Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2023 17:30
* ΜΕ τέτοια περιφανή νίκη, πώς να μην είναι πανηγυρικό το κλίμα στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ Λάρισας... * ΜΕ τέτοια περιφανή νίκη, πώς να μην είναι πανηγυρικό το κλίμα στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ Λάρισας...

Πρώτη φορά
* - ΟΛΗ η Ελλάδα είναι μπλε, είναι μπλε…
Κι αυτή τη φορά δεν ήταν Οννεδίτικη υπερβολή, συνέβη στ’ αλήθεια. Πρώτη φορά.
***
* - ΕΙΧΕ δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ο Λαρισαίος Ν. Π.
- Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έστηναν τα γκάλοπ. Εις βάρος του Μητσοτάκη.
***
* ΕΝΩ ο Ν. Κ. το συνδύασε με τον παραλλήλως εξελισσόμενο αγώνα μπάσκετ.
- Μέχρι τώρα double score είχαμε δει μόνο σε αγώνες μπάσκετ. Έμελλε να το ζήσουμε και στην πολιτική.
Ζ.

 

Συννεφιασμένη…
* Η μέρα ταίριαζε χθες απ’ το πρωί με τη διάθεση που λογικά θα είχαν κάποιοι το βράδυ, εκείνοι που δεν θα πετύχαιναν τους εκλογικούς τους στόχους. Είχε μεριμνήσει ο Τσιτσάνης για την περιγραφή.
Συννεφιασμένη Κυριακή
Μοιάζεις με την καρδιά μου
Που έχει πάντα συννεφιά, συννεφιά…
Είσαι μια μέρα σαν κι αυτή
Που ‘χασα τη χαρά μου… (Συννεφιασμένη ολημερίς. Και τη Δευτέρα βρέχει, άλλος στην κάλπη έχασε κι άλλος την έδρα έχει).
***
* ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙΣΕ πια κι ο στίχος του Μ. Ρασούλη.
Κυκλοθυμικός καιρός
Σου αλλάζει γνώμες και κουστούμια… (Και το κατάλληλο ντύσιμο, λέει, γι’ αυτή την αλλοπρόσαλλη περίοδο, περιλαμβάνει κοντομάνικο και καμπαρντίνα).
Ζ.

 

Νωρίς…
* ΚΟΣΜΟΣ από νωρίς χθες στα εκλογικά τμήματα της Λάρισας. Και να πει κανείς ότι ήταν καλή μέρα κι άρα βιάζονταν οι ψηφοφόροι να ξεμπλέξουν για να πάνε βόλτα, καμιά θάλασσα και τέτοια, μπα… Να ήταν που νέα παιδιά πήγαν να ψηφίσουν κατευθείαν, μετά το ξενύχτι και πριν πάνε για ύπνο, πόσοι να είναι κι αυτοί… Μπορεί όμως να άλλαξε και η συνήθεια για το «μετά την εκκλησία», να σκέφτηκαν περισσότεροι ότι τότε κατά τις 10.30-11 μαζεύεται κόσμος κι έχει ουρές, οπότε πάμε να προλάβουμε πριν. Και εννοείται κάποιοι πήγαν ψήφισαν πρώτα και εκκλησιάστηκαν μετά. Δεν επηρεάζει αυτό την ιερότητα της ψήφου…
Ζ.

 

Το μεσημέρι
* ΑΠΟ νωρίς φαινόταν αυξημένη συμμετοχή, άλλο τι θα προέκυπτε ως το βράδυ. Όμως το μεσημέρι κατά τις 3 το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε συμμετοχή στις εκλογές μόλις 31%.
-Τι, τουρκαλάδες είμαστε να πάμε να ψηφίζουμε;
Η σύγκριση αυθορμήτως από νεαρό Λαρισαίο, καθώς στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή στις κάλπες ήταν της τάξης του 80%.
***
* ΚΑΙ στις 4.30 το απογευματάκι, το Υπουργείο ενημέρωσε για συμμετοχή 49%. Ήτοι σε ένα οκτάωρο, από το πρωί, είχαν ψηφίσει 30 και σε μιάμιση ώρα το καταμεσήμερο άλλοι 19. Παράξενο; (Κι οι αρμόδιοι προέβλεπαν πια ακόμη και μεγαλύτερη συμμετοχή από τις εκλογές του 2019).
***
* ΕΠΙΣΗΣ, οι διαρροές από τα αθηναϊκά κανάλια για τα αποτελέσματα των exit polls το μεσημέρι, ανέφεραν ΝΔ 36-40%, ΣΥΡΙΖΑ 25-29%, ΠΑΣΟΚ 11%-12% και ΚΚΕ 8%. Με την υπόμνηση πρόγνωση ότι το απόγευμα η διαφορά θα μαζευόταν σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 7% έλεγαν, επειδή θα ψήφιζαν αργότερα οι νέοι. Επίσης έβρισκαν, το μεσημέρι, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να μπαίνει με το κόμμα της στη Βουλή.
Ζ.

 

Προϊδέαζε
* ΜΕΤΑ τις 6 ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς να παρακολουθήσει την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αντιθέτως ο Α. Τσίπρας θα τα έβλεπε σπίτι του. Κάτι σήμαιναν αυτά, σκέφτηκαν οι περισσότεροι. Ιδίως βλέποντας τον Κυρ. Μητσοτάκη να φτάνει χαμογελαστός στα κομματικά γραφεία, αρνούμενος φυσικά να κάνει δηλώσεις. «Υπομονή, μισή ωρίτσα έμεινε ακόμα. Καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε ακόμα». (Κι όλοι κατάλαβαν).
Ζ.

 

Κοντά στην κάλπη
* ΠΟΛΛΟΙ και διάφοροι χθες στην κίνηση για τις εκλογές. Κι οι νεαροί Λαρισαίοι επικέντρωναν σε υπερβολές.
-Τον άλλον τον ρώτησαν πόσους κατοίκους έχει ένα ακατοίκητο νησί και ακόμα το σκέφτεται. Αυτός ψήφισε.
-Σκέψου και να τον ρωτούσαν για τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα...
***
* ΚΑΙ η κορυφαία απάντηση μέχρι εκείνης της στιγμής.
- Πόσους σταυρούς;
- Μέχρι 3.
- Έναν σε κάθε κόμμα;
***
* -ΓΙΑΤΡΕ ψήφισες;
-Όχι, γιατί μπερδεύτηκα κι έβαλα το φακελάκι στην τσέπη μου.
Ζ.

 

Συνήθειες
* ΜΙΚΡΟΙ-μεγάλοι χθες στις συνήθειες της εποχής.
- Πάω να ψηφίσω. Κινητό πήρα, ταυτότητα ναι, κλειδιά. Σελφοκόνταρο;
Το πιο σημαντικό πήγα να ξεχάσω.
***
* - ΔΕΝ έβγαλα φωτογραφία τα ψηφοδέλτια, ούτε σέλφι στο παραβάν βρε παιδιά. Είμαστε σίγουροι ότι θα καταμετρηθεί ως έγκυρη η ψήφος μου;
***
* - ΠΕΡΙΜΕΝΩ στο εκλογικό έξω από το παραβάν τη σειρά μου, έρχεται ο άλλος δίπλα μου.
-Να ψηφίσετε περιμένετε;
-Όχι, ένα παντελόνι θα δοκιμάσω και φεύγω.
***
* - Ο άλλος βρε μπήκε στο παραβάν και άρχισε να ξεντύνεται από συνήθεια.
Ζ.

 

Ποιος θα κέρδιζε;
* ΥΠΗΡΧΕ συν τοις άλλοις και μια άλλη αγωνία χθες ενώ εξελισσόταν η διαδικασία και οι τηλεοπτικές συζητήσεις από νωρίς το απόγευμα.
- Κι έρχεται πια η ώρα που ή θα «κλαίνε» οι δημοσκόποι ή εκείνοι που τους αμφισβητούν... (Ή οι μεν ή οι δε).
Ζ.

 

Πάρε βάλε
* - ΠΑΡΤΕ το ψηφοδέλτιο που θέλετε και ψηφίστε με τον φάκελο που σας δίνω…
Νέα ήθη στις κάλπες της Λάρισας, με δικαστικούς αντιπροσώπους να δίνουν παρόμοιες οδηγίες σε ψηφοφόρους επικαλούμενοι την έλλειψη εφορευτικών επιτροπών, συνεργατών τους δηλαδή που θα ετοίμαζαν και θα πρόσφεραν το πακέτο των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων.
- Να, από εκείνη την πλευρά είναι τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. (Δεν είναι σωστό, δεν είναι δίκαιο, πρόβλημα για τη μυστικότητα της ψηφοφορίας).
Ζ.

 

Νωρίτερα
* ΛΙΓΟ μετά τις 6 το απόγευμα οι διαρροές από τα αθηναϊκά κανάλια για τα exit polls ανέφεραν ότι στις 7 μ.μ. θα ανακοινωνόταν: ΝΔ 36-40%, ΣΥΡΙΖΑ 25-29%, ΠΑΣΟΚ 9,5-12,5%, ΚΚΕ 6-8%, Ελλ. Λύση 3,5-5,5%, ΜεΡΑ 25 2,5-4,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,2-4,2%. Απολύτως φυσιολογικό να διαρρεύσουν, δεν ήταν δα και το μυστικό του κράτους, απλώς δεν επιτρεπόταν να ανακοινωθούν επίσημα. Τίποτε ουσιαστικά δεν είχε αλλάξει από τα μεσημεριανά exit polls αποτελέσματα. (Ήταν και το ύφος των φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων στα πάνελ των καναλιών αρκούντως εύγλωττο).
Ζ.

 

Πρωτοφανές
* ΠΡΩΤΗ φορά στα χρονικά μετά τη Μεταπολίτευση, τέσσερα χρόνια μετά η διαφορά κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης να διευρύνεται, καμία κυβερνητική φθορά, δεν έχει ξαναγίνει. Νεοδημοκρατικός θρίαμβος, προσωπικός του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να πει πως τα κατάφερε ο Αλ. Τσίπρας. Μάλλον ρόιδο τα έχει κάνει, προς πανωλεθρία.
Ζ.

 

Τα πρώτα
* ΠΡΩΤΟ αποτέλεσμα που αναρτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σαράντα πέντε λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης: Στην Κουλούρα Τεμπών, ψηφίσαντες 97, πρώτη η ΝΔ με 43, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ 24 ψήφοι και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12.
Και κατόπιν δεύτερο το εκλογικό τμήμα Αετοράχης Ελασσόνας με ψηφίσαντες 90, η ΝΔ 33, το ΚΚΕ 22, ο ΣΥΡΙΖΑ 18 και το ΠΑΣΟΚ 11 ψήφους.
Ακολούθησε τρίτο το Μεταξοχώρι της Αγιάς 350 ψηφίσαντες με τη ΝΔ στις 138, τον ΣΥΡΙΖΑ 50, το ΚΚΕ 50, το ΠΑΣΟΚ 45, αλλά και η Νίκη με 11 και το Κίνημα 21 με 10 ψήφους, σε ποσοστά τα δύο τελευταία άνω του 3%.
Το πρώτο αποτέλεσμα μέσα στην πόλη της Λάρισας από το ε. τ. 283 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο: Ψηφίσαντες 398, με τη ΝΔ 146, ΣΥΡΙΖΑ 87, ΠΑΣΟΚ 45, ΚΚΕ 30, Νίκη 17, Ελλ. Λύση 13. (Αποτελέσματα πραγματικά, πιο βελτιωμένα του exit polls για τη ΝΔ, χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ).
Ζ.

 

Γιορτή
* ΓΙΑ πολλούς οι εκλογές είναι γιορτή! Η γιορτή της δημοκρατίας και ως τέτοια την αντιμετωπίζουν. Ξεκινούν με καλή διάθεση, βάζουν τα καλά τους και παίρνουν τον δρόμο για την κάλπη.
Σταματούν στον δρόμο να μιλήσουν με γνωστούς και φίλους, που πηγαίνουν να ψηφίσουν ή που ψήφισαν και σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα.  Πηγαίνουν αργά προς το εκλογικό τμήμα, σαν μια ωραία Κυριακάτικη βόλτα, χωρίς άγχος και παρατηρούν την κίνηση του κόσμου. Κάνουν πηγαδάκια στις σχολικές αυλές.
Βρίσκουν ευκαιρία να συναντήσουν γνωστούς και να μάθουν νέα τους.
Και όταν κλείσει ο κύκλος της πορείας προς την κάλπη, με την ίδια διάθεση φεύγουν, για να συνεχίσουν τη μέρα τους, απολαμβάνοντας έναν καφέ ή ένα τσιπουράκι με παρέα στην πλατεία.
Λ.Κ.

 

Φάκελοι
* «ΜΗΝ σαλιώνετε τον φάκελο, βγάλτε το αυτοκόλλητο χαρτάκι για να τον κλείσετε» το έλεγε και το ξανάλεγε η κοπέλα στην εφορευτική επιτροπή, σε κάθε ένα άτομο που έπαιρνε τον φάκελο και τα ψηφοδέλτια για την κάλπη.
Επί ώρες, ούτε μια φορά δεν παραμέλησε να δώσει την ίδια οδηγία! Ή είχαν αυστηρή εντολή ή είδαν πολλά τα μάτια τους!
Λ.Κ.

 

Σύγχυση
* ΣΥΓΧΥΣΗ προκλήθηκε σε πολλούς ψηφοφόρους με τις αλλαγές των εκλογικών κέντρων. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπήκαν στη διαδικασία να ψάξουν πού ψηφίζουν, καθώς ήταν σίγουροι ότι θα ψήφιζαν στο εκλογικό κέντρο που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνοικία της Χαραυγής ήταν πολλοί εκείνοι που βρέθηκαν στο 7ο Λύκειο, αλλά το βρήκαν σφαλιστό. Τα 9ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Χαραυγής που βρίσκονται λίγα μέτρα παρακάτω ήταν τα σχολεία που λειτούργησαν για φέτος ως εκλογικά κέντρα. Πάντως η βοήθεια του κοινού λειτούργησε και σε αυτή την περίπτωση…
Ν.Π.

 

17άρηδες
* ΟΧΙ με τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά με την παρέα πήγαν χθες οι 17άρηδες της Λάρισας για να ψηφίσουν. Εξάλλου, μετά το πρόγραμμα είχε καφεδάκι. Τα μαθήματα για εκείνους τελείωσαν, αλλά έχουν μπροστά τους βέβαια τις εξετάσεις. Οι εκλογές ήταν μια ευκαιρία για ξεσκάσουν, αφού οι περισσότεροι προετοιμάζονται σκληρά για τις Πανελλαδικές.
Ν.Π.

 

Ουρές
* ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ήταν οι ουρές στα ζαχαροπλαστεία χθες, από τις ουρές στα εκλογικά κέντρα. Μεγάλη γιορτή η χθεσινή και όλοι είχαν κάποιον να γιορτάζει. Οπότε τα ζαχαροπλαστεία είχαν και χθες την τιμητική τους. Όμως πολλοί ήταν και εκείνοι που χθες βρέθηκαν στα ζαχαροπλαστεία για να προμηθευτούν τα απαραίτητα κεράσματα για τους υποψήφιους, άλλοι για την παρηγοριά και άλλοι για τη νίκη.
Ν.Π.

 

Εξαγορά
* - ΣΤΟ πλευρό των συντρόφων Ρομά, αλλά όχι και με ευρώ…
Φυσικά και δεν θα τους τη χάριζαν στους συριζαίους οι Θεσσαλοί νεοδημοκράτες μετά το συμβάν με τις συλλήψεις στους Σοφάδες την ημέρα των εκλογών, με ψηφοδέλτια, ταυτότητες και παράδες. (Πού πας ρε Καραμήτρο;)
Ζ.

 

Η απλή
* ΔΕΝ ήταν τελικά παγίδα Τσίπρα η απλή αναλογική, όπως έλεγε η ΝΔ, που την άφησε για τον διάδοχό του. Άλλωστε όταν την ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή της κυβερνητικής θητείας τους, φυσικά και δεν γνώριζαν πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα 7-8 χρόνια μετά. Το πιθανότερο ότι επέβαλλε την ανάγκη συνεργασιών.
Κι όμως, χθες φάνηκε ότι η απλή αναλογική μπορούσε να δώσει ακόμη και αυτοδυναμία, με 41-42% μόλις. Αρκεί να ήταν μεγάλο, στα επίπεδα του 15% συνολικά, το ποσοστό των κομμάτων που θα έμεναν εκτός Βουλής. Και δημοκρατικό σύστημα η απλή αναλογική και καθόλου κακό για τη ΝΔ.
Ζ.

 

Με εμπόδιο
* ΚΑΙ μια τεχνική επισήμανση από τον Δ. Τ. για το εκλογικό τμήμα του 5ου Δημοτικού στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου το ασανσέρ λέει δεν λειτουργεί. Με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι να δυσκολεύονται να ανέβουν στους ορόφους, καθώς και άλλοι με κινητικά προβλήματα. Δεν ήταν καθόλου σωστό για τη Δημοκρατία. (Η ευθύνη του Δήμου).
Ζ.

 

KAPETANOS.jpg

* Ο Καπετάν (ι)ος με.. το πλήρωμά του.

 

XARAKOP.jpg

* ΜΑΞΙΜΟΣ το όνομά του, το έχει αξιοποιήσει συμβολικά όλα αυτά τα χρόνια προεκλογικά ο νεοδημοκράτης βουλευτής, με το «Μά(x)ιμος» στα συνθήματά του, αλλά κι ο γιος του Νίκος-Νικηφόρος Χαρακόπουλος, επίσης ταιριαστό όνομα για εκλογές. Μαζί με τον Νικηφόρο πήγαν, στο εκλογικό τμήμα στο χωριό τους στα Βούναινα, ο πατέρας καμάρωνε τον νέο ψηφοφόρο που πρώτη φορά πήγαινε στην κάλπη των βουλευτικών.

Ζ.

 

SYRIZA.jpg

* ΕΞΩ από το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα, αν και νωρίς, εύγλωττη. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες...

 

ANTIDHMARXOI-THRANIO.jpg

* ΣΤΟ πρώτο θρανίο οι αντιδήμαρχοι Λαρίσης. Περιποιημένοι, φρόνιμοι και επιμελείς.
Ζ

 

KOSMOS.jpg

* ΚΑΛΠΕΣ ή καφέ; Δεν υπάρχει δίλημμα και τα δύο...

 

SKYLOS.jpg

* ΑΛΛΟΙ με τα παιδιά, άλλοι με τα σκυλιά τους στις κάλπες… Ο κύριος της φωτογραφίας πήρε αγκαλιά τον σκύλο του και πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ο τετράποδος «ψηφοφόρος» κοιτάει απορημένος …ίσως γιατί θα ήθελε εκείνος να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη.
Ν.Π.

 

ARITHMHTHRIO.jpg

* ΜΠΗΚΕ στη σχολική αίθουσα για τις εκλογές ο Θ. Β. κι εντόπισε λέει την Ψηφιακή Εφαρμογή.

Ζ.

 

KLARINA.jpg

* Η παραδοσιακή ορχήστρα της φωτογραφίας αναστάτωσε ευχάριστα χθες το πρωί το Κέντρο της Λάρισας, με την ανταποκρίτρια του Alpha, Μαριλένα Μπάμπου να μεταδίδει εικόνες για λογαριασμό της εκπομπής του Νίκ. Μάνεση. Αυτά είναι τα καλά, με τους περαστικούς να έρχονται μάλιστα στο κέφι. Νωρίς το πρωί ήταν που αναστατώθηκαν διερχόμενοι όταν κάποιος άστεγος, με το κασετόφωνό του έπαιζε λέει στη διαπασών αμανέδες. Μεράκλωσε ο άνθρωπος δεν αντιλέγουμε, αλλά δεν είναι ημέρα για τέτοια πράγματα και μάλιστα στην Κεντρική πλατεία…                                                                                                         
Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass