμα», που έχει εισπραχθεί αναλόγως από τον κόσμο).
Ζ.

SKALOMA_PASOK.jpg

* ΟΠΩΣ μαρτυράει και το φόντο, είναι σαφής η αιτία για τη σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass