ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2023 17:00
* ΑΚΡΙΒΩΣ πίσω από την ηγεσία του κόμματος ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης την πρώτη ημέρα στη Βουλή. Δίπλα από την Έρη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή, και τη Λιάνα Κανέλλη. Ζ. * ΑΚΡΙΒΩΣ πίσω από την ηγεσία του κόμματος ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης την πρώτη ημέρα στη Βουλή. Δίπλα από την Έρη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή, και τη Λιάνα Κανέλλη. Ζ.

Προσαρμογή
* ΟΙ βροχές τις έφεραν όλες αυτές τις ζημιές στον κάμπο. Να, ακόμα μία, στην τοπική

κουλτούρα. Σε τέτοιο μούσκεμα κλίμα λέει, εκτός από το «TeaTime» των Εγγλεζοσκωτσέζων προέκυψαν και Τραχανάς Τάιμ και Μπατζίνα Τάιμ των Καρδιτσοτρικαλινών σε όλο τον κάμπο Λαρίσης.
Ζ.

Αλλιώς φέτος
* ΚΙ επειδή πολλοί Λαρισαίοι προετοιμάζονται δι’ επιφοιτήσεως για το πρώτο μπάνιο της Επιφοιτήσεως, υπάρχουν και οι σχετικές φετινές προβλέψεις.
- Ωραίος καιρός να βάλεις μαγιό και να κάτσεις στο τζάκι.
***
* - ΤΖΑΜΠΑ πήγα και αγόρασα καινούργιο μαγιό μου φαίνεται. Αδιάβροχο έπρεπε να πάρω.
***
* - ΧΘΕΣ πάντως στην παραλία, ο λουκουματζής πούλαγε σαλέπι.
Ζ.

Άλογο
* ΔΕΝ θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην απώλεια του γλύπτη και ζωγράφου Μίλτου Παπαστεργίου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας. Το έκανε λίγο πριν ξεκινήσει την τοποθέτησή του για την έκθεση βιβλίου χθες στο «Χατζηγιάννειο» και μάλιστα με πολύ εύστοχο τρόπο.
«Εκείνος έφυγε, αλλά το άλογο ακόμη συζητιέται» είπε αναφερόμενος στο έργο του που βρίσκεται κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο. «Αυτή είναι η μεγάλη του επιτυχία. Η τέχνη έχει ως αποστολή να δημιουργεί ένα πλαίσιο συζήτησης».
Κ.Γ.
Αφού έπεσε
* - ΔΕΝ πήγα καλά στις εξετάσεις σήμερα.
- Γιατί; Τι έπεσε;
- Η Τράπεζα Θεμάτων. (Σε όλες τις παρέες των Λαρισαίων το ίδιο θέμα είχε πέσει. Για συζήτηση).
***
* - ΠΙΣΤΕΥΩ πρέπει να προσλάβουμε 1.000 αστυνομικούς για τη φύλαξη της Τράπεζας Θεμάτων.
***
* - ΕΚΤΟΣ από πυροσβέστες, ας μας στείλουν και θέματα για τις εξετάσεις από τη ρουμάνικη τράπεζα θεμάτων.
***
* - Η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό; Σηκώστε κάνα Ραφάλ ρε, τι τα πήραμε...
***
* - ΠΩΣ είναι η διάθεσή σου;
- Όπως η Τράπεζα Θεμάτων...
- Και τι σχέση έχεις εσύ...
- Αφού είναι πεσμένη; Δεν ρώτησες;
Ζ.

Κεραμιδαριό;
* «ΣΕ πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός για τις Πανελλαδικές», μόνο που φέτος ο κλισέ τίτλος στις παραμονές των εξετάσεων δεν δείχνει και τόσο πειστικός. Βούιξαν οι συζητήσεις στις παρέες των Λαρισαίων και χθες.
- Μα να αμφισβητείται ακόμη και ο πιο αδιάβλητος και αξιόπιστος θεσμός των τελευταίων δεκαετιών;
- Και μάλιστα επί αποτελεσματικής Κυβέρνησης αρίστων και επιτελικών και ούλτρα ψηφιακών; Τι άφησε πίσω της αυτή η κ. Κεραμιδαρέως...
- Η οποία, σημειωτέον, ποτέ της δεν πέρασε τη βάσανο των Πανελληνίων, ίσως και να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν....
- Κι επιπλέον, επειδή ποτέ δεν θα συνέβαιναν αυτά για την εισαγωγή σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Κολλέγια, που είναι και το πρότυπό τους, μήπως υποσκάπτοντας το κύρος τους στοχεύουν κατά βάθος και στην κατάργηση των Πανελλαδικών;
Ζ.

Κρεοπώλες
* ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ από τους κρεοπώλες. Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι απ’ όλα τα σωματεία της χώρας θα βρίσκονται στη Λάρισα για να πάρουν μέρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο που γίνεται εδώ. Με αφορμή αυτήν τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Συντεχνίας Λάρισας Ρίζος Μαρούδας θα τους πάει παντού. Από τα αρχαία μνημεία της περιοχής ως και το Μεταξοχώρι για φαγητό. Ε, κρέας θέλουμε να πιστεύουμε πως θα έχει κυρίως το μενού...
Κ.Γ. Βροχή
* ΜΗΠΩΣ ξέρει κανείς τι ώρα θα βρέξει σήμερα;
Μια κλασική ερώτηση καλοκαιριού 2023 στη Λάρισα...
Κ.Γ.

Φιλοσοφοιτητές
* ΤΟ φιλοσοφούσαν ως συνήθως οι Λαρισαίοι φοιτητές, με το δικό τους στυλ.
- Τα βιβλία μας ανοίγουν τα μάτια, το κρασί μας ανοίγει την καρδιά.
***
* - Η ευθυνοφοβία του Έλληνα φαίνεται και στην τουαλέτα. Όταν του χτυπάς δεν λέει εγώ, λέει άλλος.
***
* - ΜΗΝ καπνίζεις μου λέει, σκέψου το μέλλον σου. Όταν σκέφτομαι το μέλλον μου, πίνω κιόλας.
Ζ.
Για μότο
* «ΤΑ έργα είναι μία συνεχής μάχη δυσκολιών», είπε για μία ακόμσ φορά ο Περιφερειάρχης, υπογράφοντας τη σύμβαση για την κατασκευή lift στον Κίσσαβο. Φράση που λέει συχνά, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τη γραφειοκρατία, σε αρκετές περιπτώσεις - σε σειρά έργων και στη Θεσσαλία. Τώρα, όμως, ο Κ. Αγοραστός πρόσθεσε και κάτι καινούργιο. «Συνήθως τα λόγια δημιουργούν οράματα, εμείς προχωρούμε σε έργα που δημιουργούν οράματα». Φράση που δείχνει να έχει όλα τα προσόντα, ώστε να εξελιχθεί φέτος σε αγαπημένο του σλόγκαν. (Έργα που δημιουργούν οράματα).
Ζ.

Αστικό
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ η επιστροφή όσων επισκέπτονται το Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας με την αστική συγκοινωνία. Ισχυρίζονται πως αρκετά συχνά, το χαρτί με τον επικαιροποιημένο πίνακα δρομολογίων, σκίζεται ή αφαιρείται από το σημείο ανακοινώσεων και μένει κάποιο από τα παλιά δρομολόγια. Αυτό, λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο να περιμένουν άσκοπα το λεωφορείο με το νούμερο 4. Τώρα, μάλιστα, που ο καιρός είναι μια με βροχή και μια με καυτό ήλιο, δεν είναι για πολύ αναμονή. Χρειάζεται, όπως λένε, το χαρτί με τα δρομολόγια να τοποθετηθεί σε έναν πίνακα που να ανοίγει και να κλείνει μόνο από τους αρμόδιους, αλλά να είναι εμφανής σε όλους από ένα γυαλί. Χρειάζεται η συνεργασία του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας.
Κ.Γ.
Στρουμφάκια
* ΚΕΦΑΤΗ πολιτική συζήτηση στην τριγωνοπλατειακή συντροφιά.
- Θέλω τη δίαιτα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχασε στην περιφέρεια.
***
* - ΑΝ ήμουν ο Μητσοτάκης, θα έφευγα τώρα για διακοπές και θα ερχόμουν ξανά σε 4 χρόνια να με ξαναψηφίσετε.
***
* - ΟΛΑ δεξιά του πάνε του Μητσοτάκη...
- Εμ τι θα του πήγαιναν, η Δεξιά είναι...
- Ε ναι, μετά την Κυριακή του Τυφλού, στις περασμένες εκλογές, τώρα θα έχουμε την Ημέρα των Στρουμφ. Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ γιορτάζεται λέει στις 25 Ιουνίου, ανήμερα. Τυχαίο; (Γαλάζια μου στρουμφάκια...).
Ζ.

Ευελιξία
* ΕΙΔΙΚΑ εκπαιδευμένα ταχυδρομικά περιστέρια επιστρατεύει το Υπο. Παιδείας, μετά τα προβλήματα που σημειώθηκαν στη λειτουργία της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων. Όπως πληροφορεί το Βατράχι, στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, καθώς διαθέτει ακόμα ειδικά εκπαιδευμένα περιστέρια από την εποχή της τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως ανέφερε στέλεχος του Υπουργείου, σε περίπτωση νέας δυσλειτουργίας της πλατφόρμας θα αποστέλλεται ένα ταχυδρομικό περιστέρι σε κάθε σχολείο, το οποίο θα έχει δεμένο στο πόδι του ένα στικάκι με τα θέματα. Στη συνέχεια, θα επιστρέφει σε ειδικό περιστερώνα που υπάρχει στην ταράτσα του Υπουργείου. «Μας κατηγορούν ότι εδώ στο Υπουργείο τρία πουλάκια κάθονται, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα» κατέληξε. (Το μόνο πρόβλημα αποτελεί το λειτουργικό κόστος του συστήματος, μετά την αύξηση στις τιμές των πτηνοτροφών).
***
* ΕΠΙΣΗΣ: Μια σημαντική αλλαγή περιλαμβάνουν οι φετινές Πανελλήνιες, καθώς θα επιτραπεί για πρώτη φορά η χρήση greeklish στις εξετάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από φέτος θα υπάρχει η δυνατότητα στους υποψήφιους εφόσον το επιθυμούν να απαντούν αποκλειστικά σε greeklish, μια κίνηση που, όπως λένε πηγές του Υπουργείου, αναμένεται να απαλλάξει τους μαθητές από το άγχος της ορθογραφίας σε μαθήματα όπως η Έκθεση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βαθμολογητές έχουν ήδη λάβει εντατική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να διαβάσουν αρχαία ελληνικά σε greeklish, τα οποία, όπως λένε, μοιάζουν άλλωστε αρκετά μεταξύ τους. Μάλιστα, το Υπουργείο μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο οι εξετάσεις να διεξάγονται αποκλειστικά μέσω τάμπλετ ή κινητού με οθόνη άνω των 6 ιντσών, με τα οποία είναι εξοικειωμένοι όλοι οι μαθητές». Έχουμε περιπτώσεις όπου τα παιδιά προσπαθούν με τα δάχτυλα να ζουμάρουν το χαρτί με τα θέματα. Οι εξετάσεις πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα» είπαν στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εξετάζεται οι υποψήφιοι να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας φατσούλες, όπως και στα σόσιαλ μίντια, αλλά και να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι στα εξεταστικά κέντρα, ώστε να δίνουν τις απαντήσεις με βιντεάκια μέσω Τικ-Τοκ.
Ζ.

Γλωσσικά
* ΖΗΤΗΜΑΤΑ με τη γλώσσα για τις νεαρές Λαρισαίες.
- Ήταν σκωπτικό...
- Μίλα ελληνικά καλύτερα...
***
* - ΜΕΝΩ εμβρόντητη...
- Κοντά μένουμε, κούκλα μου.
***
* - Αγάπη μου, εγώ αν πήγαινα στα καλλιστεία τι Mις θα έβγαινα;
- Μις τεναχωριέσαι...
Ζ.

Στα βήματά του;
* ΟΤΑΝ πλησίαζαν οι εκλογές, κοντινοί του βουλευτή πλέον της ΝΔ, του Χρ. Καπετάνου, έλεγαν ότι ο δικός τους θα επαναλάβει την έκπληξη, όπως είχε κάνει πριν σαράντα χρόνια ο Νίκος Κατσαρός. Ο οποίος στις εκλογές του 1981, πρωτοβάζοντας υποψηφιότητα, είχε εκλεγεί δεύτερος σε σταυρούς, αφήνοντας πίσω του πρώην βουλευτή της παρατάξεως. Έτσι, κι ο Χρ. Καπετάνος τώρα, Σαρακατσάνος κι αυτός, και δικηγόρος επίσης. Υπάρχουν βέβαια και διαφορές, το κόμμα είχε εντάξει τότε τον κατόπιν αντιπρόεδρο της Βουλής τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο κι εκείνος τα είχε καταφέρει θεαματικά κάνοντας προεκλογική καμπάνια μόλις είκοσι ημερών, ενώ ίσχυε και μονοσταυρία στις εκλογές. (Ωστόσο, οι υποστηρικτές Καπετάνου δικαιώθηκαν. Για αρχή. Απομένουν καμιά εικοσαριά χρόνια, βέβαια, για να φτάσει την τελική επίδοση Κατσαρού. Νέος, όμως, είναι ακόμη).
Ζ.

Ποια παγκάκια...
* ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ πάλι το σύνηθες πρόβλημα, τώρα που άνοιξε ο καιρός. Θεωρητικώς. Το θέμα με την αυθαίρετη επέκταση του ζωτικού χώρου των καταστημάτων στους τραπεζόδρομους. Και θα προκύψει ξανά η συνήθης αναμέτρηση, μεταξύ όσων θέλουν να χωρέσουν για να καθίσουν. «Να βάλουμε ένα τραπεζάκι ακόμα εδώ» και όσων δυσκολεύονται να περάσουν «Μα τι κατάσταση είναι αυτή, πού είναι ο Δήμος».
***
* ΤΟ πνεύμα ευρεσιτεχνίας ορισμένων, όμως, δημιουργεί επιπλέον ζήτημα. Καθώς κάποιοι καταστηματάρχες αξιοποιούν και τα γειτονικά παγκάκια. Προσθέτοντας κάποιον βραχίονα τοποθετούν σ’ αυτά μίνι τραπεζάκια και το παγκάκι γίνεται γραφικό μέρος του μαγαζιού. Παύει, βέβαια, να αποτελεί κοινόχρηστο στοιχείο, ακόμη και άδειο να είναι δεν μπορεί να καθίσει ο περαστικός. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο πλέον, έχει επεκταθεί στην περιοχή του κέντρου, το γνωρίζουν στον Δήμο, τα βλέπουν περνώντας υπηρεσιακοί παράγοντες, μα και αντιδήμαρχοι, ενίοτε κάθονται κι οι ίδιοι στα τραπεζοπαγκάκια.
Ζ.

Ό,τι πεις
* ΤΙ τό ‘θελε η Λαρισαία μάνα...
- Και μην πίνεις πολύ εκεί που είσαι.
- Εντάξει μάνα.
- Γεια σου παιδί μου.
- Γεια μας, μάνα.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass