ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2023 17:00
* ΟΙΝΟΣ ευφραίνει καρδίαν και όχι μόνο... και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», οινοποιεία της Λάρισας ξενάγησαν και υποδέχτηκαν πλήθη επισκεπτών. Ανάμεσα σ’ αυτά και το οινοποιείο του Τάκη Αλατά στη Φαλάνη, όπου επισκέπτες από τον ιατρικό κόσμο και τον χώρο της αυτοδιοίκησης του νομού, απόλαυσαν και δοκίμασαν συνοδεία μουσικής, τις εξαίρετες ποικιλίες κρασιών των αμπελώνων του και των εκλεκτών μεζέδων που ετοίμασε ο ίδιος... Χ.Α. * ΟΙΝΟΣ ευφραίνει καρδίαν και όχι μόνο... και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες», οινοποιεία της Λάρισας ξενάγησαν και υποδέχτηκαν πλήθη επισκεπτών. Ανάμεσα σ’ αυτά και το οινοποιείο του Τάκη Αλατά στη Φαλάνη, όπου επισκέπτες από τον ιατρικό κόσμο και τον χώρο της αυτοδιοίκησης του νομού, απόλαυσαν και δοκίμασαν συνοδεία μουσικής, τις εξαίρετες ποικιλίες κρασιών των αμπελώνων του και των εκλεκτών μεζέδων που ετοίμασε ο ίδιος... Χ.Α.

Αναποφάσιστος
* ΔΕΝ μπορεί να αποφασίσει τι μήνα διανύουμε, ο καιρός των τελευταίων ημερών που εναλλάσσει

όλες τις εποχές κατά τη διάρκεια της ημέρα.
Γ.Γ.

Τακούδης
* «ΕΛΑ βρε Φάνη, πες μας τι γίνεται;»
Περιζήτητο πρόσωπο ο μετεωρολόγος αυτό το διάστημα. Μια βροχή μια ήλιο. Μια ζέστη, μια δροσιά. Έτσι λοιπόν κάθε τόσο που βγαίνει για περπάτημα στο κέντρο της πόλης ο Φάνης Τακούδης όλοι τον σταματούν και τον ρωτούν για να μάθουν πότε «στρώνει» η κατάσταση. Μετά τις 10 Ιουνίου και βλέπουμε, απαντά εκείνος και πάλι βλέπουμε...
Κ.Γ.

Κατέρρευσε
* ΠΡΟΒΛΗΜΑ παρουσιάστηκε χθες με την Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Ήταν λέει κακόβουλη επίθεση. Πέρα από την αναστάτωση που προκλήθηκε, η ανησυχία μήπως συμβεί κάτι ανάλογο στις Πανελλαδικές εξαπλώθηκε αστραπιαία παντού. Άμεση βέβαια ήταν και η διευκρίνιση των Υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις. Όχι τίποτα άλλο, είναι που είναι αγχωμένα τα παιδιά, μη βάλουν και άλλα στο κεφάλι τους.
Ν.Π.

ΣΥΡΙΖΑ
* ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης; Έξω από την αίθουσα έτυχε 2-3 να φορούν σκουρόχρωμα πουκάμισα. «Μνημόσυνο έχουμε βρε παιδιά;» αναρωτήθηκε κάποιος περαστικός, αλλά δεν έπεσε και πολύ ...μακριά. Έτσι όπως είναι το κλίμα στο κόμμα, δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση.
* * *
* ΠΑΝΤΩΣ ο Ρήγας χθες μίλησε για «διακυβέρνηση της χώρας», κάτι που προκάλεσε εντύπωση καθώς όταν είσαι στο -20% δεν μπορείς να τα λες εύκολα αυτά. Εδώ δηλαδή δεν τα πιστεύουν οι άνθρωποι του κόμματος, θα τα πιστέψει ο κόσμος. Έκανε βέβαια την αυτοκριτική για τον τρόπο που κινήθηκε μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν φτάνει για να πείσει.
* * *
* «ΕΙΝΑΙ η αρχή της αντεπίθεσης που θα γίνει αυτή τη στιγμή για να καταφέρουμε να αναδείξουμε τον προγραμματικό μας λόγο». Καλά η αλήθεια είναι πως άργησε λιγάκι να πάρει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον προγραμματικό λόγο. Τέλη Μάη, αρχές Ιούνη δεν προλαβαίνεις να κάνεις γνωστές τις θέσεις σου.
Κι άντε εσύ τις κάνεις γνωστές, ο κόσμος έχει όρεξη πλέον να ακούσει προγραμματικές θέσεις. Τώρα κιόλας που αρχίζουν και σφίγγουν οι ζέστες...
Κ.Γ.

Πανηγυρίζει
* ΑΝ δεν το είδατε, να το δείτε. Τον Γιώργο Μητσικώστα που εμπνεύστηκε στο όνομα της σάτιρας τη συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει για το 11,46% των εκλογών.
«Δεν είναι καλό νούμερο το 11;» ρώτησε με αγωνία ο Ανδρουλάκης, για να τον αποπάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου λέγοντας «για λιπαρά σε γιαούρτι ναι, για το ΠΑΣΟΚ, όχι». Έμπνευση...
Β.Κ.

«Μονομάχοι»
* ΠΑΝΤΩΣ ο Νίκ. Ανδρουλάκης μιλώντας προχθές σε βουλευτές και υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, έριξε το γάντι στον Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας εν ολίγοις «και τώρα οι δυο μας». Ότι δηλαδή, πάει χάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πραγματικός να το πούμε, ο βασικός αν θέλετε, αντίπαλος της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου.
Αντίπαλοι; Μα και τα δύο μνημόνια μαζί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ κλπ) τα ψήφισαν όταν συνέπραξαν στις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου. Όπως και το 3ο μνημόνιο επί ΣΥΡΙΖΑ, πάλι από κοινού το ψήφισαν. Οπότε προς τι το μίσος...
Β.Κ.

Αγαπάτε αλλήλους
* ΕΞΙΣΟΥ όμορφη είναι η ατμόσφαιρα, με αφορμή τα όσα ...πατριωτικά αναφέρονται στη δημόσια πλέον αντιπαράθεση μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της ΝΙΚΗΣ, αλλά και της φερόμενης εμπλοκής Μονών και Μητροπόλεων, λεγόμενα που υποχρέωσαν τον Αρχιεπίσκοπο να αποσαφηνίσει τα περί (μη) εισπήδησης στα κομματικά δρώμενα, περί εκοσμίκευσης κλπ.
Με τον καβγά να φουντώνει καθώς στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καλά αυτά περί πολυφωνίας και δημοκρατίας, αλλά πατριώτες η είσοδος περισσότερων κομμάτων στη Βουλή ενδεχομένως να απειλήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι μεταξύ άλλων η συζήτηση περιστρέφεται περί Ρωσόφιλων κομμάτων. Βρε πού πάμε....
Β.Κ.

Ποδήλατο
* Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ Αρχή Λάρισας, έχει βάλει στόχο εδώ και χρόνια, με διάφορες δράσεις, παράλληλα με τον σχεδιασμό και τη σταδιακή κατασκευή των ανάλογων υποδομών, να αναδείξει το ποδήλατο σε ένα από τα καταλληλότερα μέσα για τις μετακινήσεις στην πόλη.
Αντίστοιχα και οι πολίτες σταδιακά ανταποκρίνονται, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση της χρήσης του.
Στην ίδια φιλοσοφία των φιλικών μετακινήσεων στην πόλη, αυξάνεται συνεχώς και η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, άσχετα αν οι οδηγοί τους δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την οδηγική παιδεία για την κυκλοφορία τους.
Γενικά οι προσπάθειες να γίνει η Λάρισα ποδηλατούπολη, αναμένεται να αποδώσουν ακόμη περισσότερο όταν κατασκευαστούν και οι ποδηλατόδρομοι που θα συνδέουν τις συνοικίες με τον κέντρο.
* * *
* ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των προσπαθειών του να στηρίξει τη χρήση ποδηλάτου στην πόλη και να ευαισθητοποιήσει περισσότερους πολίτες, ο Δήμος Λαρισαίων δεν θα αφήσει φυσικά να περάσει ανεκμετάλλευτη η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, στις 3 Ιουνίου.
Οργανώνει το πρώτο ποδηλατικό συνέδριο στη Λάρισα, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 1 Ιουνίου, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, τη ΔΗΚΕΛ και την Επιτροπή Ανάπτυξης της ΕΟΠ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.
Όλοι οι παραπάνω φορείς συνεργάζονται και δείχνουν τον δρόμο προς τις φιλικές στο περιβάλλον μετακινήσεις, καθώς -εκτός όλων των άλλων- η κλιματική αλλαγή το επιβάλλει...
* * *
* ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, αλλά και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό του, σύμφωνα με τους οργανωτές στοχεύουν μεταξύ άλλων και «στην ανάπτυξη της ποδηλατικής κουλτούρας στην κοινωνία».     
Να συμπληρώσουμε ότι την ανάπτυξη της «ποδηλατικής κουλτούρας» θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει και η εκπαίδευση των οδηγών στη σωστή χρήση ποδηλάτου, με την εφαρμογή όλων των κανόνων του Κ.Ο.Κ.
Δηλαδή να εκπαιδευτούν στα αυτονόητα, τα οποία δεν εφαρμόζονται σήμερα από πολλούς οδηγούς ποδηλάτων, όπως: σταματάμε στο κόκκινο φανάρι, δεν οδηγούμε αντίθετα στο ρεύμα κίνησης αυτοκινήτων, δεν συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε πεζοί στους πεζόδρομους κ.α.
Λ.Κ.

Μεροκάματα...
* ΣΤΑ 45 ευρώ το 8ωρο, ακούγεται, ότι θα κυμανθεί το μεροκάματο για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που απασχολούνται στα κτήματα της περιοχής του Τύρναβου, των Δελερίων, Δένδρων, Πλατανουλίων και Γιάννουλης. Οι ξένοι εργάτες γης, Αλβανοί στην πλειοψηφία τους, προσπαθούν να εξισορροπήσουν οικονομικά, καθώς η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης έχει εκτοξευτεί στον ...Θεό.
Αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως ακόμη και σήμερα δεν φθάνουν τα ελληνικά χέρια να καλύψουν τα όποια κενά για την επερχόμενη συγκομιδή στις πρώιμες καλλιέργειες, μάλλον οι εργαζόμενοι θα επιτύχουν τον στόχο τους.Ελπίζουν
* ΑΠΟ την πλευρά τους οι Έλληνες ιδιοκτήτες γης γκρινιάζουν και δικαιολογημένα. Οι ίδιοι βέβαια εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια καλή και δυνατή παραγωγική χρονιά, μιας και τα έξοδα για ραντίσματα, αραιώματα, κλαδέματα, πετρέλαια και συνολικά για το κόστος παραγωγής παραμένουν  υψηλά.
Γ.Π.

Κλειστά
* ΚΛΕΙΣΤΑ θα είναι την ερχόμενη Δεύτερα 5 Ιουνίου του Αίγιου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα στη Λάρισα. Η αργία σηματοδοτεί έτσι και το ουσιαστικό άνοιγμα της θερινής περιόδου για χιλιάδες συμπολίτες μας που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το τριήμερο στις κοντινές ως επί το πλείστον παραλίες.

Τουρισμός
* ΑΠΟ σήμερα ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντείου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.
Γ.Π.

«Ραβασάκια»
* ΤΑ «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ έχει αρχίσει να στέλνει η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους που οριστικοποίησαν τις δηλώσεις Ε9. Πλέον όσοι έλαβαν το ειδοποιητήριο της Εφορίας καλούνται να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν την πρώτη δόση από τις συνολικά δέκα δόσεις, στις 31 Μαΐου.
Εναλλακτικά, μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή του εφάπαξ με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή αν θα κάνουν αίτηση να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεις.
Γ.Π.

Είναι...
* ΤΗΝ πρόθεσή του να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εκδήλωσε ο, Φαήλος Κρανιδιώτης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του μέχρι την περασμένη Κυριακή, συνοδοιπόρου του Θάνου Τζήμερου.
Ο οποίος δήλωσε πως «δεν θα ψηφίσω ΝΔ ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο», προσθέτοντας ότι «ο Φαήλος και αρκετοί άλλοι “άστεγοι” εκλογικά, θεωρούν πως αυτή την 4ετία, οι ευνουχισμένοι ασπόνδυλοι γαλαζαίοι, θα κάνουν ό,τι δεν έκαναν την προηγούμενη. Εγώ δεν ασπάζομαι αυτή την άποψη. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν το διαγούμισμα των φόρων των πολιτών, ως κομματικό λάφυρο, και την άλωση του κράτους από τον κομματικό στρατό», καταλήγει ο κ. Τζήμερος, ο οποίος εγκατέλειψε την ηγεσία του κόμματός του ενώ δεν κατέρχεται στις εκλογές.
Θα θυμόσαστε πως οι δύο ξεκίνησαν με τον κ. Μπογδάνο, αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν νωρίς. Στα δεξιά της ΝΔ είναι όλοι τους μια ωραία ατμόσφαιρα...
Β.Κ.

Διπλάσιο
* ΔΙΠΛΑΣΙΟ είναι το ποσοστό των κομμάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου αγγίζοντας το 16,01% σε σχέση με το 8,07% που καταγράφηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου το 2019. Έγινε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα χρόνια; Μάλλον όχι, απλά ο κόσμος ψήφισε κάνοντας πράξη τα λεγόμενα τόσων ετών, για ψήφο στα μικρά κόμματα.
Γ.Γ.
Μετακινούμενη κτηνοτροφία
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση καταγράφει τα τελευταία χρόνια η μετακινούμενη κτηνοτροφία από τον κάμπο της Θεσσαλίας προς τα ορεινά. Οι δυσκολίες του επαγγέλματος, οι κακουχίες σε συνδυασμό με τα μειωμένα εργατικά χέρια, κάνουν πλέον απαγορευτική αυτή τη διαδικασία που σταδιακά φθίνει και θα αναφέρεται μόνο στα βιβλία της ιστορίας, αν δεν δοθούν επιπλέον κίνητρα. Η χρηματική ενίσχυση που δίδεται ίσα που φτάνει για τη μεταφορά του ζωικού κεφαλαίου. Μαζί με αυτούς θα πληγούν και όλα τα ορεινά χωριά, που οι περισσότεροι παρέμεναν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε αυτά.
Γ.Γ.

Μουσείο
* ΕΝΑ πραγματικό στολίδι για την ιστορία του Τύπου όλης της Κεντρικής Ελλάδας εγκαινιάστηκε το Σάββατο στον Βόλο από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας. Το Μουσείο Τύπου άνοιξε τις πόρτες του και πλέον θα μπορεί να υποδέχεται μαθητές, συλλόγους και όλους όσοι ενδιαφέρονται να δούνε εκθέματα άλλης εποχής. Και να θυμούνται δηλαδή οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Κ.Γ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass