ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2023 17:00
* Η πιο καλή μαθήτρια στην ΠΑΣΟΚική τάξη, όρθια με τη σημαιούλα της η Βάσω Αλεξανδρίδου, μαχητική ως υποψήφια βουλευτής, είναι εκείνη που εκπροσωπούσε στο ψηφοδέλτιο τη νοσταλγική ρήση «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια...». Ωστόσο, βγήκε αυτήν τη φορά όγδοη, προέκυψαν καινούργια φυντάνια. Ζ. * Η πιο καλή μαθήτρια στην ΠΑΣΟΚική τάξη, όρθια με τη σημαιούλα της η Βάσω Αλεξανδρίδου, μαχητική ως υποψήφια βουλευτής, είναι εκείνη που εκπροσωπούσε στο ψηφοδέλτιο τη νοσταλγική ρήση «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια...». Ωστόσο, βγήκε αυτήν τη φορά όγδοη, προέκυψαν καινούργια φυντάνια. Ζ.

Διερευνητικές
* ΑΝ είχε χιούμορ στο Προεδρικό, θα έδινε η ΠτΔ τη διερευνητική εντολή με μουσική

υπόκρουση το «Έλα βρε Χαραλάμπη».
Δεν τη θέλω...
Θα την πάρεις... (Συνέχισαν και χθες να αστειεύονται οι Λαρισαίοι).
***
* ΜΟΥ έδωσε διερευνητική εντολή η γυναίκα μου, να συγκροτήσουμε συμβούλιο για το αν θα παραγγείλουμε σουβλάκια ή πίτσα.
Ζ.

Γκάλοπ
* - ΦΥΣΙΚΑ και θα έπεφταν έξω τα γκάλοπ, εξηγούσε ο νεαρός Λαρισαίος. Να, στη Λάρισα το τελευταίο είχε δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 90%.
- Σοβαρά;
- Βέβαια... Στην ερώτηση των δημοσκόπων «Τι θα κάνετε την Κυριακή των εκλογών;», η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε «Θα πάω για τσίπρα». (Είναι, άραγε, περισσότερο σοβαρό αυτό που επικαλούνται τώρα οι δημοσκόποι; Ότι ήξεραν, αλλά δεν έλεγαν, γιατί φοβόντουσαν τον ΣΥΡΙΖΑ...).
Ζ.

Πρώτη φορά
* Η Ελασσόνα ψήφισε Χρ. Κέλλα. Ο οποίος τρύπωσε ανάμεσά τους, σπάζοντας το ελασσονίτικο δίδυμο Μπίζιου-Παιδής, δεύτερος σε σταυρούς, πολύ κοντά, όμως, στην πρώτη.
Πράγμα που δεν κατάφερε ο Β. Κόκκαλης στον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτος βγήκε πίσω από στον ισχυρό Γ. Καριπίδη και από τον Π. Τσακνάκη που πήρε κάμποσα λιγότερα ως δεύτερος. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, η Λ. Λιακούλη πήρε σβάρνα τους Ελασσονίτες και τον ισχυρό Θ. Παπαλιάγκα και τη γενικότερα πιο αδύναμη Στ. Μπαγιώτα.
(Συνολικά, το γνωστό τοπικιστικό σύνδρομο στο λεγόμενο «ορεινό Καραμπάχ» έδειξε πρώτη φορά να σπάει κάπως).
Ζ.

Οι δημοτικοί
* ΠΡΩΤΟΣ ο Χρ. Κέλλας και στην πόλη της Λάρισας, ξεπερνώντας ακόμη και την επί οκταετία επικεφαλής της γαλάζιας δημοτικής παράταξης Ρ. Καραλαριώτου. Προ δεκαετίας, άλλωστε, είχε κι εκείνος έντονη συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα.
***
* ΟΙ δύο αντιδήμαρχοι Καλογιάννη δεν τα πήγαν και τόσο καλά μέσα στην πόλη τους. Τέταρτοι σε σταυρούς και ο Π. Νταής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωτ. Βούλγαρης με το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατατάχθηκαν έκτος και τρίτος αντίστοιχα συνολικά στον νομό.
Ζ.

Προτιμήθηκε
* Σ’ ΑΥΤΕΣ τις εκλογές συγκρούστηκαν δύο προτάσεις εξουσίας, σημειώνει ο Τ.Π.: Η καθαρή της ΝΔ με στόχο την αυτοδυναμία και η θολή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία, όμως, δεν βρήκε συνομιλητές... Φοβήθηκαν την περιπέτεια και αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν τη σταθερότητα όπως την αντιλαμβάνεται Κυριάκος Μητσοτάκης... Η απλή αναλογική έκλεισε τον κύκλο της και δύσκολα θα επανέλθει στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο τίμιο εκλογικό σύστημα. Την εκτέλεσαν στα έξι μέτρα αυτοί που έπρεπε να την υπερασπιστούν.
***
* ΚΑΙ σχολιάζει με πολύ σκούρα χρώματα: Μια πανίσχυρη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν κρίνουμε από το πώς πολιτεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα, θα κάνει ό,τι γουστάρει σε όλα τα επίπεδα. Στο κόμμα του είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όσοι είχαν ηγετικές φιλοδοξίες θα αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Η αντιπολίτευση στη Βουλή θα είναι αδύναμη. Τα θεσμικά αντίβαρα (Ανεξάρτητες Αρχές, ανιδιοτελείς δικαστές και εισαγγελείς) θα πιεστούν για να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του συστήματος Μητσοτάκη. Όσοι επιχειρήσουν να αντισταθούν επικαλούμενοι το Σύνταγμα και τους νόμους, θα πάνε σπίτια τους με το καλό ή με το στανιό. Οι ισχυροί οικονομικά φίλοι της συντηρητικής παράταξης και κυρίως αυτοί που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από το σύστημα Μητσοτάκη θα ξεσαλώσουν. Η διαπλοκή θα αποθρασυνθεί. (Μα τα ήξερε όλα αυτά ο λαός. Που ως σοφός ξέρει και τι κάνει).
Ζ.

Καπνιστές
* ΘΡΙΑΜΒΟΣ και στη Λάρισα για το κόμμα ΚΟΤΕΣ. Που πα να πει Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση, με πρόεδρο τον Νίκο Λούβρο, τόση Τέχνη και τόσα Εικαστικά σ’ ένα επώνυμο, ο πρόεδρος, μόνος αυτός υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Λάρισα, όπου έλαβε 347 ψήφους. Καπνιστών εννοείται. Περισσότερες ψήφους από κοτζάμ ιστορικά κόμματα, όπως του Β. Λεβέντη που πήρε μόνον 294 και του Αρτ. Σώρρα που περιορίστηκε σε 247 ψηφοδέλτια, ενώ είχαν αμφότεροι οκταμελή ψηφοδέλτια ντόπιων υποψηφίων στον Ν. Λάρισας.
Ζ.

Συμμαχίες;
* ΚΑΝΕΝΑ από τα πιο μικρά κόμματα δεν έφτασε το απαιτούμενο 1,5% πανελλαδικά. Μετά τους πέντε της Βουλής και τους δύο + ένας παραλίγο, όλοι οι υπόλοιποι κάτω από το 1%.
Κι έτσι κανείς τους δεν θα λάβει κρατική χρηματοδότηση την επόμενη τετραετία. Αυτή και μόνο η προοπτική, ο οικονομικός στόχος που θα δώσει ανάσες ύπαρξης, αρκεί για να οδηγήσει τώρα σε συσπειρώσεις, συμμαχίες και συμπτύξεις ενόψει των νέων εκλογών του Ιουνίου.
Ζ.

Οι μικρότεροι
* ΕΝΤΑΞΕΙ η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης ακόμη... Αν πάρουν το λίγο που χρειάζονται, αυτό θα τους έρθει από ΣΥΡΙΖΑ μεριά ή από οργανώσεις της Εξωκοινοβουλευτικής.
Η Νίκη, όμως, θα πάρει από δεξιά, από τη μεγάλη δεξαμενή της ΝΔ ή τις λιμνούλες διαφόρων συγγενών μορφωμάτων. Τα οποία, όμως, και θα φροντίσουν να συμπτυχθούν για τις νέες εκλογές, αλλά και θα μεριμνήσουν ώστε να κατέβουν αυτήν τη φορά όσοι είχαν αποκλεισθεί.
Επομένως, μάλλον διαρροές θα έχει, το πιθανότερο να πάει χαμηλότερα το κόμμα του Δημ. Νατσιού. Γι’ αυτό κι όχι επειδή θα τους ξεπουπουλιάσουν και οι κυβερνητικοί, που δεν τους θέλουν επ’ ουδενί στη Βουλή, διότι η παρουσία κι άλλων κομμάτων ανεβάζει το όριο της αυτοδυναμίας.
Ο Άγιος Παϊσιος να βάλει το χέρι του... (Κίνδυνο διατρέχει ακόμη και το κόμμα Βελόπουλου, για τους ίδιους λόγους. Δεν μπορεί να επαναπαύεται).
***
* ΤΟ λένε όλοι πια. Ότι μετά τους ξέφυγε. Είναι κοινό μυστικό πως η Νίκη χρησιμοποιήθηκε αρχικά προκειμένου να μείνει εκτός Βουλής η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου. Επίσης, η Πλεύση Ελευθερίας προκειμένου να μείνει εκτός Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης. Στο τσακ, όμως, θα έμπαιναν Δημ. Νατσιός και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κι αυτό δεν θα το ήθελαν καθόλου.
Ζ.
Αν...
* ΕΒΑΛΕ κάτω τα χαρτιά και τα συστήματά του ο Ν. Καρδούλας, τώρα που τέλειωσε με τη βουλευτική υποψηφιότητα και καταλήγει σε συμπεράσματα-προβλέψεις: Αν, λοιπόν, λέει, ίσχυε η ενισχυμένη και σ’ αυτές τις εκλογές, τότε, όπως έχει ειπωθεί, η ΝΔ, αντί για 145, θα έβγαζε 172 έδρες στη Βουλή.
Και με την κατανομή στη Λάρισα θα εξέλεγε 5 βουλευτές, δηλαδή και τη Ρ. Καραλαριώτου και τον Σάκη Παιδή, οι οποίοι φυσικά οφείλουν να τον κεράσουν από τώρα, προκαταβολικά.
***
* ΛΕΕΙ, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 1 μόνο βουλευτή, θα έχανε την έδρα Γ. Καριπίδης, 1 το ΠΑΣΟΚ και 1 το ΚΚΕ, όπως τώρα δηλαδή με την απλή, και καμία ο Κυρ. Βελόπουλος, οπότε δεν θα είχε την τιμή η Λάρισα να τον ξαναστείλει στη Βουλή.
Αυτά αν ίσχυε η ενισχυμένη ή αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στις 25 Ιουνίου. Αν, βέβαια, μπουν στη Βουλή Νίκη, Πλεύση ή Βαρουφάκης αλλάζουν τα γράμματα κατά πολύ.
***
* ΕΠΙΣΗΣ, με την ενισχυμένη, στον Βόλο ο συσχετισμός θα ήταν ΝΔ 4 βουλευτές και ΣΥΡΙΖΑ 1, ενώ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα 3 και 1.
Στη Θεσσαλία συνολικά 15 η ΝΔ στους 21, μόλις 4 ο ΣΥΡΙΖΑ και από 1 μονάχα ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Ωραία αντιπροσώπευση, δημοκρατικότατη. Με 40% στην κάλπη παίρνεις 70% στη Βουλή.
Ζ.

Εξήγηση
* Για το πρόβλημα που είχαν οι Ρομά με την έλλειψη του ονόματος του πατέρα τους στους εκλογικούς καταλόγους η εξήγηση από τον Γ.Κ. Όσοι δάσκαλοι βρέθηκαν να υπηρετούν σε σχολεία με παιδιά Ρομά γνωρίζουν ότι όλα τα παιδιά έχουν το επίθετο της μητέρας τους, γιατί είναι δηλωμένοι σαν πολύτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες, ώστε να παίρνουν όλα τα επιδόματα.
Οι δε γάμοι που κάνουν, όντας ανήλικοι, δεν δηλώνονται. Είδες ο δάσκαλος;Σεμνά...
* Η πολιτική κατεύθυνση δόθηκε από το βράδυ της Κυριακής: Ήσυχα, χωρίς εξαλλοσύνες και πανηγυρισμούς που μπορεί να προκαλέσουν.
Και μέχρι τώρα, τηρείται... Δεν ήταν ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ ήθελαν να βγουν να κορνάρουν, αλλά δεν είχαν βενζίνη στ’ αμάξι. Με εξαίρεση τον μαρτυριάρη υπουργό Άδωνι, όλοι κρατούν χαμηλούς τόνους.
***
* ΟΥΤΕ ήταν χαλαροί, διότι ένιωθαν προβληματισμένοι, διότι κατά πώς είπε ο Τσίπρας «ανησυχεί για τους ψηφοφόρους της ΝΔ περισσότερο». Και πήραν φωτιά μ’ αυτό στη Λάρισα, ενοχλήθηκαν πολύ οι νεοδημοκράτες, «στο τρία τοις εκατό να πάτε, βρε...» και επίσης «να έρθει το ΠΑΣΟΚ που αρθρώνει πολιτικό λόγο». Βέβαια, άμα ακούς «αρθρώνει» πασοκτζή σου θυμίζει είναι από τις μαγικές κομματικές λέξεις.
***
* ΩΣ παλιός, ο Γ.Μ. εκτιμά πως η έπαρση κι αλαζονεία της εξουσίας Μητσοτάκη-ΝΔ θα εκφραστεί αφού καθοριστούν κυβερνητικά σχήματα και πολιτικοί διορισμοί. Και βέβαια, αφού αρχίσει να καταγράφεται ουσιαστική αντίδραση στις πολιτικές τους, με Υγεία και Παιδεία στην πρώτη γραμμή. (Α να δούμε...).
Ζ.

Ένεκα η αγάπη
* - ΚΙ έτσι η Λάρισα πάλι με 7 βουλευτές. Όπως και την προηγούμενη τετραετία. Ιερό και όσιο δεν έχει...
Συζητούσαν στη συντροφιά των Λαρισαίων για την απόφαση Βελόπουλου.
- Ακούς εκεί τι είπε; «Μετά από πολλή σκέψη και λόγω της υπέρμετρης αγάπης που τρέφω για τη Λάρισα, αποφάσισα να κρατήσω την έδρα στον νομό». (Όπως φάνηκε τέσσερα χρόνια τώρα...).
***
* ΚΑΙ παινεύει, ο Πρόεδρος, τη Χριστίνα Κοντογιάννη που δεν διαμαρτυρήθηκε. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τα ελληνικά χρονικά αυτή η αξιακή συμπεριφορά, διότι αποδεικνύει ότι η Ελληνική Λύση δεν κυνηγά καρέκλες».
- Στη Λάρισα. Διότι στη Θεσσαλονίκη...
- Αλλά κι η Λαρισαία... Σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω; «Είναι τιμή μου που ο πρόεδρος Κυρ. Βελόπουλος επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Λάρισας για τον εαυτό του». Απίστευτο;
(Αν το ήξεραν οι ψηφοφόροι από πριν μπορεί και να ήταν διαφορετική η συμπεριφορά τους).
Ζ.

Κοντραρίστηκαν
* ΤΟ σκέφτονταν για μετά από χρόνια, έτσι όμως όπως ήρθαν τα πράγματα μπορεί να χρειαστεί να κοντραριστούν πολύ σύντομα για τη διαδοχή στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, της νεότερης γενιάς στελεχών αμφότερες. Κι έτσι αποκτά άλλη διάσταση η μόλις ολοκληρωθείσα εκλογική κόντρα τους στην Αθήνα, ως υποψήφιες στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Όπου με 26 έναντι 20 χιλιάδων σταυρών κέρδισε η Έφη. (Κάποιοι είπαν σχηματικά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ της Αθήνας είχε αναβιώσει το Βουγιουκλάκη-Καρέζη).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass