ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2023 18:00
Χαλάζι * ΜΑΧΗ με τον καιρό δίνουν καθημερινά τα αντιχαλαζικά αεροπλάνα του ΕΛΓΑ που απογειώνονται από το αεροδρόμιο Μακεδονία προσφέροντας εναέρια αντιχαλαζική προστασία στον κάμπο της Θεσσαλίας. Χθες το απόγευμα το αεροπλάνο τύπου Piper PA-31T Cheyenne πετούσε στα 15.000 πόδια για να ανακόψει τα χαλαζοφόρα νέφη που είχαν σχηματιστεί βόρεια της Λάρισας, κάνοντας κύκλους πάνω από την περιοχή. Γ.Γ. Χαλάζι * ΜΑΧΗ με τον καιρό δίνουν καθημερινά τα αντιχαλαζικά αεροπλάνα του ΕΛΓΑ που απογειώνονται από το αεροδρόμιο Μακεδονία προσφέροντας εναέρια αντιχαλαζική προστασία στον κάμπο της Θεσσαλίας. Χθες το απόγευμα το αεροπλάνο τύπου Piper PA-31T Cheyenne πετούσε στα 15.000 πόδια για να ανακόψει τα χαλαζοφόρα νέφη που είχαν σχηματιστεί βόρεια της Λάρισας, κάνοντας κύκλους πάνω από την περιοχή. Γ.Γ.

Βαλς
* ΤΟ βαλς της βροχής χορεύουν καθημερινά οι Λαρισαίοι με τον καιρό στον ίδιο σκοπό. Το μεσημέρι ζέστη, το απόγευμα βροχή. Έχει κουράσει αυτή η ιστορία και δεν φαίνεται να στρώνει. Ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει...
Γ.Γ.

Ετεροδημότες
* ΣΤΟΥΣ ετεροδημότες με αφορμή και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναφέρεται το Υπουργείο Εσωτερικών και σωστά, με αφορμή διαδόσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Λέει, λοιπόν, το ΥΠ.ΕΣ. προς διευκόλυνση των εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον Δήμο διαμονής τους, «μερίμνησε, ώστε ετεροδημότες, οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον αρμόδιο Δήμο και η οποία έχει διεκπεραιωθεί το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, να ψηφίσουν στον Δήμο διαμονής τους».
Διευκρινίζοντας ότι «οποιαδήποτε αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία». Ως ετεροδημότες, δηλαδή, θα ψηφίσουν όσοι εντάχθηκαν στους καταλόγους των προηγούμενων εκλογών.
Β.Κ.

Σταυρός
* ΑΥΤΟ που πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι είναι πως στις επικείμενες εκλογές δεν θα χρειαστεί σταυρός προτίμησης, καθώς οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Βασιζόμενοι στο εθιμικό, κυρίως, δίκαιο, οι αρχηγοί των κομμάτων καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια και οι βουλευτές καταλαμβάνουν τις έδρες με βάση την κατάταξή τους (σταυροί προτίμησης) στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Από αύριο - μεθαύριο τα κόμματα θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία στον Άρειο Πάγο (αναγνώριση, σήματα κ.λπ.), οπότε κοντός ψαλμός για τα ψηφοδέλτια και τη σειρά των υποψήφιων βουλευτών...
Β.Κ.

Από βδομάδα
* ΣΤΟ πόρισμα των πραγματογνωμόνων στρέφεται, πλέον, το ενδιαφέρον της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία των Τεμπών. Γιατί; Γιατί οι δικαστικοί πραγματογνώμονες με το πόρισμά τους θα απαντήσουν στο ερώτημα αν λειτουργούσαν συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκηση κ.λπ.), θα γινόταν η μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών ή όχι;
Από αυτήν την ουσιαστική διάσταση της δικαστικής έρευνας εκτιμάται πως θα ανοίξει η βεντάλια των διώξεων. Ποιους θα αφορά, θα το πληροφορηθούμε σύντομα...
Β.Κ.

Κατάρρευση
* Η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων απασχολούσε την παρέα στη βαθύσκια οδό Δευκαλίωνος και το φιάσκο της καθυστέρησης της μετάδοσης των θεμάτων στους μαθητές.
- Αληθεύει, ρε παιδιά, έλεγε ο ένας, ότι ο Στουρνάρας έκανε πρόταση για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων;
Και συμπλήρωνε ο δεύτερος, ο μεσήλικας, ότι: «Μπήκα να κάνω αίτηση για τον Κοινωνικό Τουρισμό και μου έβαλε να λύσω ασκήσεις Άλγεβρας και να κάνω χρονικές αντικαταστάσεις στα Αρχαία Γ’ Λυκείου».
***
* ΕΝ τω μεταξύ, η καυτή πατάτα της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων έπεσε στα χέρια του Λαρισαίου υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας Χρίστου Κίττα. Τεράστια η προσφορά του καθηγητή Ιατρικής, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστου Κίττα, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί αυτό που άφησε πίσω (;) της η Νίκη Κεραμέως. Που ερωτώμενη σχετικά για το θέμα ανερυθρίαστα δήλωσε ότι δεν είναι πια η Υπουργός.
ΘΑ.

Άγχος
* ΜΟΝΟ αυτό δεν έπρεπε να συμβεί αυτήν την περίοδο και αναφερόμαστε στο φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων. Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δεν είναι τυχαίο, δεν είναι σύμπτωση, είναι πρόβλημα. Αυτές, επίσης, τις ημέρες οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών έχουν να αντιμετωπίσουν το πλέον ψυχοφθόρο εξεταστικό σύστημα, πάνω στο οποίο αντιπαρατίθενται τα κόμματα. Η Τράπεζα των Θεμάτων είναι πολιτικό ζήτημα, ενώ η μη λειτουργία του συστήματος είναι τεχνικό, διαδικαστικό θέμα.
Από το Γυμνάσιο ακόμη εκπαιδεύονται τα παιδιά στο εξετασιοκεντρικό σύστημα, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με... ιδιαίτερα, ακόμη και μέσα στα φροντιστήρια. Το διαδικαστικό πρόβλημα, το λάθος αντιμετωπίζεται, εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι ο προσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας...
Β.Κ.

Η καρδιά
στον Πηνειό
* ΠΙΣΤΟ στο ραντεβού του με την καλή μουσική είναι και φέτος το Φεστιβάλ Πηνειού. Στη σκηνή του θα ανέβουν καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που ξεκίνησε από τους δρόμους πουλώντας το CD με τη μουσική του, έγινε viral (πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος) και έχει εκατομμύρια πωλήσεις, ο «νονός» της dubstep, DUB FX, από τη μακρινή Αυστραλία.
***
* ΦΥΣΙΚΑ και οι υπόλοιποι τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ είναι... ένας κι ένας! Μίλτος Πασχαλίδης, Μαρίζα Ρίζου, Night Stalker, Usurum, οι Κοινοί Θνητοί και πολλοί άλλοι, θα κάνουν την καρδιά της πόλης να χτυπάει στην κοίτη του Πηνειού!
ΘΑ.

«Πέφτουν»
* ΣΑΝ ντόμινο «πέφτουν» η μία μετά την άλλη, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες των Υπουργείων!
Από τη μία η «Τράπεζα Θεμάτων» των προαγωγικών εξετάσεων μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από την άλλη η πλατφόρμα του «Κοινωνικού Τουρισμού», που «έπεσε» χθες, πριν καλά-καλά ανοίξει για τις αιτήσεις.
Για το πρώτο κρούσμα, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι δέχθηκε «επίθεση μεγατόνων από χάκερς» και για τον Κοινωνικό Τουρισμό δεν δόθηκε επίσημη απάντηση, αλλά πιθανολογούν ότι «έπεσε» λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.
Αν πραγματικά αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, τότε θα γίνει «σφαγή» με τους δικαιούχους Κοινωνικού Τουρισμού. Ο κόσμος περιμένει πώς και πώς να πάρει ένα «διακοπο-επίδομα» και έσπευσε να προλάβει να υποβάλει τη σχετική αίτηση έγκαιρα, με το «κλικ» του ανοίγματος της πλατφόρμας.
Λ.Κ.


Αέριο
* «ΠΛΗΡΩΝΩ, πάντα, εδώ και πολλά χρόνια, εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του φυσικού αερίου στη «Ζενίθ» και η εταιρεία ούτε μία φορά δεν μου έκανε έκπτωση καλοπληρωτή.
Όταν, όμως, πλήρωσα εκπρόθεσμα έναν λογαριασμό, όχι μόνο μου χρέωσε και τόκους υπερημερίας, αλλά ξόδεψε και χαρτί για να μου στείλει ειδοποίηση (για έναν και μόνο λογαριασμό απλήρωτο), πως αν δεν πληρώσω, θα μου κόψει την παροχή!
Η πολιτική αυτή δεν είναι και μόνο καθαρά κερδοσκοπική, αλλά και τρομοκρατική, και μάλιστα σε καλοπληρωτές» καταγγέλλει πελάτης της εταιρείας φυσικού αερίου.
«Γονάτισαν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και οι εταιρείες το... βιολί τους!
Δεν το γλιτώνουν το εγκεφαλικό οι πελάτες.
Λ.Κ.

ΣΥΡΙΖΑ
ή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;
* ΤΑ πρώτα στοιχήματα έκαναν χθες την εμφάνισή τους χθες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην πλατφόρμα της Stoiximan. Άδεια η κάλπη ξανά και το ερώτημα είναι ποιος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους (εξαιρούμενης της Νέας Δημοκρατίας). Το ΣΥΡΙΖΑ έχει απόδοση 1,20, κατατάσσοντάς το ως φαβορί, και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 3,90, το ΚΚΕ με 250, η Ελληνική Λύση με 2.500, η Πλεύση Ελευθερίας με 5.000 και οποιοδήποτε άλλο κόμμα με 500.

Θλιβερό
ΚΑΘΕ λεπτό 10 εκατομμύρια καπνιστές ανάβουν τσιγάρο και 15 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του καπνίσματος. Τα στοιχεία προκύπτουν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Γ.Γ.

Ναι μεν, αλλά
* ΟΛΑ καλά και ωραία με τον Κοινωνικό Τουρισμό της ΔΥΠΑ, που ξεκινά το πρόγραμμα από 1η Ιουλίου, το θέμα είναι ότι κάθε φορά οι δικαιούχοι «τρώνε πόρτα» από τους ξενοδόχους, καθώς σπανίως έχουν διαθέσιμα δωμάτια για τους μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο. Τότε, δηλαδή, που όλοι μπορούν να κάνουν διακοπές. Δεν έχουν, όμως, κανένα πρόβλημα να τους κλείσουν δωμάτια τους μήνες που και οι ίδιοι δεν έχουν δουλειά. Δεν θα έπρεπε όμως, ή συμμετέχουν στο πρόγραμμα και κάνουν δεκτά τα εισιτήρια ή όχι. Ας το δουν, λοιπόν, αυτοί που πρέπει, γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε σωστό ούτε ηθικό.
Ν.Π.

Έτοιμος...
* ΑΚΟΜΑ έναν άνθρωπο της αγοράς εργασίας, με μεγάλη συνδικαλιστική εμπειρία και δράση από τα ανώτερα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης και προσφάτως συνταξιοδοτηθέντα, ετοιμάζεται να εντάξει στο δυναμικό της παράταξής του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.
Η αναγνωρισιμότητα και η αποδοχή του στην κοινωνία αδιαμφισβήτητη και η ανακοίνωση του ονόματός του, που θα προσδώσει αξία στη δημοτική κίνηση, δεν θα αργήσει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι μακριά... Μετά τις 25 Ιουνίου, άλλωστε, ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα. Αρκετά πολύτιμο χρόνο «έκλεψαν» από την εκστρατεία των αυτοδιοικητικών...
Γ.Ν.

Αστάθεια
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ τα τερτίπια του καιρού, παρά το γεγονός ότι αύριο μπαίνουμε στον Ιούνιο τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Πότε ήλιος και ζέστη, πότε ψύχρα, συννεφιά και βροχή. Βγαίνεις από το σπίτι και η ομπρέλα και η ζακέτα είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ. Περίεργος καιρός. Σαν να πήγε πίσω το καλοκαίρι. Εδώ πολλοί συζητάνε ότι δεν έχουν ξεστρώσει τα χαλιά και δεν κατέβασαν τα καλοκαιρινά ρούχα από την ντουλάπα. Όχι ότι δεν είναι η ώρα, απλά η διάθεση δεν υπάρχει.
Ν.Π.

Επίθεση
* ΣΑΝ να μην έφτανε η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων, η ΝΔ δέχεται επίθεση για την επιλογή της ως Κυβέρνηση από τα συνδικαλιστικά σωματεία και παρατάξεις εκπαιδευτικών που ζητούν την κατάργησή της και κάνουν λόγο για φιάσκο, προχειρότητα και ανοργανωσιά. Τουλάχιστον δεν ρίχνουν την ευθύνη στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Αστειευόμενος χθες ο μεσήλικας Λαρισαίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι χάκερ χτύπησαν την Τράπεζα Θεμάτων και όχι κάποια Τράπεζα για να διαγράψουν οφειλές και να μοιράσουν χρήμα στον λαό. «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται»...
Ν.Π.

Πρύτανης
* ΜΕΧΡΙ το τέλος της επόμενης εβδομάδας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έχει οριστικά και επίσημα νέο πρύτανη. Ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ως ο μοναδικός υποψήφιος, θα παρουσιάσει το όραμα και τις θέσεις του για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, καθώς και τα πρόσωπα που προτείνει για αντιπρυτάνεις την Τρίτη 6 Ιουνίου στη Σύγκλητο και την επόμενη μέρα, στις 7 Ιουνίου, θα γίνει και η ψηφοφορία. Προφανώς και είναι τυπικό το θέμα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο Χ. Μπιλλίνης είναι ο νέος πρύτανης, αλλά η διαδικασία είναι αυτή και πρέπει να ολοκληρωθεί. Τα συχαρίκια, λοιπόν, θα πάνε πίσω λίγες μέρες ακόμα...
Ν.Π.

Market pass
* ΝΩΡΙΤΕΡΑ θα δουν την προτελευταία πληρωμή οι δικαιούχοι της άυλης κάρτας του Market Pass. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πληρωμές γίνονται στις άυλες κάρτες κάθε 3 του μήνα μέχρι και τον Ιούλιο. Η επόμενη πληρωμή, ωστόσο, εμπεριέχει μία ιδιαιτερότητα. Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το ότι 3 Ιουνίου πέφτει Σάββατο. Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο θέλει τις πληρωμές για το Market Pass στις άυλες κάρτες χιλιάδων δικαιούχων να γίνονται νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι όσοι επέλεξαν κατάθεση σε λογαριασμό έχουν πληρωθεί όλο το ποσό και δεν έχουν κάτι άλλο να περιμένουν.
Γ.Π.

 

 

TRAPEZA.jpg

* ΤΟ πραγματικό πρόβλημα της Τράπεζας Θεμάτων. Κλασική περίπτωση βλάβης.
Γ.Γ.

 

POSTA.jpg

* ΑΠΟ διαφορετικά πόστα έκαστος, αλλά αμφότεροι πιστοί υπηρέτες του πολιτισμού.
ΘΑ.

 

MNHMEIO.jpg

* ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η εικόνα του πρασίνου γύρω από το μνημείο στο Ορμάν Μαγούλα στην εκδήλωση της Κυριακής της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων δεν ήταν αποδεκτή. Θα είναι το ίδιο στη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Φαρσάλων στον Κάτω Δασόλοφο;
Γ.Γ.

 

GEFYRA.jpg

* ΚΑΛΟ το ντεκόρ της σκάλας στην αερογέφυρα των σιδηροδρομικών γραμμών επί της Υψηλάντου, αλλά η αγριοσυκιά σε λίγο θα καθιστά αδύνατη τη διάβαση των ανθρώπων. Η μέριμνα κάποιας υπηρεσίας αναγκαία...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass