Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2023 18:00
*ΛΕΣ κι είχαν γάμο στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ την περασμένη Κυριακή. Χαρές και πανηγύρια, προεξάρχοντος του προέδρου Ηλ. Σουφλιά. Ενώ κι ο Ν. Καρδούλας στις εκλογές συμπεριφέρθηκε περισσότερο ως στέλεχος του κόμματος, όπως έχει συνηθίσει, παρά ως υποψήφιος βουλευτής.             Ζ. *ΛΕΣ κι είχαν γάμο στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ την περασμένη Κυριακή. Χαρές και πανηγύρια, προεξάρχοντος του προέδρου Ηλ. Σουφλιά. Ενώ κι ο Ν. Καρδούλας στις εκλογές συμπεριφέρθηκε περισσότερο ως στέλεχος του κόμματος, όπως έχει συνηθίσει, παρά ως υποψήφιος βουλευτής. Ζ.

Ανασυγκρότηση
* ΚΑΙ καθώς είχε μπει το Σ/Κ, οι νεαροί Λαρισαίοι προχωρούσαν στις αναλύσεις τους.
- Το καθισιό πολλοί εμίσησαν. Την ξάπλα ουδείς.


* * *
* ΤΟ πρωινό του Σαββάτου ήταν λιγάκι δύσκολο χθες, μετά το ξεσάλωμα της Παρασκευής.
- Να σου βάλω κάτι να πιείς;
- Εσύ τι πίνεις;
- Αλγκοφρέν.
- Βάλε μου εμένα ένα ντεπόν 1000άρι.
Ζ.

 

Στη γαλέρα
* ΕΙΝΑΙ ο Αστερίξ που βλέπει τους σκλάβους να κωπηλατούν στη ρωμαϊκή γαλέρα και ρωτά τον πλοιοκτήτη.
-Είναι σκλάβοι;
- Όχι καλέ, συνέταιροι είναι. Βέβαια εγώ συνέταξα το συμβόλαιο του συνεταιρισμού κι εκείνοι δεν το διάβασαν και τόσο προσεκτικά όταν το υπέγραφαν. Εγώ είναι ο γενικός διευθυντής, ο πρόεδρος, όλα εγώ… (Πάσα ομοιότητα για όσα αποκαλύπτονται στη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία, είναι συμπτωματική).
Ζ.

 

Αντιστοίχως
* ΤΕΡΜΑ οι εκλογές και ζήτω οι εκλογές… Όχι μόνο οι βουλευτικές σ’ έναν μήνα αλλά κι οι δημοτικές σε λιγότερο από ένα εξάμηνο. Αλλιώς τα πράγματα εκεί, είναι και τα υπερεκατονταμελή ψηφοδέλτια που πλαισιώνουν τους υποψήφιους δημάρχους, είναι όμως και η στήριξη κομμάτων, η αυξομειούμενη ισχύς των οποίων παίζει ρόλο, δίνει αέρα ή κόβει τα πόδια αυτοδιοικητικών. Μια σύγκριση αποτελεσμάτων αξίζει τον κόπο.
* * *
* ΣΤΟΝ Δήμο της Λάρισας λοιπόν τα αποτελέσματα την περασμένη Κυριακή ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένα σε σχέση με εκείνα που προέκυψαν συνολικά στον νομό και τα οποία ταίριαζαν ξανά κατά πολύ με τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων. Λίγο πιο ψηλά λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πιο κάτω όλοι οι υπόλοιποι. Στους 80.000 ψηφοφόρους του Δήμου που πήγαν στην κάλπη, αξιόλογο δείγμα αριθμητικά, έλαβαν: Η ΝΔ 37% ή 29.000 ψήφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ 21% με 16.500, το ΠΑΣΟΚ 10,4% δηλαδή 8.100, το ΚΚΕ 8,4% με 6.600 κι από κει και κάτω Βελόπουλος 4,2%, η Νίκη, που τον πέρασε 4,5%, Πλεύση 2,7% και Βαρουφάκης, που την πέρασε 3,2%.
* * *
* ΠΡΙΝ τέσσερα χρόνια, στις δημοτικές εκλογές, στον α’ γύρο, ο Απ. Καλογιάννης, με υποστήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μικρότερους πολιτικούς χώρους, έλαβε 42,5% και 29.600 ψήφους. Η Ρ. Καραλαριώτου, της ΝΔ, ποσοστό 39,8% και 27.700 ψήφους. Και ο Π. Κρίκης του ΚΚΕ 6,2% και 6.000 ψηφοδέλτια. Υπάρχει μια διαφορά στα ποσοστά από τις τωρινές βουλευτικές. Επίσης τότε είχαν πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές: οι δύο πασοκικής προέλευσης συνδυασμοί Γούλα-Γαμβρούλα με συνολικά 8,5% και 6.000 ψήφους και η ούλτρα δεξιά του Κ. Βαϊούλη με 2,8% και 2.000 ψήφους. Παρατάξεις που τώρα θα πιεστούν πολύ για το αν θα ξανακατέβουν, καθώς ο δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εφόσον πετύχει ποσοστό 43%.
Ζ.

 

Στη β’ τετραετία
* - ΤΟ νου σας…
Καμπανάκι από τον Λαρισαίο, μετεκλογικά, στη μικτή πολιτικά παρέα.
- Δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη; Που έχουν κατηγορηθεί ήδη για τόσες οικονομικές υποθέσεις από την πρώτη τους θητεία…
Ο σοφός και δίκαιος λαός εξάλειψε τις όποιες αμαρτίες δια της κάλπης, αλλά εκείνος επέμενε, θυμίζοντας:
- Εδώ είχε χαθεί η μπάλα στη β’ τετραετία του προσεκτικού Σημίτη με το μπλοκάκι… Ο οποίος είχε και ισχυρή αντιπολίτευση. Τώρααα; Επί Ανδρέα πάλι, είχαν συμβεί τα ίδια και χειρότερα στη 2η τετραετία…
Ζ.

 

Για αντιπολίτευση;
* ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ η συζήτηση στην αριστεροκεντροαριστερή συντροφιά των Λαρισαίων.
- Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει και διατυμπανίζει ότι θα κατακτήσει τη δημοκρατική παράταξη επειδή αύξησε τις ισχνές του δυνάμεις κατά 40%, άει καλά... Τόση όμως ποσοστιαία ήταν και η αύξηση του ΚΚΕ, μήπως να τους κυνηγήσει να βγει τρίτο κόμμα εκείνο, όπως οι πράσινοι ελπίζουν να βγουν δεύτεροι;
- Τι θα πει δεν γίνονται αυτά… Ειδικά στην πόλη της Λάρισας; Όπου ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απέχουν λιγότερο από 2%...
- Και εν τέλει το χιλιοτραγουδισμένο ισχυρό διψήφιο αυτό ήταν; Δηλαδή 11,5%; Διψήφιο είναι, αναμφιβόλως. Και αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί, πόσο ισχυρή τη θέλει; Λογικά να τσιμπήσει κι άλλο απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον περάσει φτάνοντας στο δυσθεώρητο 16-16,5%; Πανίσχυρη…
Ζ.

 

… ή για ανάχωμα;
* ΣΤΙΣ εκλογές πάντως ο κόσμος ψηφίζει για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Και σίγουρα όχι για αναχώματα. Για να αντιμετωπιστεί μεταφορικά ο χείμαρρος της ΝΔ στην κάλπη.
Επιπλέον επειδή όλοι καταγγέλλουν τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων μετά και τις άλλες εκλογές, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο ουδόλως αντιμετωπίζεται με αναχώματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, μέχρι κι ο Βαρουφάκης, ζητούν την ισχυροποίησή τους για να γίνουν ανάχωμα στην κυβέρνηση ΝΔ. Λογικά αυτό του ΚΚΕ θα είναι πιο σίγουρο, τσιμεντένιο. (Αν ο χείμαρρος καβαλήσει όμως το όποιου είδους φράγμα, τότε επέρχεται κατακλυσμιαία πλημμύρα και πνιγμοί).
Ζ.


Με δυναμισμό
* ΤΟΥΣ άθλους τους διηγούνταν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ο ένας σηκώνεται, ρε σεις, στις έξι να πάει για τρέξιμο, ο άλλος στις 5:30 να πάει γυμναστήριο. Εγώ πάλι, σέρνω το κορμί μου στην κουζίνα να φτιάξω έναν καφέ. Ό, τι μπορεί ο καθένας…
* * *
* - ΜΟΥ λέει ο άλλος να βάζω μισό λεμόνι στυμμένο στο νερό.
Κάθε πρωί, γιατί είναι είναι αντιοξειδωτικό. Του λέω… Το βράδυ με βότκα δεν κάνει δουλίτσα;
* * *
* - ΛΙΓΟ πριν σταματήσω με το μηχανάκι στο γυμναστήριο, που πήγαινα να γραφτώ, μ’ έπιασε καταιγίδα και έγινα μουσκίδι. Αν αυτό δεν είναι θεόσταλτο μήνυμα, τι είναι…
Ζ.

 

Προ αιώνος
* ΟΙ Λαρισινοί επικηρύσσουν τις κάργες. Ήσαν αφάνταστες οι καταστροφές που προκαλούσαν τα απαίσια πτηνά και οργάνωσαν εκστρατείαν δια την εξόντωσίν των. Δημοσίευμα του 1960 ανασύρει ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. το οποίο όμως αντανακλά την εποχή πριν 40 χρόνια από τότε, ο Βάσος Καλογιάννης αναδημοσίευε τότε ό, τι είχε καταγράψει ο Θρ. Μακρής στη ‘’Μικρά’’ το 1920. Όπου δημοσιευόταν ανοικτή επιστολή του συμπολίτου Δημητρίου Γ. Λαγαρία η οποία διελάμβανε τα εξής: Είναι γνωσταί αι καταστροφαί τας οποίας επιφέρουν οι καλιακούδες (κάργες) εις την σπαρμουδίαν μόλις φανούν τα δημητριακά τα όσπρια και τα τοιαύτα, οι καλιακούδες εις σύννεφα επιπίπτουν, τρώγοντας κορυφάς και σκαλίζουσαι ανευρίσκουν τον σπόρον και τον τρώγουν. Επίσης και εις τα διάφορα οπωροφόρα δένδρα επιφέρουσιν αρκετάς ζημίας. Κάποιος Δήμαρχος κάποτε είχεν εξολοθρεύσει χιλιάδας των πτηνών τούτων, πληρώνων 20 λεπτά δι εκάστην κεφαλήν καλιακούδας. Επιθυμών και εγώ να συντελέσω εις την εξολόθρευσιν των καταστρεπτικών αυτών πτηνών, δηλώ ότι θα πληρώνω λεπτά 40 εις πάντα φέροντα εις το γραφείον μου μίαν κεφαλήν καλιακούδας». Και η ‘’Μικρά’’ υποσημείωνε: «Περί των πτηνών αυτών εζητήσαμεν την γνώμην του Νομοκτηνιάτρου μας κ. Μανιατάκη όστις μας διαβεβαίωσεν ότι η ωφέλεια, την οποίαν πιθανόν να παρέχωσιν εις την γεωργίαν οι καλιακούδες, είναι μηδαμινή προ της ζημίας την οποίαν τα σμήνη αυτών προξενούσι. ‘Ώστε; Σκοτώνετε καλιακούδες και φέρνετε τα κεφάλια των εις τα γραφεία μας».
* * *
* Η υπόθεσις της ιδρύσεως εν Λαρίση της «Τραπέζης Θεσσαλίας» ελάμβανεν ήδη σάρκαν και οστά. Υπερεκατόν έμποροι, βιοτέχναι, κτηματίαι κλπ, συνήλθον εις την Λαρισαϊκήν Λέσχην και εξέλεξαν επιτροπήν εκ των Κ. Πανέτσου, Δ. Οικονομάκη, Ευστ. Ιατρίδου και Μουσών Αβραάμ, οίτινες ανέλαβον την σύνταξιν του καταστατικού του οικονομικού τούτου ιδρύματος.
* * *
* ΟΙ σουστιέρηδες κατήγγειλον ενταύθα ότι η επιδιόρθωσις της αμαξιτής οδού Λαρίσης-Καζακλάρ δεν γίνεται όπως πρέπει. Ο Νομαρχών Μάλης παρακαλείτο όπως επιληφθή.
Ζ.

 

Τα μπέρδεψε
* ΔΕΝ βάφτισε το κρέας ψάρι, όπως έκαναν οι καλόγεροι τον μεσαίωνα στις νηστείες. Το ανάποδο μάλλον του συνέβη του Λαρισαίου. Ο οποίος είχε κάνει όρεξη να φάει λέει μοσχαροκεφαλή, δεν ήθελε όμως και να βγει.
 Είπε λοιπόν να παραγγείλει, μπήκε στην πλατφόρμα ντελίβερι e food, επέλεξε γνωστό εστιατόριο, είδε το μενού του μαγαζιού, μοσχαροκεφαλή δεν είχε, είχαν τελειώσει τα μάγουλα μόσχου ποιος ξέρει, είδε όμως γλώσσα, ε, κοντά είναι σκέφτηκε, έλεγε και για γαρνιτούρα πατάτες τηγανητές, έκανε κλικ στην παραγγελία, έκανε και όρεξη περιμένοντας, έβαλε κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κρύο κάνει ακόμη τα βράδια, άνοιξε και την τηλεόραση να δει ειδήσεις.
Έφτασε γρήγορα ο ντελιβεράς, του έδωσε το πακέτο, μια χαρά, πήγε στο τραπέζι, το άνοιξε και είδε τη λαχταριστή καλοτηγανισμένη γλώσσα. Ήταν ψάρι.
(Μα δεν έλεγε το μενού γλώσσα μοσχαρίσια).
Ζ.

 

Νταντάδες, βρε…
* ΤΙΣ σύγχρονες κοινωνικές αντιφάσεις διερευνούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Ο άλλος γυμνασμένος, με ύψος 1.50 καμαρώνει ότι έγινε ‘’ντουλάπα’’. Μάλλον με παπουτσοθήκη μοιάζει.
* * *
* -ΧΟΡΕΥΕΙ ο άλλος ζεϊμπεκιά με ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα, με γεύση μπισκότο. Και τραβάει κάτι τζούρες όλο καημό. Αυτά είναι σεκλέτια.
- Κανονικά με γεύση καρπούζι έπρεπε, να φτύνει και τα σπόρια...
* * *
* - ΑΚΟΥΣΕ ο θείος για το πρόγραμμα Νταντάδες της γειτονιάς, βαριακούει και λιγάκι κατάλαβε Νταρντάνες της γειτονιάς κι έχει κάνει τρεις αιτήσεις ως τώρα.
Ζ.

 

Υποφέρουν
* ΔΕΝ μπορούσε να το χωνέψει ο Λαρισαίος που πηγαινοέρχεται συχνά στη Θεσσαλονίκη.
- Ο Μητσοτάκης πήγε Θεσσαλονίκη, έκανε βόλτα με το Μετρό, αλλά δεν είπε πότε θα παραδοθεί επιτέλους στους κατοίκους της πόλης, που κάθε φορά που παίρνουν το αμάξι τους για να πάνε κάπου, θέλουν να βάλουν τα κλάματα.
Βρισκόταν υποτίθεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και πέρασαν τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση χωρίς τίποτε ακόμη, όχι ένα ούτε δύο, τέσσερα χρόνια. Ας πάρει και μια επιπλέον τετραετία, μπας και… Όχι ετούτη, τη μεθεπόμενη.
Ζ.

 

Ευαγγέλιο
* ΟΣΟΙ γνωρίζουν από οικονομία, επιμένουν πως οι συστάσεις της Κομισιόν θεωρούνται «ευαγγέλιο» για τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. και δη αυτές που ασπάζονται τον φιλελευθερισμό (σ.σ. και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις το ίδιο, αλλά λέμε τώρα).
Εν ολίγοις, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Κομισιόν, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%».
Προεκλογική περίοδος γαρ και «προβλέπεται» τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, αλλά όποιο κόμμα αναδειχθεί κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το μόνο βέβαιο είναι πως με θρησκευτική ευλάβεια θα εφαρμόσει τις συστάσεις.
Θυμηθείτε πως την προηγούμενη περίοδο, εντάθηκε η φορολογία των μισθωτών, αυξήθηκαν τα επιτόκια των δανειστών, φούσκωσε ο ΦΠΑ σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ιδιωτικοποίησαν την ενέργεια και το νερό. Α ναι, κατήργησαν και τις τριετίες για να… μειωθεί η ανεργία. Για αυτό λέμε, αυτό τον μήνα της προεκλογικής περιόδου χαρείτε τις υποσχέσεις, όσο είναι καιρός…
Β.Κ.

 

Φέτα ήθελε
* ΕΙΧΕ συμβεί λέει παλιότερα στη Λάρισα, τότε που ευδοκιμούσαν ακόμη τα ραφεία. Ήταν λιγάκι στριφνός ο ράφτης, μούργος κι ήταν φίλος του εκείνος που του την έστησε. Έστειλε λοιπόν στο ραφείο τον πανέξυπνο δωδεκάχρονο ανιψιό του, ο οποίος αφού καλημέρισε ευγενικά ζήτησε να του δώσουν ένα κιλό φέτα.
- Τι είπες μικρέ; τον κοίταξε ο ράφτης συνοφρυωμένος πάνω απ’ τα γυαλιά του.
- Ένα κιλό φέτα, παρακαλώ…
- Βρε άντε πάγαινε από δω…
* * *
* - ΜΑ κύριε, σας παρακαλώ, δώστε μου ένα κιλό φέτα…
Επέμενε ο πιτσιρικάς, σηκώθηκε ο ράφτης αναποφάσιστος. Να του ορμήξει του μικρού ή μήπως ήταν βλαμμένο το παιδί κι έπρεπε να το πάρει με το μαλακό.
- Δεν έχουμε εδώ φέτα παιδάκι μου, τον αγρίεψε ελαφρά. Εδώ είμαστε ραφείο, άντε φύγε σου λέω, δεν πουλάμε φέτα…
- Και γω πού να το ξέρω κύριε, δεν το γράφετε πουθενά. Γράψτε απ’ έξω «Δεν πουλάμε φέτα» να ξέρουμε τι μας γίνεται... (Και τόβαλε στα πόδια. Ακόμα τον κυνηγάει ο ράφτης).
Ζ.

 

KALOGIAN-PIERAKKAK.jpg

* ΜΕ τον Κυρ. Πιερρακάκη και Θοδ. Λιβάνιο, που τους συνόδευε στο Δημαρχείο, η Στέλλα Μπίζιου. Ο Απ. Καλογιάννης είχε σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας άριστη θεσμική συνεργασία με τους υπουργούς και αυτής της κυβέρνησης.                                                                                                                               
Ζ.

 

AGORAST-KOKKINOS.jpg

* ΑΥΤΟΙ οι δύο είναι συνονόματοι, μπορεί να είναι όμως και συμμαθητές, ο Κώστας κι ο Ντίνος, φίλοι είναι σίγουρα.
Ζ.

 

SKYLOS.jpg

* TOΝ φάκελο με το ψηφοδέλτιο και το κόμμα μέσα, στο ένα χέρι η νεαρή Λαρισαία, το κομματόσκυλο αγκαλιά με το άλλο. Η κάλπη πλέον φιλική στα ζώα.
Ζ.

 

STOMIO.jpg

* ΤΟ επιβλητικό μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου, βλέπει από ψηλά ο Κ. Ζ. και χαμηλά το πανέμορφο Στόμιο, τυλιγμένα στο πράσινο του Κισσάβου, δίπλα στο γαλάζιο του Αιγαίου κι απέναντι στον Όλυμπο.
Ζ.

 

OSE.jpg

* ΜΑΥΡΟ χάλι εκεί στην πεζογέφυρα τέρμα Υψηλάντου, από την πλευρά της οδού Δούκα. Περνά κόσμος από κει καθημερινά, δίπλα από το σκουπιδομάνι. Δίπλα ακριβώς, δεξιά, κάπως διακρίνονται τα τσιμέντα, ξεκίνησαν τα έργα για τα ηχοπετάσματα. Είναι μια ευκαιρία, συνολικά, ο ΟΣΕ να καθαρίσει τέτοιες εστίες βρωμιάς, σε όλο το μήκος της γραμμής, αμφιπλεύρως. (Ας τους πιέσει ο Δήμος).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass