ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2023 17:01
* ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ - Σάπκας συζητούν για τις εκλογικές σκασίλες των άλλων, βουλευτικές είναι σήμερα. Ζ. * ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ - Σάπκας συζητούν για τις εκλογικές σκασίλες των άλλων, βουλευτικές είναι σήμερα. Ζ.

Γιορτάζει


* ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και Ελένης σήμερα και χρόνια πολλά, Κυριακή του Τυφλού επίσης, η πέμπτη Κυριακή μετά το Πάσχα όπως πάντα, αλλά και της Αγίας Δημοκρατίας φέτος. Γιορτάζουν οι κάλπες που δέχονται στις σχολικές αίθουσες και κερνάνε ψηφοδέλτια. Ευχές και σ’ όλους τους υποψήφιους που μοχθούν, με τον τρόπο του ο καθένας, για το κοινό καλό.
Ζ.

Από Δ
* - ΜΙΑ χαρά οι Κυριακές, χαλάρωνε από χθες με προοπτική ο Λαρισαίος.
- Καθότι όλα τα δύσκολα από Δ ξεκινάνε.
Δευτέρα
Δουλειά
Δίαιτα.
Ζ.

Μειοψηφίες
* ΤΗ μετράμε στις εκλογές, αλλά μόνο για τις ανάγκες της Στατιστικής. Για την αποχή ο λόγος. Στις προηγούμενες εθνικές κάλπες ξεπέρασε το 42%. Αν στο ποσοστό αυτό προστεθούν και τα ποσοστά των κομμάτων που τέθηκαν εκτός Βουλής, αλλά κι εκείνα της «λευκής» και άκυρης ψήφου, τότε τυπικά, στην προηγούμενη Βουλή εκπροσωπείτο λιγότερο από το 50% των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Ουσιαστικά, λοιπόν, τη ΝΔ ψήφισε μόλις το 22,5% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου, αλλά «εισέπραξε» το 39,85% των εγκύρων ψήφων, ποσοστό που και αυτό είναι κατά μία μονάδα σχεδόν μεγαλύτερο από εκείνο -39,02%- όσων ψήφισαν επιλέγοντας τη ΝΔ. Αυτή η μονάδα οφείλεται στο ότι οι λευκές ψήφοι -όπως και οι άκυρες- δεν συνυπολογίζονται στις έγκυρες ψήφους (άρα στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου), καίτοι μπορεί να θεωρηθούν και ως ψήφοι διαμαρτυρίας.
Αντίστοιχα, ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε από το 17,8% του εν δυνάμει εκλογικού σώματος, αλλά «καμάρωνε» με το 31,53% των έγκυρων ψήφων.
Με δυο λόγια, όταν ακούτε έναν πολιτικό αρχηγό να λέει ότι κυβερνά με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η πραγματικότητα είναι ότι ηγείται απλά ...μιας -της μεγαλύτερης έστω- μειοψηφίας.
* * *
* ΟΜΩΣ, η παραπάνω αναγωγή είναι αυθαίρετη: Αφενός μεν διότι δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στη Βουλή η μη συμμετοχή και η μη ψήφος, αφετέρου διότι, απλούστατα, ουδείς γνωρίζει ποιο ακριβώς είναι το σώμα των Ελλήνων εκλογέων. Υπολογισμοί θέλουν ένα 10% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (κοντά στο 1 εκατομμύριο εκλογείς δηλαδή) να είναι αποθανόντες, οι οποίοι δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, όπως επίσης και Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εδώ και χρόνια του εξωτερικού, οι οποίοι δεν σπεύδουν να ψηφίσουν.
Ακόμη κι έτσι, όμως, τελικά μόνο σχετική είναι η αποκαλούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Πόσο μάλλον όταν ένας εκλογικός νόμος της χαρίζει απλόχερα έδρες μόνο και μόνο γιατί ήρθε πρώτη στις εκλογές.
Επομένως, ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Μπορεί, όσο χαμηλός κι αν είναι ο πήχης του πρώτου κόμματος, να είναι αρκετός για να του δίδει το κλειδί της αυτοδυναμίας; Θα υποτάσσουμε διαρκώς την ισοδυναμία της ψήφου και την αντιστοιχία εκλογικής δύναμης και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στις κομματικές επιδιώξεις στο όνομα μιας απροσδιόριστης κυβερνητικής σταθερότητας;
Δ.Χ.

Αποφασισμένοι
* ΟΙ σημερινές εκλογές, συμφωνούνε οι δημοσκόποι των κομμάτων, είναι λέει από τις πιο... βουβές. Για την ακρίβεια, τα κόμματα «ανησυχούν» για την εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να κατέχουν μεγάλο ποσοστό.
Άσχετα με το τι λένε οι δημοσκόποι, αυτό στο οποίο συμφωνούνε οι πολίτες, άσχετα με το τι ψηφίζουν, είναι το πρωτόγνωρο πως... ως αναποφάσιστοι δεν καταγράφονται όσοι σκέφτονται να απέχουν των εκλογών. Αλλά εκείνοι οι οποίοι έχουν αποφασίσει να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά δεν έχουν... αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Αυτό είναι που προβληματίζει τα κόμματα. Αποχή όχι, δεν αναμένεται αυξημένη, όπως επίσης οι νέοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για τα υπόλοιπα, λίγη υπομονή μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες...
Β.Κ.

Νέοι καιροί
* ΚΙ όπως θά ‘λεγε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, αν μιλούσε για την σήμερον ημέρα.
- Τον νου σας ρεμάλια... Σταυρό βάζουμε, όχι like.
Ζ.

Συγκεντρώσεις
* ΕΓΙΝΑΝ και μεγάλες συγκεντρώσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Λάρισα, όχι βέβαια με τα μεγέθη του παρελθόντος. Ορισμένες υπέκρυπταν διακριτικά τον πανθεσσαλικό τους χαρακτήρα.
Όμως, έγιναν πάμπολλες μικρότερες από υποψήφιους βουλευτές ανά σύμπλεγμα χωριών, ανά κεφαλοχώρι, κωμόπολη και στην πόλη, οι λεγόμενες κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αγιά, Τύρναβο και εν τέλει η πιο κεντρική όλων στη Λάρισα, ορισμένες ήταν εντυπωσιακές σε μέγεθος, οργανωμένες σε ποικιλία χώρων που επιλέχθηκαν ως ταιριαστοί στη δυναμική του κάθε υποψηφίου.
***
* ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ από πολλούς υποψήφιους βουλευτές, πεντέξι από το καθένα εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Αν γίνει ο πολλαπλασιασμός, πολύς κόσμος συμμετείχε τελικά στα προεκλογικά. Αν και πρέπει να γίνει και διαίρεση, σε κάθε κόμμα λίγο πολύ ήταν το ίδιο ακροατήριο που πήγαινε σε όλους, λίγο πολύ. Μην τους παρεξηγήσουν κιόλας. Αν και με την ισχύουσα τρισταυρία, δεν κοροϊδεύουν κανέναν ακόμη και όσοι απόλαυσαν περισσότερα του ενός τραπεζώματα, γαλάζιων, υποψηφίων. Αυτοί είναι και οι πρώτοι διδάξαντες. Σταυρό γυρεύουν οι υποψήφιοι, όχι αποκλειστικότητα (Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να τζιράρουν οι ταβέρνες, τα μπαρ κ.λπ...).
***
* ΚΑΙ βέβαια στην ύπαιθρο, βασικά άντρες. Απογοητευτικές οι εικόνες που δημοσίευαν οι υποψήφιοι από τις συγκεντρώσεις στα χωριά. Αν δεν ήξερε κάποιος, θα υπέθετε ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη στην Ελλάδα η ψήφος των γυναικών. Τι να ξέρει; Ότι στα καφενεία των χωριών λίγες πηγαίνουν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. (Άλλωστε, οι υποψήφιοι, τουλάχιστον οι γαλάζιοι που το κυνηγάνε περισσότερο, οργανώνουν και ειδικές συγκεντρώσεις γυναικών, οπότε κι αυτές βγαίνουν απ’ την υποχρέωση).
Ζ.

Ρούφηγμα αέρα
* ΤΟ στάνταρ θέμα, γυναίκες, απασχολούσε τη βαθυστόχαστη συζήτηση στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Η καλύτερη απόδειξη ότι ο χρόνος είναι σχετικός είναι να πας σε ριγιούνιον της τάξης σου. Όπου όλοι οι άνδρες είναι 45 χρόνων, οι γυναίκες ξεκινάνε από 39 και φτάνουν μέχρι 43 το πολύ.
***
* - ΤΟ ρούφηγμα του αέρα που κάνουν οι άντρες όταν βλέπουν μια πολύ ωραία γυναίκα, είναι το ίδιο ρούφηγμα που κάνουν όταν πέφτουν σε λακκούβα με τ’ αμάξι ή όταν βάζουν πρώτη χωρίς να πατήσουν συμπλέκτη ή όταν περνάει η μπάλα ξυστά απ’ το δοκάρι άουτ ή και ένα δευτερόλεπτο αφού έχουν κλείσει την πόρτα του σπιτιού και τα κλειδιά είναι από μέσα.
***
* «ΑΝ ο άνδρας ήξερε πραγματικά την αξία που έχει η γυναίκα θα πήγαινε στα τέσσερα» συμφώνησαν στη διαπίστωση και άνδρες και γυναίκες. Απλώς αυτοί έβαλαν ένα κόμμα στη φράση μετά το «έχει» κι εκείνες μετά το «γυναίκα».
Ζ.

Νέες εκλογές
* ΘΑ αποφύγουμε την πρόβλεψη των εξελίξεων, αλλά θα μιλήσουμε υποθετικά. Στην περίπτωση λοιπόν που, λέμε αν, δεν θα υπάρξει από σήμερα αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν τα βρουν με τις διερευνητικές εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, τότε θα έχουμε νέες εκλογές.
Από λάθος γράφεται πως θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Θα έχουμε νέες εκλογές, με νέο εκλογικό σύστημα, όλα ξανά από την αρχή. Αλλά αυτά προς το παρόν είναι υποθέσεις, απόψε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των διαθέσεων των κομμάτων, που όπως είναι αυτονόητο θα καθορίσουν τη στάση τους από το ποσοστό που θα λάβουν...
Β.Κ.

Μετά να φάμε
* ΟΡΕΞΑΤΟΙ νεαροί Λαρισαίοι πριν την κάλπη.
- Τι είναι πιο όμορφο, να σ’ αγαπούν ή ν’ αγαπάς;
- Το προφιτερόλ.
***
* - ΠΟΥ θα πάτε σήμερα;
- Θα πάμε σ’ ένα γκουρμέ εστιατόριο.
- Α ωραία. Και μετά;
- Μετά θα πάμε να φάμε.
***
* - ΕΦΑΓΑ το κεκάκι μαζί με το χαρτί. Άμα είσαι παιδί μου οικολόγος, κάνεις την ανακύκλωση μόνος σου.
Ζ.

Τους διάβασε
* ΜΟΥ ζήτησε η γειτόνισσα, η Βιολέτα, έλεγε χθες η Λαρισαία, να τη συνοδεύσω στην εκκλησία, όπου θα έκανε τρισάγιο για τους δικούς της που δεν ζούνε. Την ώρα που ο ιερέας διάβαζε τα ονόματα «Υπέρ αναπαύσεως», πολλά μου φάνηκαν γνωστά κι αναρωτήθηκα τι συμβαίνει. Γρήγορα, όμως, η απορία μού λύθηκε.
Τι είχε συμβεί; Η καλή μου η γειτόνισσα είχε γράψει τα ονόματα των αποθανόντων πίσω από ένα ψηφοδέλτιο, απ’ αυτά που φτάνουν σωρηδόν στα σπίτια μας τέτοιες μέρες κι ο παπάς διάβαζε από μπροστά, τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών. Πανικός, κόντεψε να λιποθυμήσει η γυναίκα. (Σάμπως δεν χρειάζονται «διάβασμα» κάποιοι υποψήφιοι; Και ανάπαυση, όλοι τους σχεδόν).
Ζ.

Σιδηρές Πύλες
* ΕΚΔΡΟΜΗ Λαρίσης στις Σιδηρές Πύλες του Δουνάβεως, έγραφε η εφημερίδα. Στις 3 Ιουνίου, να περάσουν κι οι εκλογές με το καλό, τέσσερις μέρες τέσσερις χώρες βαλκανικές, στο μεγάλο ποτάμι της Ευρώπης, μέχρι και κρουαζιέρα προβλέπεται σ’ αυτό από τον διοργανωτή Ελληνοβρετανικό. Και με Λάμπρο Γερογιώκα σούπερ ξεναγό.
Ζ.

Και πάλι ωραίοι
* Ο,ΤΙ κι αν λένε όσοι επιφυλάσσονται ή και ενίστανται, οι δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιωθούν τελικά. Η κάλπη, ειδικά ετούτη, δείχνει γκαστρωμένη και οι υπέρηχοι των δημοσκόπων δείχνουν το ταβάνι και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις επιδόσεις τους στις εκλογές του 2019. Κι είναι κι οι αναποφάσιστοι...
***
* ΦΥΣΙΚΑ και δεν μπορεί να πέσουν έξω τα γκάλοπ, αφού παρότι όλα δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά, η σύνοψη των αποτελεσμάτων όλων των εταιρειών, την οποία παρουσίασε ως τελευταία της πολιτική παρέμβαση η κρατική ΕΡΤ, δείχνει εν τέλει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από 2,5 έως 11 μονάδες. Ακόμη κι αν τυχόν προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι ωραίοι θα είναι, θα βρίσκεται κι αυτό εντός του περιθωρίου του λεγόμενου στατιστικού λάθους, «συν πλην 3%», μέσα θα έχουν πέσει οι εταιρείες.
***
* ΟΙ οποίες τη διαμόρφωση του κλίματος την είχαν κάνει ήδη, τη δουλειά για την οποία πληρώνονται, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Σάμπως στην Τουρκία, που εκτέθηκαν άσχημα, τι έπαθαν; Αν κι εκεί δεν είναι Ευρώπη... Ενώ και στην Κύπρο προσφάτως, ε στην Κύπρο λειτούργησαν πραγματικά ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Ζ.

Κομπλιμέντο
* ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΣ στην τηλεόραση ο Λαρισαίος, όταν πλησίασε η γυναίκα του. Είχε, όμως, καλή θέληση ο άνθρωπος.
- Αγάπη μου, δεν νιώθω καθόλου καλά με τον εαυτό μου, με κοιτάζω στον καθρέφτη και βλέπω ότι είμαι χοντρή και άσχημη, κάνε μου ένα κομπλιμέντο ν’ ανέβω λίγο...
- Έχεις καταπληκτική όραση.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass